site.'.bnt1 23 април
23:45 ч.
Прокълнатите крале /п/

РЕКЛАМА


Режисьор: Жозе Даян

В ролите: Жана Моро, Филип Торетон, Жером Анже, Жан Балибар, Жерар Депардийо, Жюли Депардийо, Гийом Депардийо, Жан-Клод Бриали, Ана Катерина Морариу, Чеки Карио, Брюно Тодескини и др.


След "Клетниците" и "Граф Монте Кристо" режисьорката Жозе Даян продължава с екранизация на френска класика. Освен литература, история и авантюра, във филмите й вече традиционно е участието на Жерар Депардийо, този път фамилно - с Гийом и Жюли Депардийо.

Минисерията "Прокълнатите крале" адаптира едноименните романи на Морис Дрюон - без четвъртия /"Кралят на злото"/ и без седмия /"Крал без кралство"/. Поредицата е от седем книги. Първите шест са отпечатани през периода 1955-1960. Последният седми роман - "Когато един крал губи Франция", се появява 17 години по-късно, през 1977г., и се различава от останалите - дистанцията не е само във времето, но и във воденето на разказа.

Сериалът е сниман в замък в Румъния. Трима от актьорите са участвали в първата телевизионна екранизация на "Прокълнатите крале" от 1972г. - в 6 епизода, със сценарист Марсел Жюлиан и режисьор Клод Бурма.

Началото на XІV век. Филип ІV Хубави е на трона на Франция с абсолютна власт. Тримата му синове гарантират бъдещето наследството. Дъщеря му Изабел е омъжена за английския крал Едуард ІІ. Короната е велика, но народът е беден. Хазната е празна. Рискът да спаси или загуби главата си е само един - със или без съкровищата на Ордена на Тамплиерите. С действията на съветника си Гийом дьо Ногаре и под крилото на папа Клеман V, Филип ІV организира тамплиерите да бъдат преследвани и измъчвани до признания, с които са осъдени в насилствен процес. Изгаряйки на кладата, Главният майстор - Жак дьо Моле, проклина и тримата властващи. Папата не доживява и края на годината. Повече от половин век Франция остава обезглавена - на престола се изреждат престолонаследници, покосени от болести, заговори, династически войни и смърт...

...Франция разказва за Тамплиерите, Германия - за Розенкройцерите, Англия/или...Шотландия/ - за масоните, но Времето се брои от Папата.

Златна Романова

Морис Дрюон е роден на 23 април 1918г. в Париж, но корените му се простират между Лангедок, Фландрия, Бразилия и Русия. Кариерата му се раздвоява между политиката и литературата. Поддръжник на Съпротивата, съавтор на Химна на партизаните през 1943, Дрюон пътува в Испания, Португалия, Лондон. Пише от младостта си, дори мобилизиран. Печели "Гонкур" през 1948г. за романа "Големите фамилии". Кавалер е на ордени и награди от Франция, Монако, Русия. Член на Френско-Британския съвет от 1972, Почетен президент на Сдружението "Франция-Италия". Председател на Френската академия /1966/, Министър на културата /1973-74/, депутат от Париж, делегат на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, депутат в Конгреса на Европейската общност /1978-80/. Асоцииран член на Академиите в Мароко, Атина, Бразилия, Русия, Онтарио, Бостън, Тирана. След пенсионирането си остава почетен секретар на Френската академия до 2000г. Разделя се с този свят на 14 април 2009г.

Писателят одобрява и двете екранизации на "Прокълнатите крале" - от 1972 и от 2005.

Морис Дрюон

Морис Дрюон в интервю:

"Защо избрахте този период от историята?"

"Защото е малко познат и изучаван. Исках да опиша 13-те крале от рода Валоа, но преди това трябваше да обясня как династията е дошла на власт. Седемте тома на "Прокълнатите крале" са прологът към едно произведение, което не видя "бял свят".

"Какво искахте да покажете чрез конфликта между Кралството и Тамплиерите?"

"Една илюстрация на девиза "Без Държава в Държавата", който бе правило за Ришельо и на всички крале, с отказ на една социална група да вземе властта, която трябва да бъде централна".

"Какъв е вашият принос в историята?"

"Всички историци правят хипотези - военни, политически и други, когато тълкуват някоя част от историята. Романистът прави хипотезата психологически. Не се примирявам с историческата истина, но с цялото ми уважение към нея, давам свобода на диалога и интерпретацията на персонажите".

В първата телевизионна адаптация на романите харесах моя приятел Жан Пиа в ролята на Робер Д'Артоа.

Доволен съм от втората адаптация на Жозе Даян.

Благодарение на това, че познаваме континентите, стъпките на монголите в планините на Южна Америка и грешките на властта да се разполага в пространството, на нас писателите ни остава да съберем времето, за да представим "Прокълнатите крале".

Превод: Златна Романова

БНТ новини Още новини
Мъж загина при катастрофа на околовръстното шосе на Пловдив

23:34

Мъж загина при катастрофа на околовръстното шосе на Пловдив

Мъж загина при катастрофа на околовръстното шосе на Пловдив
В Златоград откриха музей на Делю Войвода и хайдушкото движение

22:45

В Златоград откриха музей на Делю Войвода и хайдушкото движение

В Златоград откриха музей на Делю Войвода и хайдушкото движение
Хиляди евакуирани във Флорида заради горски пожари

22:16

Хиляди евакуирани във Флорида заради горски пожари

Хиляди евакуирани във Флорида заради горски пожари

Филми в програмата днес
Специалитетите на Бабет

БНТ 2 | 26.04.2017

Специалитетите на Бабет

Специалитетите на Бабет
Отвъдморски сюжети

БНТ 2 | 26.04.2017

Отвъдморски сюжети

Отвъдморски сюжети
Магна аура - изгубеният град

БНТ 2 | 23.04.2017

Магна аура - изгубеният град

Магна аура - изгубеният град

РЕКЛАМА