Ръсел Кроу Ръсел Ира Кроу е роден на 7 април, 1964г. в Оукланд, Нова Зеландия. Когато е съвсем малък семейството му се премества в Австралия, където той започва своята актьорска кариера още на 6 годишна възраст в местно телевизионно...

Споделете с приятели


Ръсел Кроу

Ръсел Ира Кроу е роден на 7 април, 1964г. в Оукланд, Нова Зеландия.

Когато е съвсем малък семейството му се премества в Австралия, където той започва своята актьорска кариера още на 6 годишна възраст в местно телевизионно шоу.

Родителите му работят към кино индустрията и често го водят със себе си. Покрай тях малкият Ръсел се среща с филмови екипи и започва да харесва актьорската професия.

Първите му успехи идват с филмите “Ромпър Стомпър”(1992) и “Някои от нас”(1994).

След успеха на “Ромпър Стомпър”, самата Шарън Стоун кани Ръсел за ролята на шериф Корт в “Бърз или мъртъв” (1995). Уестърнът на Сам Райми постига невероятна популярност и това е напълно в реда на нещата, когато в него играят звезди като Джийн Хекман и Леонардо Ди Каприо. Това е и първият американски филм за Ръсел. Скоро след това го канят и за втори - “Virtuosity” (1995), където Ръсел влиза в образа на виртуален сериен убиец, а негов екранен партньор е Дензъл Уошингтън. Този филм му отваря вратата за още оферти от американската филмова индустрия. Следва трилърът “Поверително от Ел Ей” (1997), където негови партньори са Ким Бейсингър, Кевин Спейси и Дани Де Вито.

През 1999г., Ръсел участва заедно с Ал Пачино в трилъра “Вътрешен човек” създаден по книгата на Мари Бренър “Мъжът, който знаеше твърде много”. Ролята му на доктор Джефри Виганд му донася и първата номинация за “Оскар”.

Но истински хитове за световната публика стават “Гладиатор” (2000) и “Красив ум” (2001).

За ролята си на Максимус в “Гладиатор” , Кроу получава първия си “Оскар”. Филмът на режисьора Ридли Скот е отличен с 5 награди “Оскар” и още 7 номинации. “Гладиатор” е пищна продукция и истинско зрелище за ценителите на приключенските филми. През август, 2000г., след невероятният успех, Ръсел и неговата рок група “30 Odd Foot of Grunts” осъществяват първия си концерт в Остин, Тексас.

“Красив ум” на Рон Хауард е един различен поглед върху съзнанието на изключително надарен математик. Историята на шизофреник спечелил Нобелова награда. Един непознат вътрешен свят, до който успяваме да се докоснем благодарение на невероятната актьорска игра на Ръсел Кроу. За ролята си на Джон Неш, Ръсел отново получава номинация за “Оскар”.

През 2000г. Кроу се снима с Мег Райън в екшъна “Доказано жив”.

В “Господар и командир: Далечния край на света” (2003) на Питър Уиър, Ръсел се превръща в капитан Джак Късметлията. Героят му е силен и суров мореплавател с нежна душа! Филмът е създаден по роман на Патрик О’Брайън и е едно незабравимо епично приключение. Морската буря е така реалистично пресъздадена, че докато го гледате ще имате нужда от хапчета против морска болест. Филмът е отличен с 2 награди “Оскар” и номиниран в още 8 категории.

В момента Ръсел снима поредния си филм с режисьора Рон Хауард – романтична драма с твърде любопитното заглавие “Cinderella Man”.