РЕКЛАМА

Гледайте повторенията на "Ръкописът" по БНТ1! 00:00:34

31.07.2016 | Ръкописът

Гледайте повторенията на "Ръкописът" по БНТ1!

Гледайте повторенията на "Ръкописът" по БНТ1!
Георги Бърдаров е победителят в "Ръкописът" 01:51:55

23.12.2015 | Ръкописът

Георги Бърдаров е победителят в "Ръкописът"

Георги Бърдаров е победителят в "Ръкописът"
Тома Марков – гост на „Ръкописът” 00:12:21

17.12.2015 | Ръкописът

Тома Марков – гост на „Ръкописът”

Тома Марков – гост на „Ръкописът”
„Ръкописът“ – епизод 11 01:29:29

16.12.2015 | Ръкописът

„Ръкописът“ – епизод 11

„Ръкописът“ – епизод 11

Вижте всички броеве


Снимка: Михайл ЗаимовГеорги ТЕНЕВ Водещ и ментор

Георги Тенев е писател и драматург. Сродник е на поета Николай Лилиев и внук на литературния историк и преводач Георги Константинов. Носител на наградата „Роман на годината“, на наградата „Аскеер“ за драматургия и „Prix Europa“ за радиотеатър. Стипендиант на Хердеровата награда, номиниран от нейния носител Контстантин Илиев. През 2014 романът му „Партиен дом“ побеждава в конкурса на „Open Letter Books“ за публикуване на английски език в САЩ. Романът е издаден и в превод на испански. Сборникът с разкази „Свещена светлина“ е първата книга на български език, отличена от Американския ПЕН център с грант за превод на английски. Публикувана е в Полша.


Juri-na-Rakopisat_ShterevaВаня ЩЕРЕВА Жури

Ваня Щерева е популярен български писател, сценарист, режисьор и музикант. Най-популярната й книга е дебютният й роман «Образцов дом», която излиза през 2004 г. И оттогава насам има четири издания. Има издадени 9 книги - 6 романа и 3 сборника – «Татко, аз и Ангелът», «Образцов дом», «30 неизвинени», «Мила Мерилин» и други, като всяка една от тях е била в топ 10 по продажби при появата си на пазара. Автор е на над 100 текста за български поп и рок песни, сценарист в третия сезон на хитовия сериал «Под прикритие». Режисьор е на музикални клипове и два късометражни филма по романите си «Образцов дом» и «30 неизвинени», и на документален филм за цигуларя Васко Василев.


Juri-na-Rakopisat_KarabaslievЗахари КАРАБАШЛИЕВ Жури

Захари Карабашлиев пише проза, драматургия и кино-сценарии. Неговият роман “18% сиво” има 22 издания в България, класиран е сред стоте най-любими книги на българските читатели в кампанията “Голямото четене” на БНТ. Пиесата "Откат" получава Голямата награда на конкурса "Нова българска драма" (2008), а пиесата "Неделя вечер" - най-престижната театрална награда за драматургия в страната, "Аскеер". Захари Карабашлиев е автор на сборник разкази "Кратка история на самолета" (2009). Пиесите му “Аутопсия” (2004), “Неделя вечер” (2006) и “Откат” (2008) са публикувани и отличавани на български и международни конкурси. Последната книга на Захари Карабашлиев е сборникът “Симетрия” - прецизна колекция от 13 истории. Романът му “18% сиво” излезе и в САЩ.Произведенията му са превеждани на почти всички европейски езици, пиесите му са играни у нас, в Европа и Америка. От 2014-та, Захари Карабашлиев е главен редактор в най-голямото българско издателство “Сиела”.


Juri-na-Rakopisat_ZarevВладимир ЗАРЕВ Жури

Владимир Зарев е един от най-прочутите съвременни български писатели. Автор е на осемнадесет книги, десет от които са романи. Сред тях са трилогията „Битието”, „Изходът“ и „Законът“; „Разруха”, „Светове”., „Лето 1850”, „Поп Богомил и съвършенството на страха”, ”,„Хрътката”, „Хрътката срещу Хрътката” „Изборът”. Негови творби са превеждани в Германия, Русия, САЩ, Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Украйна, Турция, Сърбия, Хърватия, романите „Хрътката” и „Хрътката срещу Хрътката” излизат в бившия Съветски съюз в 200,000 тираж, а романът му „Денят на нетърпението” е отпечатан в „Роман газета” в 1,300,000 тираж. През 2006 г. романът „Разруха” на Владимир Зарев е преведен в Германия и издаден от “Кипенхойер и Вич”, и по мнение на радио „Дойче Веле” е най-успешната българска книга, излизала някога на немски език. „Разруха” бе наречен „романът на промяната в цяла Източна Европа”. В момента „Разруха“ се превежда на руски, на Хърватски и на ирански език. През пролетта на 2014 г. сценарият за игрален филм по романа „Разруха“ спечели финансиране от Националния филмов център и през есента започнаха снимките на игралния филм със същото заглавие и с режисьор Петър Попзлатев. В края на април 2009 година престижното австрийско издателство ДОЙТИКЕ издаде романът „Битието” на Владимир Зарев със заглавие на немски език „Семеен пожар”.


Милко ЛАЗАРОВ

Милко ЛАЗАРОВ Режисьор

Милко Лазаров е завършил кино и телевизионна режисура, преподавал е „Експериментално кино и инсценизация” в кинофакултета на НАТФИЗ. Пълнометражният игрален филм „Отчуждение”(2013), на който той е съсценарист и режисьор получи няколко престижни международни отличия като: Награда за най-добър режисьор от 70-то издание на Филмовия фестивал във Венеция, Наградата за най-добър филм, присъдена от международното жури на 17-ия София Филм Фест, наградите на Националната филмова академия за 2014 за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър монтаж, „Златна роза” от 32-то издание на фестивала за най-добър режисьор и за операторско майсторство. Милко Лазаров е бил изпълнителен продуцент и режисьор на националните телевизионни кампании: „Великите българи „(2006-2007), „Голямото четене” (2008-2009, ВВС/БНТ) и „Събитията на 20 век”(2009-2010, БНТ)


Искате ли да сбъднете своята голяма мечта?

Искате ли да видите публикуван ръкописа на своя дебютен роман?

Българската национална телевизия, съвместно с издателство „Сиела”, представи нов формат – уникално шоу за таланти, изкушени от литературата. „Ръкописът” е предизвикателство към всеки, чийто първи роман чака да бъде издаден, към всеки, който силно е желал да сбъдне мечтата си - да види отпечатани страниците на своята творба. Той трябва да покаже на жури и хиляди телевизионни зрители способността си да работи с думите, да реагира на различни литературни предизвикателства, да се бори и да отстоява голямата цел – публикуването на романа си. Състезанието има два етапа. Първият включва подбор на състезателите за участие. Специална селекционна комисия от читатели и писатели одобряват ръкописите, чиито автори са допуснати до първия етап на състезанието. В него тричленно жури, състоящо се от известни утвърдени български писатели избира кои от кандидатите трябва да продължат напред. Във втория етап на състезанието участниците трябва да се изправят по двойки едни срещу други, да преодолеят различни препятствия, да убедят журито, че са готови да станат истински писатели, да докажат, че техният ръкопис е най-добрият! Накрая се стига и до финала – избор на дебютен роман, който ще бъде публикуван от издателство „Сиела”. „Ръкописът” е по лиценз на първото телевизионно издание за литературни таланти на италианската телевизия Rai Tre – „Шедьовърът”.

„Шедьовърът” на италианската телевизия Rai Tre - едно предаване за страстта към литературата и писането, превърнало се във феномен

Излъчва се през 2013/2014 г. и стимулира младите хора с талант и вдъхновение да ги проявят, предизвиква огромен интерес сред тях – над 5000 заявяват желание за участие. Авторитетно жури от известни писатели и експерти в издателския свят оценява творбите. Сред тях са Джанкарло де Каталдо – сценарист, преводач и много популярен автор на криминална литература; Андреа де Карло – преводач, писател, работил с режисьори като Ф. Фелини и М. Антониони; Тайе Селаси – ученичка на Салман Рушди, чийто дебютен роман „Гана трябва да се развива” печели веднага международен успех. Победител в първото издание на „Шедьовърът” става роденият в Белград 37–годишен Никола Савич. Когато е на 12 години, семейството се премества в Италия. В момента Савич живее и работи във Венеция. Спечелилият голямата награда негов роман „Добър живот” е разказ за детството в Белград, за съзряването и първите любовни трепети, за приятелството и за едно цяло поколение, отраснало в руините на тоталитарната система.


Уважаеми участници в конкурса на предаването “Ръкописът”, БНТ ви благодари за куража да ни изпратите вашите дебютни романи. Селекционната комисия приключи своята работа. Авторите на произведенията, които са допуснати до кастинг за участие в телевизионния формат, вече са получили електронно писмо и лично телефонно обаждане за потвърждение. Благодарим сърдечно на всички, които този път не бяха класирани. Желаем ви успех на литературното поприще и в бъдещите ви изяви.

* * * * * * *

Искате да станете участници в „Ръкописът”?formuliar-za-uchastie


Ето и условията: 1. Да сте пълнолетни, т.е. навършили 18 години 2. Ръкописът да е вашият първи роман и да не е публикуван до участието ви в конкурса. 3. Да е написан на български език. 4. Всеки кандидат има право да участва само с един роман (други жанрове не се допускат) като авторът декларира, че произведението е оригинал и не е публикувано от издателска къща с ISBN код, в медия, или чрез устройство, на платформа за разпространение. Ако романът е бил публикуван на сайт за издаване на книги за сметка на автора без ISBN код, това се смята за допустимо. 5. Общата дължина на романа не трябва да бъде по-малка от 150 000 знака и да не надвишава 800 000 знака; 6. Кандидатът трябва да изпрати романа си в PDF формат като прикачен файл (ръкописни или машинописни произведения няма да бъдат разглеждани) на адрес rakopisat@bnt.bg и на rakopisat@ciela.com, заедно с попълнен Формуляр за участие, който може да намерите в специалната страница на конкурса на сайта на БНТ. 7. Периодът за изпращане на окончателния вариант на романа е от 9 януари 2015 г. до 30 април 2015 г. 8. Авторът трябва да изпрати още: - избрана страница от романа; - автобиография - снимка (в близък план и в пълен ръст, в цифров формат, с максимален размер 2 мв) - видеоклип на произведението (по избор) с максимална продължителност 1 минута. До голямата награда – публикуване на първи роман - участниците ще трябва да се справят с различни предизвикателства. Тези, които са допуснати до участие в различните етапи на „Ръкописът” ще бъдат уведомени по електронна поща. Ако кандидатът не получи потвърждение, че е одобрен това означава, че той отпада от по-нататъшно участие. Трябва да знаете, че по време на отделните етапи на програмата всеки избор може да бъде заснет от камерите. НЕИЗДАВАНИЯТ роман на победителя в шоуто „Ръкопис”, изпратен в началото на селекциите, ще бъде публикуван от издателство „Сиела”. С изпращането на романа за участие, кандидатът се съгласява, че няма да публикува произведението си както е посочено в т.4 по-горе. Писателят потвърждава, че в хода на шоуто неговото произведение може да бъде променено от него самия или от издателството.

Участници

Авторите, продължаващи участие в ЕТАП 2

polina-velevaПОЛИНА ВЕЛЕВА

Професия: оператор в кол център

Роман: „Тъмна светлина”

Любими писатели: Чък Паланюк, Дъглас Адамс, Нийл Шустерман, Джоузеф Хелър, Димитър Димов

halachevПроф. ЛЮБОМИР ХАЛАЧЕВ

Професия: ректор на НАТФИЗ „проф. Кръстьо Сърафов”, режисьор, сценарист

Роман: „Началото на кръга”

Любими книги: „Зелените хълмове на Африка“, „Разкази“ на Чехов, „12 стола“, „Старопланински легенди“, „Диви разкази“, „Нежната спирала“

lyuboslavaЛЮБОСЛАВА ТРАЙКОВА

Професия: експерт „Човешки ресурси”

Роман: „Преобръщане”

Любими книги: “Вино от глухарчета”, “Сто години самота”, “Вълните”, “Крушенецът”, “Непосилната лекота на битието”, 1984

Съавтори на романа: „Възкачването на продадения“

blagovest

БЛАГОВЕСТ ВЛАДИМИРОВ

Професия: Графичен дизайнер

Любими книги: „Лунните градини“ , „На изток от рая“ , „Шпага с рубини“ , „Старецът и морето“, „Сидхарта“

antoni

АНТОНИЙ ДИКОВ

Професия: Студент по „Администрация и управление”

Любими книги: „На изток от рая“ , „Господин Никой“ , „Дългото сбогуване“ , „Морски труженици“ , „Сенки в рая“

ralicaРАЛИЦА СТОЯНОВА

Професия: copywriter, блогър, работила е като журналист в онлайн медии

Роман: „У-хромозома”

Любими филми: Stricken (холандски, по книгата „Отива една жена при лекаря“), I origin, The imitation game…, Friends with Benefits

svetozaraСВЕТОЗАРА ДАВИДКОВА

Професия: анализатор в български клон на британска компания

Роман: „Главен изпълнителен директор”

Любима музика: метал балади, някои рок парчета, някои български народни песни, джаз, класическа музика (Dire Straits, Iron Maiden, Estas Tonne, Avishai Cohen, Adriano Celentano, БТР, Riverside, My Sleeping Karma, Бах, Вивалди

antonАНТОН ЧИКАКЧИЕВ

Професия: сътрудник проучване, журналист, арабист

Роман: „Роман за Анатоли”

Любима музика: Трип-хоп, Етно, Експериментъл, Инди рок; изпълнители: Theodor Bastard, Dead Can Dance, Death Cab for Cutie, Portishead, Radiohead

georgiДоц. д-р ГЕОРГИ БЪРДАРОВ

Професия: ръководител на катедра „Социално-икономическа география в СУ „Св. Климент Охридски”, преподавател по Етно-религиозни конфликти

Роман: „Аз още броя дните”

Любими писатели: Габриел Гарсия Маркес, Умберто Еко, Михаил Булгаков, Орхан Памук, Никос Казандзакис

plamenПЛАМЕН ГЛОГОВ

Професия: чиновник, бил е асистент по ботаника и фитоценология

Роман: „Паметникь”

Любими писатели: Рей Бредбъри, Габриел Гарсия Маркес, Димитър Талев, Александър Грийн, Джек Лондон

denisДЕНИС БЪЛГАРАНОВ

Професия: студент по кино

Роман: „София”

Любими писатели: Ерих Мария Ремарк, Дж. Д. Селинджър, Христо Смирненски, Албер Камю, Ърнест Хемингуей

dilianДИЛИЯН МАНОЛОВ

Професия: автор на пиеси

Роман: „Крепост”

Любими книги: „Диви разкази”, „1984”, „Generation P”, „Бесове”, „Сянката на вятъра”

vasilВАСИЛ ПАНАЙОТОВ

Професия: автор в онлайн издание

Роман: „Отчужден”

Любими книги: Смъртта не е за всеки 1 и 2

nikolaiНИКОЛАЙ ПЕТКОВ

Професия: свещеник

Роман: „Борхес и другите – там”

Любими книги: “Пипи Дългото Чорапче”, “Том Сойер”, “Малкият принц”, “Сто години самота”, “Няма кой да пише на полковника”, Йосиф и неговите братя”, “Престъпление и наказание”, “Бувар и Пекюше”. ,“Книга на скръбните песни” , Защото , “Тортила Флет”, “Сбогом, Гюлсъръ”, „Майстора и Маргарита”, “Хазарски речник”

ЕТАП 1 /приключил в еп. 6/


Надпреварата в „Ръкописът“ продължава. От явилите се на кастингите на 19, 20 и 21.06.2015 година продължават следните участници:

ГРУПА 1

АЛЕКСАНДЪР ДЖОГАНОВ, гр. СОФИЯ Роман: „Крачолов”

АНТОН ОРУШ, гр. СОФИЯ Роман: „Монетариум”

ЗЛАТИНА БАХОВА, гр. БУРГАС Роман: „Огледалото на вампира”

МАГДАЛЕНА МАРИНОВА, гр. СОФИЯ Роман: „Пасифлора”

ПЕТЯ ИВАНОВА, гр. СОФИЯ Роман: „Дим от стомана”

ПЛАМЕН КОЛЕВ, гр. СОФИЯ Роман: „Филантропът”

ПОЛИНА ВЕЛЕВА, гр. СОФИЯ Роман: „Тъмна светлина”

РАДОСЛАВ ВЕСЕЛИНОВ, гр. СОФИЯ Роман: „Захарни очи”

РАЛИЦА КОВАЧЕВА, гр. СОФИЯ Роман: „Един живот не стига”

СИЛВИЯ ЧАЛЪКОВА, гр. СОФИЯ Роман: „Пролуката”

ЦВЕТКО КОПЧЕВ, гр. СОФИЯ Роман: „Вълшебната градина”

ГРУПА 2

АНГЕЛ СПАСОВ, гр. СОФИЯ Роман: „Те ти, булка, Спасов ден”

БЛАГОВЕСТ ВЛАДИМИРОВ и АНТОНИЙ ДИКОВ, гр. СОФИЯ Роман: „Възкачването на продадения”

ДИЛЯН ЦЕНОВ, гр. НОВИ ИСКЪР Роман: „Дамата от източния плаж”

ЕЛИ ЛОЗАНОВА, гр. МОНТАНА Роман: „Третата”

ИВАН НЕЧЕВ, гр. КАРЛОВО Роман: „Шаманите на лятото”

проф. ЛЮБОМИР ХАЛАЧЕВ, гр. СОФИЯ Роман: „Началото на кръга”

ЛЮБОМИРА КОЛЕВА, гр. СОФИЯ Роман: „Експериментът”

ЛЮБОСЛАВА ТРАЙКОВА, гр. СОФИЯ Роман: „Преобръщане”

МАРИЕЛА РУСЕВА, ЕВКСИНОГРАД Роман: „Мач пойнт”

МАЯ МЕРАКОВА, гр. СОФИЯ Роман: „Опити”

МИХАИЛ СВИРАЧЕВ, гр. ПЛОВДИВ Роман: „Кралски лагер”

СНЕЖАНА ТАШЕВА, гр. СОФИЯ Роман: „Групата от Ада”

ГРУПА 3

ВАЛЕНТИН ГОШЕВ, гр. БЛАГОЕВГРАД Роман: „Забранената книга”

ЕМАНУИЛ МИХАЙЛОВ, с. ЖЕРАВНА, общ. КОТЕЛ Роман: „Италия – моята мечка”

ЕМИЛИЯН ПЕТКОВ Роман: „Навътре в тъмната гора”

ИВЕЛИН ИВАНОВ, гр. ШУМЕН Роман: „Викът на нашето безмълвно поколение”

ИВО ТЮЛЕКОВ, гр. БЛАГОЕВГРАД, ЖИВЕЕ В ПАРИЖ Роман: „FUCKER”

ИСМАИЛ ЯКУБ, с. ГУЛИЙКА, общ. КРУМОВГРАД Роман: „Под кестените”

КАТЯ ВИКЬОВА, гр. СОФИЯ Роман: „Непростимо”

КРИСТИНА МАРИНОВА, гр. РУСЕ Роман: „Криминалният случай на клуб „Анонимна Лакомия”

РАДИНКА СТОЯНОВА Роман: „И така не беше”

РАЛИЦА СТОЯНОВА, гр.СОФИЯ Роман: „У-хромозома”

ХРИСТО ХРИСТОВ, гр. СОФИЯ Роман: „Мечтателят”

ЦВЕТЛИН ВЪЛЕВ, гр. СОФИЯ Роман: „Злото е такова, каквото го обичам”

ГРУПА 4

АННА ПЕЛОВА, гр. СОФИЯ Роман: „Утайката на чая”

АНТОН ГЕНЕВ, гр. СОФИЯ Роман: „Хрониките на една въшка – разказ на очевидец”

АНТОН ЧИКАКЧИЕВ, гр. СТАРА ЗАГОРА Роман: „Роман за Анатоли”

ВАЛЕНТИН РУСАНОВ, гр. СОФИЯ Роман: „Пътят на любовта”

ВАЛЕРИЙ ЛИТОВ, гр. СТАРА ЗАГОРА Роман: „Изходът”

ВИКТОРИЯ МАРИНЧЕВА, гр. СОФИЯ Роман: „Нестинария”

ДЕСИСЛАВА БЕЗИНСКА, гр. БЛАГОЕВГРАД Роман: „Отровни стихове, легенди и една... нимфея”

ДИМИТЪР РАХТАЛИЕВ, гр. СОФИЯ Роман: „Черни звуци”

ЙОРДАН КАЛАЙКОВ, гр. СОФИЯ Роман: „Предверие на любовта”

МАЯ КИСЬОВА, гр. СОФИЯ Роман: „Виж какво”

МИРОСЛАВ НЕДЕВ, гр. ХАРМАНЛИ Роман: „Развод с блондинка”

СВЕТОЗАРА ДАВИДКОВА, гр. СОФИЯ Роман: „Главен изпълнителен директор”

ГРУПА 5

ВАЛЕНТИНА ВЪЛЧЕВА, гр. ВИДИН Роман: „Седмият ангел”

ВАЛЕРИ СЛАВЧЕВ, гр. СОФИЯ Роман: „Няма време, трябва да се обичаме”

ВЕНЦЕСЛАВ ЙОНКОВ, гр. СОФИЯ Роман: „Папо и наговата К(о/а)мпания”

доц. д-р ГЕОРГИ БЪРДАРОВ, гр. СОФИЯ Роман: „Аз още броя дните”

ДЕНИС БЪЛГАРАНОВ, гр. СОФИЯ Роман: „София”

ЛЮБА АЛАДЖЕМ, гр. СОФИЯ Роман: „Приключения в морето на знанието”

ПЛАМЕН ГЛОГОВ, гр. СОФИЯ Роман: „Паметникь”

ПРЕСЛАВА ХРИСТОВА, гр. СОФИЯ Роман: „С вкус на летен дъжд”

РАДОСТИНА САВОВА, гр. СОФИЯ Роман: „След 22”

СПАС ХРИСТОВ, гр. СОФИЯ Роман: „Страстна велосипедна усмивка”

ТОНИ ТЕНЕВ, гр. СОФИЯ Роман: „Стъпки“

ХРИСТО ДИКОВ, гр. СОФИЯ Роман: „Спомени на един анархист”

ГРУПА 6

БОЙЧО ДИНЕВ, гр. ДУПНИЦА, ЖИВЕЕ В КАНАДА Роман: „Кратки хоризонти”

ВАСИЛ ПАНАЙОТОВ, гр. СОФИЯ Роман: „Отчужден”

ДЖЕЛЯЛ АХМЕДОВ, гр. ПЛЕВЕН Роман: „Смелите винаги печелят”

ДИЛИЯН МАНОЛОВ, гр. ПЛОВДИВ Роман: „Крепост”

ДИМИТЪР ГОРАНОВ и ПЛАМЕН КЬОРЛЕНСКИ, гр.СОФИЯ Роман: „Четвъртият райх”

ИРИНА ИВАНОВА, гр. СОФИЯ Роман: „Камъкът на предопределението”

НЕВЕНА БОГДАНОВА, гр. СОФИЯ Роман: „Капан за мишки”

НИКОЛАЙ ПЕТКОВ, гр. ШУМЕН Роман: „Борхес и другите - там”

СЛАВА СЛАВЧЕВА, гр. СОФИЯ Роман: „Старата вила”

ТОДОР КОЛАРОВ, гр. ХАСКОВО Роман: „Намико”

ТОДОРКА КИТОВА, гр. СОФИЯ, ЖИВЕЕ В ИСПАНИЯ Роман: „Люба”

ЯКИМ ЯКИМОВ, гр. ЛЕВСКИ Роман: „След седмия ден”

РЕКЛАМА