РЕКЛАМА


8 герои в 8 филма за бъдещето, в което вече живеем.

Въображението от миналото днес е реалност; някогашното фантастично бъдеще сега е зад ъгъла.  Научната фантастика е наука на фактите, странно пророкувани от група визионери, чийто луди мечти стават реалност.

През 1920г. думата "робот" е въведена в роман на Карел Чапек, който посочва своя брат Йозеф за първописател на понятието "автомат" в  негов разказ.  За първи път Айзък Азимов го ползва в заглавие на книгата си "Аз, Роботът" /1950/ и колективното съзнание се завихря. Въображението на писателите вдъхновява изследователите в търсене на ново откритие и то се случва. Литература, филми и телевизия демонстрират как идеите стават част от ежедневието.

Ридли Скот продуцира и пише сценарий на поредица, която доказва как  фантастиката се свързва с научните факти чрез имената на легендарни автори - предвестници на новото: Мери Шели, Филип К. Дик, Хърбърт Уелс, Артър Кларк, Айзък Азимов, Жюл Верн, Робърт Хайнлайн, Джордж Лукас.

"В продължение на години се впечатлявах от връзката между творческото въображение и научния прогрес. Често при опит да се разделят изкуството и науката, действителността показва, че те са неразделно свързани. Аз съм развълнуван от възможността да работя за "Пророците на научната фантастика", като доказателство за способността  на въображението да запали искрата на научния гений." Ридли Скот

Документална поредица.

САЩ, 2011, 42 мин.

Златна Романова

[acc_item title="Мери Шели"]Първата авторка на научна фантастика създава чудовище в шедьовър - "Франкенщайн". През 1816г. тинейджърката Мери свързва древна легенда, модерна технология и лична трагедия в роман, който поставя началото на жанра, който отдавна не е само фантастика.

[acc_item title="Филип К. Дик"]Литературен гений,  фантазьор, параноиден аутсайдер, писателят Филип Кендрид Дик живее в постоянна смяна на статуквото с финанси, съпруги, деца, настроения. Разликата в написаното е, че героите му са реални хора, поставени в измислени светове. Книгите му печелят повече популярност след филмирането им - "Блейд Рънър"/1982/, "Зов за завръщане" /1990/, "Специален доклад" /2002/. Идеите на Филип Дик прокарват технологии и закони. Въпросът, който измъчва този брилянтен автор и стряска неговите читатели, е обикновен и невъзможен : "Какво е реалността"?

[acc_item title="Хърбърт Уелс"]Саморъчно написната епитафия подчертава доживотна непоколебимост и свръхестествена мъдрост. С романи като "Машината на времето", "Невидимят човек", "Война на световете", Уелс се проявява като писател с прорчески талант. Но тези истории за високотехнологични приключения носят тревожен сигнал - предпреждение за тъмната страна на прогреса, а именно: "Нашите най-големи изобретения биха могли да станат инструментите за самоунищожението ни".

[acc_item title="Артър Кларк"]Някои автори на фантастика са доволни от приблизителни предвиждания, но сър Артър Кларк директно произвежда бъдеще. Писателят е еднолично отговорен за крайъгълния камък на модерната телекомуникационна технология - сателита. Сътрудничеството му със Стенли Кубрик в киното зарежда новото поколение с предсказаните видеофони, Ай-пад и търговските космически полети. Неговото завещание вдъхновява за разкриваване загадките на вселената с увереността, че: "Знанието е най-голямата магия."

[acc_item title="Айзък Азимов"]Айзък Азимов мечтае за по-добър свят, в който нуждата измества страха от новите технологии. Историите в "Аз, Роботът" описват бъдеще, в което машини заместват човека и това наистина води до създаването на индустриални роботи, с което е прокаран пътят към приятелския робосвят. Днес доктори-дроиди спасяват живот в деликатни гръбначни хирургии, астронавти-автоматони поправят орбитални станции в Космоса. И всичко започва с футуристичната визия на Азйзък Азимов: "Робот във всеки дом!".

/em>", фантазиите днес вече са реалност.

zr*

 

 

 

Жюл Верн

Той изпрати човек на Луната още през Викторианската епоха и критикува Интернет през 1863г. Жюл Верн е авангарден футурист с наследство от фантастични истории, предсказали всичко - от клетъчните комуникации до виртуалните реклами. Необикновените му пътешествия от центъра на Земята до повърхността на Луната зареждат изкуството, културата, индустрията и технологиите.

Робърт Хайнлайн

Легендарен автор на фантастични епоси,  в сюжети за патриотизъм и дълг Робърт Хайнлайн търси свобода и личен израз. "Звездни рейнджъри" и "Странник в странна страна"  провокират читателите с безкрайния въпрос:"Какво е свобода?".

Джордж Лукас

От светлинния меч на Люк Скайуокър до смъртоносната звезда на Дарт Вейдър, инструментариумът на "Междузвездни войни" е един от определящите във фантастиката през ХХ век. Богатото въображение на Лукас вдъхновява две поколения учени и инженери да направят голяма крачка в технологиите. Използвайки компютри, той променя начина на филмопроизводство и този, по който виждаме бъдещето. Изумително как от "едно много, много далечно време в Галактиката

БНТ новини Още новини
Огромен международен интерес към европейските избори в Брюксел

18:25

Огромен международен интерес към европейските избори в Брюксел

Огромен международен интерес към европейските избори в Брюксел
Проблеми с машинното гласуване в 10 секции в страната(обобщение)

18:20

Проблеми с машинното гласуване в 10 секции в страната(обобщение)

Проблеми с машинното гласуване в 10 секции в страната(обобщение)
103 жалби и сигнали са постъпили в ЦИК до 18 ч.

18:16

103 жалби и сигнали са постъпили в ЦИК до 18 ч.

103 жалби и сигнали са постъпили в ЦИК до 18 ч.

Филми в програмата днес
Мегаобири

БНТ 2 | 26.05.2019 20:00

Мегаобири

Мегаобири
НеЧестна игра

БНТ HD | 26.05.2019 22:00

НеЧестна игра

НеЧестна игра
Сид - дете на науката 2

БНТ 1 | 27.05.2019 14:25

Сид - дете на науката 2

Сид - дете на науката 2

РЕКЛАМА