Разбит контрабанден канал за цигари

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вчера в „По света и у нас” ви разказахме за мащабна схема за търговия и контрабанда с нелегално произведени цигари. При съвместното разследване на БНТ и МВР има данни за извършени сделки за стотици милиони левове. Това потвърдиха и от прокуратурата.

Тези цигари са били от световни производители, но в същото време са били произведени в нелегални фабрики в две съседни на България държави. Има данни, че и в нелегални фабрики в България също са произвеждани някои от цигарите, които са били марки на българския цигарен холдинг, разказа нашият репортер Иво Никодимов.

Двама мъже на 38 и 41 години с богато криминално минало регистрират дружество Булгартабак-трейдинг със седалище в луксозен бизнес-център в сърцето на Дубай. Истинският Булгартабак обаче дори не подозира за търговското си дружество в Близкия изток. Двамата комбинатори отварят в София офис на дубайския клонинг на българския цигарен холдинг. Представят се за официални търговски представители на големи световни производители на известни и утвърдени марки цигари. От МВР потвърдиха, че от името на фалшивия Булгартабак са сключени голямо количество сделки.

В софийския си офис двамата започват да предлагат цигари. Бизнесмен, пострадал от дейността им, предостави на “По света и у нас” снимки на предлаганите мостри. Асортиментът обхващал цялата гама продукти на бългаския цигарен холдинг и световните производители. Папиросите, обаче, били фалшиви. Според наши източници те се произвеждали основно в две фабрики в съседни на България държави, от където с фалшиви митнически и банкови документи пристигали у нас най-често под формата на временен внос с цел реекспорт.

Някои хора са си създали паралелна държава или паралелен свят. Не знам от къде да започна, защото първо са създали търговски представителства в Дубай, Обединените арабски емирства, създали са си тук в България офис, в който са въвели в заблуждение своите контрагенти, че съществува реално търговско представителство.

Всъщност са използвали чужди търговски марки без да има за това съответното разрешение и на практика са въвеждали в заблуждение търговските си контрагенти. Сключвали са договори и са ощетявали реално от една страна държавата и ЕС, от друга страна водещи световни производители на тютюневи изделия. Имам предвид Филип Морис, Бритиш Америкън Табако, включително и Булгартабак – холдинг, каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Имаме конкретни данни за две лица към настоящия момент, към които има обвинения, но със сигурност и кръгът на обвинение ще бъде разширен. Това е сериозна проява на трансгранична престъпност. Засегнати са интересите на световно известни марки производители на цигари. Тази контрабанда е осъществявана към Великобритания и към други страни от ЕС, където за всички е ясно, че цените на този продукт на тази стока е по-висок от българския пазар.

Установено е в разследването, че има фабрики за цигари, точно това, което вие г-н Никодимов казахте, е, че едва ли не са клонирани определени марки и са произвеждани и то не едва ли не, а настина са произвеждани незаконно, подчерта Христо Динев, градски прокурор на София.