Производството на бира е най-високо за последните 10 години

Производството на бира у нас бележи най-високия си ръст за последните 10 години, отчитат от Съюза на пивоварите. През 2016-а година вносът от ЕС е спаднал с два процента, а износът се е увеличил с осем. В същото време производството на малц и хмел намалява и собствениците на предприятия разчитат на суровина от чужбина. Как се справят производителите, вижте в репортажа на Паулина Найденова и оператора Камен Розов.

19:25, 13.10.2017

Предприята за малц в Чирпан, Плевен и Хасково произвеждат едва 40% от суровината, която се използва в пивоварните у нас. Чуждите компании, които имат фабрики в България, предпочитат да внасят малц от своите заводи в чужбина. Най-голямата пивоварна във Велико Търново е единствената, която разчита на собствено производство.

Ивайло Тодоров - изпълнителен директор на фабрика за бира във Велико Търново:
"Ние смятаме, че това е по-изгодно и че е по-правилно, защото по този начин може да следим и качеството на малца, който произвеждаме, включително и входящите суровини, които влизат в завода."

Накисване, покълване и сушене - това са трите етапа за производство на малц.

При ускорен процес на производство, бирата става готова за 15-20 дни и трае три месеца. Технолози съветват да избираме пивото именно по срока на годност. Колкото по-прясна е бирата, толкова по-хубав е вкусът.

Мариана Христова - технолог на бира:
"Вкусът на бирата се определя и от основните суровини, които се влагат в неговото производство. В случая ние използваме като заместител на малца ечемик. Би могло да се използва ориз, нишесте, царевичен грис и захарни сиропи."

Производителите от Велико Търново предлагат пивото в цялата страна. Най-голям интерес към продукта има от местните хотелиери. Ресторантите в тях работят основно с продукти, произведени в региона. Вкусовете привличат много чуждестранни туристи.

Диана Ковенкова - управител в хотел във Велико Търново:
"Интересът е доста голям. Даже интересът е по-голям, отколкото интересът от българските ни гости. Например бирата - имаме си местна бира, която е доста търсена и предлагана от наша страна. Мусака, кюфтета. Много им е трудно да ги кажат и това го прави още по-интересно всъщност."

Храни и напитки от местни производители може да опитате утре на изложението "Трапезица фест" във Велико Търново.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад