РЕКЛАМА


Режисьор: Жозе Даян

В ролите: Жана Моро, Филип Торетон, Жером Анже, Жан Балибар, Жерар Депардийо, Жюли Депардийо, Гийом Депардийо, Жан-Клод Бриали, Ана Катерина Морариу, Чеки Карио, Брюно Тодескини и др.

Сянката на Тамплиерите над френската корона започва от Филип ІV и преминава в 100-годишната война.

"Проклети да сте, всички, до 13-то потекло!" Това са думите на Главния майстор на Тамплиерите, докато чака изгарянето си на кладата по заповед на Френския крал. Годината е 1314. През следващия половин век наследниците не се задържат на престола - от болести, заговори и войни. Това е валсът на "Прокълнатите крале".

След "Клетниците" и "Граф Монте Кристо" режисьорката Жозе Даян продължава с екранизация на френска класика. Освен литература, история и авантюра във филмите й традиционно е участието на Жерар Депардийо, този път фамилно - с Гийом и Жюли Депардийо.

Минисерията "Прокълнатите крале" адаптира едноименните романи на Морис Дрюон - без четвъртия /"Кралят на злото"/ и без седмия /"Крал без кралство"/. Поредицата е от седем книги. Първите шест са отпечатани през периода 1955-1960. Последният седми роман - "Когато един крал губи Франция", се появява 17 години по-късно, през 1977г., и се различава от останалите - дистанцията не е само във времето, но и във воденето на разказа.

Сериалът е сниман в замък в Румъния. Трима от актьорите са участвали в първата телевизионна екранизация на "Прокълнатите крале" от 1972г. - в 6 епизода, със сценарист Марсел Жюлиан и режисьор Клод Бурма.

Началото на XІV век. Филип ІV Хубави е на трона на Франция с абсолютна власт. Тримата му синове гарантират бъдещето наследството. Дъщеря му Изабел е омъжена за английския крал Едуард ІІ. Короната е велика, но народът е беден. Хазната е празна. Рискът да спаси или загуби главата си е само един - със или без съкровищата на Ордена на Тамплиерите. С действията на съветника си Гийом дьо Ногаре и под крилото на папа Климент V, Филип ІV организира тамплиерите да бъдат преследвани и измъчвани до признания, с които са осъдени в насилствен процес. Изгаряйки на кладата, Главният майстор - Жак дьо Моле, проклина и тримата властващи. Папата не доживява и края на годината. Повече от половин век Франция остава обезглавена - на престола се изреждат престолонаследници, покосени от болести, заговори, династически войни и смърт...

...Франция разказва за Тамплиерите, Германия - за Розенкройцерите, Англия/или...Шотландия/ - за масоните, но Времето се брои от Папата.

Златна Романова

Авторът на поредицата Морис Дрюон е роден на 23 април 1918г. в Париж, но корените му се простират между Лангедок, Фландрия, Бразилия и Русия. Кариерата му се раздвоява между политиката и литературата. Поддръжник на Съпротивата, съавтор на Химна на партизаните през 1943, Дрюон пътува в Испания, Португалия, Лондон. Пише от младостта си, дори мобилизиран. Печели "Гонкур" през 1948г. за романа "Големите фамилии". Кавалер е на ордени и награди от Франция, Монако, Русия. Член на Френско-Британския съвет от 1972, Почетен президент на Сдружението "Франция-Италия". Председател на Френската академия /1966/, Министър на културата /1973-74/, депутат от Париж, делегат на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, депутат в Конгреса на Европейската общност /1978-80/. Асоцииран член на Академиите в Мароко, Атина, Бразилия, Русия, Онтарио, Бостън, Тирана. След пенсионирането си остава почетен секретар на Френската академия до 2000г. Разделя се с този свят на 14 април 2009г.

Писателят одобрява и двете екранизации на "Прокълнатите крале" - от 1972 и от 2005.

Морис Дрюон

Морис Дрюон в интервю:

"Защо избрахте този период от историята?"

"Защото е малко познат и изучаван. Исках да опиша 13-те крале от рода Валоа, но преди това трябваше да обясня как династията е дошла на власт. Седемте тома на "Прокълнатите крале" са прологът към едно произведение, което не видя "бял свят".

"Какво искахте да покажете чрез конфликта между Кралството и Тамплиерите?"

"Една илюстрация на девиза "Без Държава в Държавата", който бе правило за Ришельо и на всички крале, с отказ на една социална група да вземе властта, която трябва да бъде централна".

"Какъв е вашият принос в историята?"

"Всички историци правят хипотези - военни, политически и други, когато тълкуват някоя част от историята. Романистът прави хипотезата психологически. Не се примирявам с историческата истина, но с цялото ми уважение към нея, давам свобода на диалога и интерпретацията на персонажите".

"В първата телевизионна адаптация на романите харесах моя приятел Жан Пиа в ролята на Робер Д'Артоа. Доволен съм от втората адаптация на Жозе Даян".

"Благодарение на това, че познаваме континентите, стъпките на монголите в планините на Южна Америка и грешките на властта да се разполага в пространството, на нас писателите ни остава да съберем времето, за да представим историята на "Прокълнатите крале".

Превод: Златна Романова

10 епизод • Лилията и лъвът – ІІ част

Мао и Робер се явяват на съд в присъствието на крал Филип. Робер твърди, че има доказателства, Мао знае, че има фалшификация. Мао изпраща Беатрис при Робер, с цел да шпионира. Тя става негова любовница и е готова да отрови Мао. На смъртния си одър Мао разбира истината. Дъщеря й Жана е решена да запази Артоа. Беатрис отравя и нея, за да остане с Робер, който е заминал за Лондон. Крал Филип очаква да бъде признат от крал Едуард ІІІ, но той бави отговора си. Изабел е бременна от Мортимър. Едуард І...

Вижте повече

9 епизод • Лилията и лъвът – І част

Кралица Изабел заедно с Мортимър и подкрепяна от граф Ено напредват към Лондон. Изплашен, крал Едуард ІІ бяга. Мортимър е измъчван от бясна ревност. А престолонаследникът Едуард ІІІ е влюбен във Филипа, дъщерята на граф Д`Ено и я взема за съпруга. Едуард ІІ е детрониран, а любовникът му Хю Диспенсър – убит. Парламентът избира Едуард ІІІ за крал. Гучо се връща от Италия и отива да види сина си. Мари не го приема веднага, за да не го разочарова, и той отвежда сина си, всъщност краля н...

Вижте повече

8 епизод • Вълчицата на Франция – ІІ част

Мао отравя бебето Жан, което е престолонаследник на крал Луи Х, с отровна кърпичка. Всъщност Бувил и жена му са сменили бебетата и умира бебето на Мари дьо Кресе, а тя ще отгледа малкия крал. Бувил я принуждава да се откаже от Гучо, за да не узнае никой тайната. И Мари се прибира у дома с бебето и отпусната от Бувил кралска издръжка. Гучо иска да отиде при Мари, но тя го отпраща и Гучо се отвръща от нея. Кралица Клеманс, която досега е в плен на треската, оздравява и иска да види син...

Вижте повече

7 епизод • Вълчицата на Франция – І част

Крал Луи Х умира, отровен от Мао и Беатрис. Кралица Клеманс Унгарска очаква дете и трябва да се определи регент. В Кралския Съвет се разгаря люта борба за надмощие. Позовавайки се на правото, че жена му не може да управлява Франция, за регент е определен принц Филип дьо Поатие. Гучо Балиони остава с кардинал Дюез на Конклава и му помага да стане папа. Подкрепя го и Филип. Жена му Жана ражда момче. Кралицата също ражда момче. Бувил избира за дойка Мари дьо Креси, която също наскоро е родила. На М...

Вижте повече

Вижте всички епизоди

БНТ новини Още новини
​Светлините на Айфеловата кула угасват в полунощ в памет на жертвите в Страсбург

21:47

​Светлините на Айфеловата кула угасват в полунощ в памет на жертвите в Страсбург

​Светлините на Айфеловата кула угасват в полунощ в памет на жертвите в Страсбург
​Клинт Истууд кара ски на 88 години

21:34

​Клинт Истууд кара ски на 88 години

​Клинт Истууд кара ски на 88 години
Модерен кувьоз получи АГ-болницата във Варна с помощта на "Българската Коледа"

21:12

Модерен кувьоз получи АГ-болницата във Варна с помощта на "Българската Коледа"

Модерен кувьоз получи АГ-болницата във Варна с помощта на "Българската Коледа"

Филми в програмата днес
Лампедуза на хоризонта 00:00:22

БНТ 1 | 12.12.2018 21:00

Лампедуза на хоризонта

Лампедуза на хоризонта
София 00:00:29

БНТ 1 | 12.12.2018 21:55

София

София
Вреда

БНТ HD | 12.12.2018 22:00

Вреда

Вреда

РЕКЛАМА