Проф. Байкова: След празниците е добре да минем на по-леки белтъчни храни

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тя обаче призна, че със сигурност и днес пак би приготвила кулинарните шедьоври за Бъдни вечер, както и би се изкушила да опита от ястията на трапезата. Проф. Байкова препоръча да опитваме от гозбите по празниците, но да го правим умерено и с малко повече информираност. Ако сервираме видовете шедьоври поетапно, така даваме възможност на храносмилателната система поне малко да придвижи отделните видове храни. "Даваме възможност храносмилателните сокове с техните ензимни системи прицелно да се насочат към компонентата, за която са предназначени да обработят. Така не натоварваме изведнъж всички свои храносмилателни ензимни системи и предпазваме най-натоварената храносмилателна система от риск да възникне болестен процес."

Проф. Байкова обясни, че рязкото преминаване на диета, веднага след празниците, също не е подходящ начин да се справим с тежестта на тези хранителни съставки, които сме приели. По този начин организмът се поставя в нов вид стрес. "Първите един или два дни в зависимост от нашата натовареност, да минем на по-леки белтъчни храни, които ще спомогнат на храносмилателната система да се справи с обработката и доизлъчването на всичко, което е консумирано."

Вижте целия разговор във видеото.



Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад