site.'.bnt1 22 февруари
19:00 ч.
Путин, Русия и Западът
документален филм /3 епизод/
site.'.bnt1 23 февруари
00:50 ч.
Путин, Русия и Западът
документален филм /3 епизод/п/
site.'.bnt1 23 февруари
19:00 ч.
Путин, Русия и Западът
документален филм /4, последен епизод/

РЕКЛАМА


4 епизод "Ново начало"

"Руската мечка не може да бъде вързана"

Сигнали за отношения и връзки - между Русия и САЩ, кой и как е готов за бъдещето!

Започва нов опит за затопляне на свръххладните отношения между Русия и САЩ. На ход е президентът Дмитрий Медведев, който първо се сближава с обществото, откривайки свой отворен блог за връзка. В Белия дом е Барак Обама, от чиято подготвеност руснаците са впечатлени. Той също е отворен за преговори. Медведев предлага оттегляне от Афганистан. За Обама проблемът е Иран.

За Външния министър Сергей Лавров "крайъгълният камък" е Руската система за противоракетна отбрана".

На 7 юли 2009 в Москва Владимир Путин е домакин на прочутата закуска с Чаена церемония за делегацията на Обама. За първи път се говори за бомбените удари в Сърбия.

Путин е наясно, той "знае края на този филм", американците го виждат и се чувстват като дебютанти.

Обама благодари за полезността на тази среща и разбира, че не може да преговаря само с Медведев. Връщайки се, пред Съвета за сигурност в САЩ, обявява ново начало на противоракетни действия в Европа. Започват "ядрени" преговори, всички се стремят към договорка.

Южна Осетия и Абхазия, Косово и Сърбия, колебанието на Европа да подкрепи НАТО за настъпление, преговори с медиатор Никола Саркози, позицията на Германия....Тестът за сила и решителност е проведен . Ясно е: "Руската мечка не може да бъде вързана! Русия не може да бъде изтикана от картата".

Междувременно се подготвят следващите избори в Русия. Ударът идва на световния пазар със срив в цената на нефта през септември 2008. Медведев предлага помощ от Държавния резерв.

Започва глобална рецесия. Руската икономика блокира - спират заводи, работещите протестират, автоколоните са многоборйни.

Има демонстрации и сериозни сблъсъци, фатални инциденти - с журналист от Нова газета, преди три години с друг. Хрониката се плете от всевъзможни провокации. Стига се и до руската бизнесменка и шпионка в САЩ - Анна Чапман.

Медведев говори за модерна икономика, но не постига растеж и призовава, че "не може да продължи така. ...Редуват се още срещи на високо ниво. През 2010 пак се стига до присъдата на Ходорковски и по-точно - до неговото реално обвинение. Медведев смята, че "до излизане на такава, никой няма право да коментира". Путин вече се е изказал. "Съдебното решение се допълвало в движение", свидетелства юристка по процеса. Присъдата е 7 години лишаване от свобода.

Медведев не крие, че между него и Путин има различия. Проблемът бил в "преструктурирането на икономиката" и "това не е война", защото "стратегически двамата се движат в една посока". Но обществото губи търпение от липса на резултати и на Годишния конгрес на партия "Единна Русия", през септември 2011, всички единодушно издигат кандидатурата на Путин за следващия президентски мандат.

Путин се връща в Кремъл като Президент, Медведев остава премиер, през декември започват протести за оставка. Гледайки новините по телевизята, Путин ги мисли за "манифести в борба срещу СПИН, защото демонстратите носели контрацептиви"

"Светът се променя", казва Путин, и "Западът се учи да се отнася внимателно към Русия"

*Златна Романова

3 епизод "Война"

"Искрата в Грузия"

През август 2008 Русия е на крачка от война. "Искрата" е Грузия. Започнал преди 2 години, конфликтът там заплашва да се превърне в световен сблъсък.

Президентът Саакашвили се противопоставя на Русия и очаква членство в НАТО. Америка подкрепя Грузия, но не желае да влезе в открит конфликт с Русия.

Руският президент Дмитрий Медведев и грузинският Михаил Саакашвили описват "климата" на събитията. Според Медведев "трябва да се умиротвори агресията". Според Саакашвили "тази малка страна /Грузия/ се явява "искра" за глобален конфликт"

Русия прекратява отношенията си с Грузия.

Американският държавен секретар Кондолиза Райс и министърът на отбраната Робърт Гейтс описват какво се случва в Съвета за национална сигурност на САЩ при президента Джордж У. Буш - гласуването е с вариант за изпращане на американски военни части в столицата на Грузия - Тбилиси, на това се надява и грузинският президент Саакашвили. Напрежението ескалира в минути.

Колко близо до критичен сблъсък са били двете ядрени суперсили в този момент без една... среща.

*Златна Романова

2 епизод "Заплахата за демокрацията"

Кой на кого диктува действията в новата Студена война...

Как протичат "нежните революции" и промените в бившите съветски републики.

След падането на "Желязната завеса" балтийските и други бивши съветски републики се обявяват за присъединяване към НАТО. "Играта на демокрация" започва, подкрепяна отвън. Русия очаква същото и се подготвя отвътре. Путин издава Закон за забрана на НП0-тата /неправителственит организации/. Обвиненията са насреща, демонстранти не липсват.

На картата е Грузия - с борбата между стария лидер Шеварнадзе и новия кандидат Михаил Саакашвили. Въшната намеса е двустранна, условно казано - от "изток" и от "запад", от Кремъл и от Белия дом.

От запад събитият коментират Колин Пауъл и Кондолиза Райс, с познати политически клишета. От Русия коментира бившият заместник външен министър Игор Иванов.

*/В кадри от официални международни срещи се виждат и български политици - Соломон Паси, Симеон Сакскобурготски, Георги Първанов/.

Следва Украйна. Ситуацията се повтаря. Обвинен в корупция и убийства, старият украински лидер Леонид Кучма разказва за срещи и резултати. Той има двама изборни опоненти и трети в движение - Юшченко и Янукович, между тях се появява и Юлия Тимошенко. Започва Оранжевата революция в Киев. Междувременно Юшченко е отровен с диоксид, влиза в швейцарска клиника и въпреки състоянието си не се отказва, като само след две седмици е отново на трибуните.

Резултатите от изборите са оспорвани. Сред протестиращите в залата срещу "фалшификация" е и следващият украински лидер Пьотр Порошенко. На сцената излиза и бъдещият руски кандидат - Дмитрий Медведев. Картината се връзва в движение с бъдеще...

Кремъл се опитва да запази позиции, но "играта" върви по няколко външни канала с вътрешна подкрепа и само Закон срещу НПО-тата не стига. Млади симпатизанти на Путин се включват в доброволното движение "Наши". Обучават се и разговарят лично с Президента за начините на действие и противодействие при външна намеса.

Бившият британски посланик Джордж Робъртсън обявява "заплаха за демокрацията, с липса на свобода в Русия" .

Путин съветва "голямата Британска империя да влезе в днешния ден, с промени в колониалното си мислене".

Кой на кого диктува действията в новата Студена война...

*Златна Романова

Режисьор: Пол Мичъл

Водещ: Рупърт Грейвс

"Путин, Русия и Западът" е международна копродукция на Великобритания, Япония, САЩ, Германия, Франция, Полша, Норвегия, Швеция, Канада, Нидерландия, Финландия и Австралия

"Идването на власт", Заплаха за демокрацията", Война" и "Ново начало" са заглавията на четирите епизода в документалния филм, разпространяван от БиБиСи-2 , с режисьор Пол Мичъл /"В Белия дом на Обама", "Иран и западът", Смъртта на Югославия"/

Оригинални записи от срещи, арести и заседания - в бизнеса и политиката - изследват основната тема: Как Русия беше възстановена като суперсила от Путин с неговия опит и скок - от агент на Първо главно управление на Руското външно разузнаване до Човекът Номер 1 в Русия и света.

Събитията с официални кадри коментират руски, американски, британски, грузински, френски, полски и др. лица от политиката за външни отношения, национална сигуност, управление и отбрана - министри, президенти, държавни секретари, съветници, посланици и официални преговарящи в международни организации: Сергей Иванов, Сeргей Проходко, Кондолиза Райс, Стивън Хадли, Сeргей Лавров, Колин Пауъл, Джордж Робъртсън, Михаил Саакашвили, Анатолий Антонов, Бил Бърнс, Робърт Гейтс,

Игор Иванов, Алексей Кудрин, Дмитрий Медведев, Тони Брентън, Людмила Алексеева, Гордън Браун, Нино Буршанадзе, Джордж Уокър Буш, Аркадий Дворкович, Ерик Еделман, Герман Греф, Андрей Иларионов, Леонид Кучма, Марат Кулакхметов, Александър Квашневски, Сергей Рябков, Никола Саркози, Герхард Шрьодер и др...

В навечерието на 2000 година постсъветският руски президент Борис Елцин се оттегля и избира Владимир Путин да продължи. Началото е вертикално и започва с промени в държавните символи - национален флаг, герб и текста на химна. С тях се променя и животът в Русия - политика, икномика, общество...

Предизвикателствата остават, стъпките продължават.

*Филмът не предлага готови отговори, а наблюдение на събития и реакции, с множество въпроси на ум. Всеки е свободен да анализира сам случващото се през годините и днес...

*Златна Романова


1 епизод "Идването на власт"

Първата неспокйна президентска нощ на Путин е в Чечения: "Ние ще преследваме терористите навсякъде, от летище на летище, дори и в тоалетната. Това е!"

Тогава Министър на отбраната, Сергей Иванов разказва: "Имахме покана от талибаните на границата между Афганистан и Таджикистан, "подарък" за рождения ден на Путин. Предложението им беше за съюз между Русия и талибаните срещу САЩ. Русия отказа".

Путин започва с мерките за стабилизиране на държавните финанси - данъци и приходи, среща с олигарсите, борба с корупцията и надежда за обществото. Има един публично арестуван магнат, след година - освободен.

Следва срещата с "бизнесмените" на 28 юли 2000, от която ще започне "играта". Търговци на природни ресурси - нефт, газ, въглища, никел и управители на банки - не знаят какво предстои, но разбират, че страната се ръководи от друг човек с друга политика и съществува риск. Някои от тях обясняват срещата им с Путин като "небходимото подушване между "кучета".

Обръщението на Путин е: "Вие създадохте това управление, значи сте имали контрол върху политическия процес и ако не сте доволни, трябва да обвинявате себе си". Путин изяснява, че няма да национализира бизнеса им, потвърждава, че "срещата им е по средата на пътя" и неговото решение е 13% процента данък за всички, с което ги призовава да изплатят своите. Първоначално притеснени, бизнесмените разбират какво трябва да направят и продължават.

След шест месеца е визитата на новоизбрания американския президент Джордж Уокър Буш. В Москва Путин и Буш подписват Договора за съкращаване на ядрения арсенал. Американската делегация е поканена на балет - "Лешникотрошачката",

а някои ще избягат от представлението на друго по-приятно място - като Сергей Иванов и Кондолиза Райс.

Стената е паднала, но недоверието остава. Започва опит за нови отношения, но как...

Всеки от управляващите в света е наясно, че вътрешният мир навсякъде зависи от външна намеса. Путин започва борба с НПО-тата /неправителствените организации/ и издава Закон за забраната им. Това не е антидемокрация, а защита отвътре....

Борбата в бизнеса продължава с нефтения магнат Михаил Ходорковски заради налозите на бензина и тази война се обръща в "игра на демокрация".

Ходорковски не е политик, но лобира за бизнеса. А голяма част от нефтените компании са свързани и управлявани от депутати в Парламента. Очаква се законът на Путин да не бъде гласуван от заинтересованите лобисти в руската Държавна дума. Бизнесът смята, че държавният бюджет ще се попълва с данъци от нефтените компании. А защо не?

/Нефтът на земята, както и всички природни богатства, не е частна собственост/.

Засегнатите интереси се обръщат във война за "демокрация" и обвинения на държавата в "корупция". Конфликтът, започнал тогава, ги разделя трайно. Ходорковски е подготвил презентация с таблици и графики за нивата на корупция в проценти от БВП /брутния вътрешен продукт/. Проблемът изглежда е между неговата компания "Юкос" и държавната нефтена компания "Роснефт". Ходорковски напада с това, с което сам е уязвим, останалите олигарси "не могат да се скрият зад столовете", Путин точно "връща шайбата".

Той е доволен от официалното разделение на държавните и частните интереси в бизнеса с енергийни ресурси, а на недоволните "препоръчва да се оттеглят...Ходорковски прави избор "да спазва закона", но не се отказва да се възползва от "вратичките". Няколко месеца по-късно е арестуван партньорът му от "Юкос".

Ходоровски обяснява, че това е политическо решение: "Животът е станал невъзможен от наблюдение, дори не се крият в патрулиращите коли.

Някои бизнесмени спят с готов багаж за затвора". Ходорковски развива демократична пропаганда с фондацията си "Отворена Русия". За един месец повече от хората му са арестувани, а той сключва договор с американската компания "Exxon mobile" на Рокфелер /въпреки, че е номиниран и за връзки с Ротшилд {...}/, която не може да остане миноритарен акционер и ще се стреми с 25 процента към контролен пакет???....

Представител на "Exxon mobile" се среща в Москва с Путин, а офисът на Ходорковски е претърсен. След последни телефонни разговори с партньори, Ходорковски е арестуван на 25 октомври 2003 на летището в Нижни Новгород. Путин призовава Правителството да не се включва в това политическо предизвикателство и да остане встрани от случая.

Коментарът зад кадър е че "оттук нататък Путин е невъзмутимият "дявол" /или "монстър"/ на по-богата и по-малко демократична Русия". Дали е така?

Филмът не предлага готови отговори, а наблюдение на събития и реакции, с множество въпроси на ум. Всеки е свободен да анализира сам случващото се през годините и днес...

*Златна Романова


2 Заплаха за демокрацията епизод • Путин, Русия и Западът

"Заплахата за демокрацията"Кой на кого диктува действията в новата Студена война...Как протичат "нежните революции" и промените в бившите съветски републики.След падането на "Желязната завеса" балтийските и други бивши съветски републики се обявяват за присъединяване към НАТО. "Играта на демокрация" започва, подкрепяна отвън. Русия очаква същото и се подготвя отвътре. Путин издава Закон за забрана на НП0-тата /неправителственит организации/. Обвиненията са насреща, демонстранти не липсват.На кар...

Вижте повече

1 Идването на власт епизод • Путин, Русия и Западът

"Идването на власт"Първата неспокйна президентска нощ на Путин е в Чечения: "Ние ще преследваме терористите навсякъде, от летище на летище, дори и в тоалетната. Това е!"Тогава Министър на отбраната, Сергей Иванов разказва: "Имахме покана от талибаните на границата между Афганистан и Таджикистан, "подарък" за рождения ден на Путин. Предложението им беше за съюз между Русия и талибаните срещу САЩ. Русия отказа".Путин започва с мерките за стабилизиране на държавните финанси - данъци и приходи, срещ...

Вижте повече
БНТ новини Още новини
 Над 3 тона алкохол без бандерол откри полицията в Пловдив

17:53

Над 3 тона алкохол без бандерол откри полицията в Пловдив

Над 3 тона алкохол без бандерол откри полицията в Пловдив
Габриел: Ролята на професионалното образование в Европа трябва да се засили

17:49

Габриел: Ролята на професионалното образование в Европа трябва да се засили

Габриел: Ролята на професионалното образование в Европа трябва да се засили
Почина проф. Неделчо Милев

17:33

Почина проф. Неделчо Милев

Почина проф. Неделчо Милев

Филми в програмата днес
Тайните светове

БНТ 2 | 21.02.2020 19:00

Тайните светове

Тайните светове
Азбуката

БНТ 1 | 21.02.2020 19:00

Азбуката

Азбуката
Людмила Гурченко

БНТ 1 | 21.02.2020 19:10

Людмила Гурченко

Людмила Гурченко

РЕКЛАМА