РЕКЛАМА


Предаването разказва за живота и съхранените традиции на бежанците от Егейска Македония, установили се след Балканската и Междусъюзническата войни в гоцеделчевското село Копривлен. В него се заселват преселници от около 20 български селища, останали на гръцка територия след войните.

Най-много са от Долно Броди, Калапот, Възем, Зърнево. В селото и днес се знае кой от родовете откъде е дошъл. В стари ракли и скринове местни жители още пазят носии от техните предци, донесли ги със себе си от родните си места. Към читалището в Копривлен съществува и фолклорен ансамбъл, чийто репертоар е изцяло от народни песни от местата, от които са се преселили. Пазят се и много пожълтели снимки, свързани с историята на селото. На тях могат да се видят част от първите заселници, сватби, правени някога в Копривлен, строителството на обществени сгради.

В селото приготвят и баници по стари рецепти, сред които зърневска баница с месо от варена свинска глава и кисело зеле, и калапотска - с картофи и праз.Пътувай с БНТ2: Село Копривлен
"Пътувай с БНТ 2" - 24.06.2018

РЕКЛАМА