Обиколката на „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ в страната продължава с прожекции в Бургаска област. Следваща спирка на националната кампания за възстановяване на летните кина в България е Камено на 19 юли (сряда) с открита прожекция на площада от 21:00 часа. За същия час е насрочена и срещата „под звездите“ в Поморие на 20 юли (четвъртък), когато големият киноекран на БНТ ще гостува отново в морския град на вече реновираното лятно кино „Яворов“.

Споделете с приятелиФилмът на режисьора Ивайло Христов – „Каръци“ ще гледат любителите на откритото кино в град Камено. Лентата дебютира на филмовия фестивал в Москва през 2015 година, където печели голямата награда – „Златен Свети Георги“ и се превръща в едва третата българска продукция, печелила престижното отличие. Следва триумф и на родна земя: филмът получава 5 награди на националния фестивал във Варна, сред които „Златна роза – 2015“, наградата на публиката и приз за най-добра женска роля на Елена Телбис; Българската филмова академия отрежда 6 статуетки на продукцията за най-добър пълнометражен филм, за сценарий, за филмов монтаж, за звукорежисьора и две за мъжки роли - главна за Ованес Торосян и поддържаща за Деян Донков; 20-тото издание на „София филм фест“ присъжда на „Каръци“ наградата на гилдията на българските кинокритици. Продукцията печели Grand Prix, както и отличието за най-добър игрален филм на шведския фестивал за международно кино High Coast, отличена е още на филмовите фестивали в Лос Анджелис и Кипър, и е българското предложение за номинациите за 89-ите награди „Оскар“ за чуждоезичен филм.Също награждаван филм от съвременното българско кино ще гледат жителите и гостите на Поморие. „Бартер“ е определен за най-добър телевизионен игрален филм от фестивала на българското кино „Златна роза - 2015“ и същата година носи на Татяна Лолова наградата за най-добра женска роля от филмовия фестивал „Любовта е лудост“ във Варна. В лентата участват едни от най-популярните български актьори: Филип Аврамов, Антонио Николов, Михаил Мутафов, Койна Русева, Добромир Манев, Васил Димитров, Владимир Пенев, Мартина Вачкова, Юлияна Чернева, Теодора Михайлова, Калин Вельов и други. „Бартер“ е продуциран от Българската национална телевизия и ARS Digital Studio, с подкрепата на ИА „Национален филмов център“ и е продължение на документалната лента „Омагьосан от морето“ на режисьора Атанас Киряков. С филма бе открит четвъртият сезон на „Пътуващо лятно кино с БНТ1“.

Град Поморие бе включен в първата обиколка в страната на „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ през 2012 г. Екипът на инициативата с радост се връща във вече възстановения кинотеатър „Яворов“, който се нарежда сред най-красивите летни кина в страната. Културното средище съществува повече от 30 години и едно от четирите оцелели летни кина по Южното ни Черноморие, но през последните години експлоатацията му беше преустановена. През 2013 година община Поморие си връща собствеността върху киното и реконструира един от най-ярките символи на града.

Проектът „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ е създаден по идея на програмния директор на БНТ1 Севда Шишманова и е част от политиката на обществената телевизия за подкрепа и популяризиране на българското киноизкуство. Инициативата на обществената телевизия получи подкрепата на общините и провокира реални резултати - летните кинотеатри в Карлово, Елена, Генерал Тошево, Кърджали, Велико Търново, Силистра, Криводол, Поморие, Перник, Ямбол, Плевен, Варна и други селища на страната вече са възстановени. Всеки сезон в маршрута на лятното кино на БНТ се включват нови населени места, като спирките от шестия сезон на „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ са общо 24.

Партньори в тазгодишното издание на кампанията „Пътуващо лятно кино на БНТ1“ са Столична община, ИК „Хеликон“ и „NoBlink team“. Кампанията се осъществява с подкрепата на Първа инвестиционна банка и „Виваком“.

Репортажи от градовете-домакини на „Пътуващото лятно кино с БНТ 1“ можете да гледате в сутрешния културен слот „Денят започва с култура“.

Подробна информация за градовете и филмовите прожекции можете да следите на сайта на БНТ или във Facebook - https://www.facebook.com/LiatnokinoBNT