Историята на "Пътуващо лятно кино с БНТ 1" продължава с град Раковски. За първи път екипът на БНТ спира там, но не са първите...

Споделете с приятели


Градът е създаден през 1966 година от сливането на три селища - Генерлал Николаево, Секирово и Парчевич, населявани от павликиани през Средновековието. Павликианите приели католицизма между 17. и 19. век. Днес Раковски е католическата столица на България с население от 15 000 католици. В града има три католически църкви. Тази в Николаево - "Пресвето сърце Исусово", наскоро се сдобива с нов орган, дарен от общността в Германия. Той е един от малкото подобни в България. Друга новост обаче привлича повече младите. От скоро у нас има католически скаути. Младите хора опознават природата, екологията, грижат се за почистването на околната среда и помагат на възрастните хора.

През 1928 година Чирпанското земетресение разрушава част от църква в Раковски, а раковчани решават да престроят това, което е останало, в кино. От 25 години в града вече няма кино. Екраните и седалките тънат в бурени, а само спомените преминават през катинарите на някогашните входове.

"Пътуващо лятно кино с БНТ 1" покани жителите на Раковски на прожекция на "Врагове". Вижте репортажа на репортера Елица Кънчева, оператора Огнян Колчаков и режисьора Филип Петков.