РЕКЛАМА


В интервю за "Още от деня" президентът на Република България Румен Радев дискутира взаимоотношенията между президентската институция, управляващата партия ГЕРБ и опозиционната БСП. Интервюто бе записано по-рано днес, защото след това държавният глава замина за Азербайджан.

Не считайте, че от тази визита веднага ще потече азерският газ, но поддържането на добри политически контакти е необходимо условие това да се случи при съответните икономически обстоятелства, каза държавният глава.

В началото на седмицата Заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност беше разпуснато поради липса на кворум. Заговори се за бойкот, премиерът Бойко Борисов опроверга такова твърдение и намерение.

Според мен самият факт, че политици напуснаха преждевременно участието си в заседание на форум, където трябва да участват по закон, е показателен. Аз се абстрахирам от мотивите, за мен не са важни, защото законът трябва да се спазва. Допълнително важността на темата, която е чувствителна за нашето общество, подсилва подозренията за бойкот у много наблюдатели. Но след като темата за борбата с корупцията е приоритетна за нашето общество, тя трябва да бъде приоритет на нашите политици, независимо от ангажиментите им, категоричен бе Радев.

Той е на мнение, че загубата на кворум не е резултат от дискусиите, а резултат от преждевременното напускане без предварително уведомяване. Стенограмата няма нищо общо със загубата на този кворум, каза държавният глава.

Моята роля е не да търся някакво механично обединение на два проектозакона - на управляващи и на опозиция, а по-скоро да търся обединение около принципи и насоки, които да са в интерес на обществото, категоричен бе Радев.

Той посочи, че философията на управляващите залага на превенцията и на пасивни форми за борба с корупцията. В мотивите, с които този закон се внася в парламента, ясно е записано, че държавната политика по противодействие на корупцията няма за цел възмездие, а възстановяване на справедливостта в обществото. С отнемането на незаконно придобито имущество се възстановява справедливостта в обществото, независимо от наказателното преследване. За мен едно такова разбиране следва корупцията до някаква игра, смята президентът.

Отнемането на незаконно придобито имущество е задължително, но недостатъчно условие, ако искаме да имаме ефективност в тази борба. Ако залагаме на превенцията, това не е решение. Корупцията не е проблем в бъдеще време. За да имаме ефективна борба с корупцията, трябва да има наказателно преследване на сегашни и бивши корупционни деяния. Трябва активно разследване и наказателно преследване, убеден е президентът Радев.

Аз слагам акцента на всеобхватни и ефективни мерки за борба с корупцията. Не може парламентарното мнозинство да излъчва едновременно и правителството, и ръководството на антикорупционния орган.

На въпрос дали е склонен на варианта председателят на антикорупционния орган да се гласува от НС и да се утвърджава от президента, Радев уточни, че говорим за различни хипотези, които предстои да се изясняват най-вече в Парламента. Искам да заявя много ясно, че назначаването на този орган за мен не е самоцел. Бих приел да назначавам това ръководство само при положение, че органът има ясно изразени разследващи функции и капацитет да ги упражнява.

Президентът коментира и темата за напрежението между институциите, като посочи, че то трудно може да се скрие, дори когато се забранява да се споменава името на президента. Срещу президентството обаче беше хвърлена цяла парламентарна комисия, правят се безскрупулни внушения за лобизъм и корупция. От друга страна никой не смее да излезе и открито да обяви обвинения, защото знае, че те ще бъдат развенчани в съда. Аз оценявам посредническите усилия на премиера, но очевидно той много трудно може да надвика собствените си съпартийци, каза още държавният глава.

Румен Радев, президент на Република България: Атаките станаха изключително остри в момента, в който аз казах, че няма политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта и особено, когато стана ясно предложението да може президентът да назначава ръководството на този антикорупционен орган. Както виждате, с една запидна страст и борбеност група депутати се хвърлиха да бранят народната пара. Милиард и половина лева за самолети. Забележете - изхарчени. Нито една стотинка от тях не е изхарчена. И логично си задаваме въпроса защо същите борци, защитници на парите на народа, не направиха една анкетна комисия за 2 милиарда - похарчени за саниране при множество сигнали за нередности и както се оказа от последните дни от одита на Сметната палата - при грубо нарушение на финансовата дисциплина, на Закона за публичните финанси, при три до четири пъти завишени цени, при липса на контрол на вложените материали, на сключените договори, на качеството. Никога не е късно да се направи една такава комисия - аз го очаквам, а мисля, че не само аз.

Между мен и премиера Борисов има съвсем коректен и работен диалог, както и с много от неговите министри. Но това няма как да снеме отговорността му за неговото собствено мнозинство и поведението на това мнозинство. Готов съм да се срещна с г-н Борисов за изчистването на всички тези неща, но при ясни условия, първото от които е, че не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт. И второто е, че трябва да е много ясно кой и какво говори от името на властта. Институциите трябва да работят добре помежду си, коментира той.

По повод отношенията на президента с БСП, Румен Радев подчерта, че те са безкрайно ясни и са изяснени още в хода на предизборната кампания.


Радев беше категоричен, че в никакъв случай изборът за това какви изтребители ще бъдат купени за България не е предопределен. По думите му тук има едно много сериозно внушение на лобисти. "Мога да гарантирам, че тези три типа самолети, които останаха в конкурса отговарят и покриват минималните военни изисквания и изискваниаята за съвместимост на Алианса. Всичко друго е спекулации. Защо тогава ще правим всички тези конкурси, ако те не отговарят на тези изисквания? И трябва да търсим оптималното, а не предубедено решение. И мисля, че тук управляващите демонстрираха некомпетентност по въпроса, защото те даже се отметнаха и от собствените си подписи за процедурите за избор на този самолет - като срокове и като условия. Учудващи за мен са техните стремеж и желание да се изявяват в различни области от целия този процес. Никой не иска от тях да бъдат експерти по съвременна сложна авиационна техника и по способите за нейното използване, но те трябва да имат минимални познания по процеса на избора, който наистина е доста сложен, по всички законови уредби, които го регламентират, по принципите на проектното управление", подчерта Румен Радев.

Закъсняхме много с целия процес на модернизация на българската армия.

Но той трябва да се извършва разумно. Това, което аз защитавам, не е определен тип самолет, а защитавам този безпристрастен, добре организиран процес на избор. Защото хората с пагон ще летят на тази самолети, ще залагат живота си, а не лобистите. Не е без значение дали самолетът е нов или 35-годишен на цената на нов, заяви президентът.

Той посочи още, че МиГ-овете са приети на въоръжение 88 и 89-та година. Средната възраст на изтребителния парк и в САЩ, и в нашите съюзници от НАТО е около 26-27 години, отбеляза Радев.

Сигурността е неизменен приоритет, особено в несигурни времена. Около нас се водят войни. Лесно, неангажиращо и печелившо е по време на избори да се говори за пенсии. Пенсиите са изключително важни и за тях трябва да се работи реално, но за да има пенсии в една държава, тя трябва да бъде стабилна и суверенна, другото е популизъм.

По думите му всички видове въоръжени сили и родове войски имат нужда от модернизация. Но приоритет трябва да бъде даден на попълването на щатовете и на заплатите на военнослужещите, които са обидно ниски и армията се топи. Трябва да има и пълноценна бойна подготовка, защото без нея армията губи смисъл.

Радев каза, че няма състезание между него и Борисов, "има едно добро допълване, другото са спекулации". По време на моите участия в съветите на Европейския съюз беше вкарана кохезионната политика като приоритет в Римската декларация и то в два основни приоритета. Гарантирам, че без моето настояване тя нямаше да влезе, изобщо не фигурираше в началния текст, каза президентът.

Той обясни, че тази кохезионна политика вече е приоритет и българското правителство може да стъпи на нея, когато се работи по многогодишните финансови рамки. "Прекрасно е това, което се случва като политика на Балканите, но виждате, аз бях и на посещение по покана на президента на Черна гора, виждах се и с президента на Македония, на Босна и Херцеговина - това е спрямо подготовката за приоритетната роля на Западните Балкани като обект на европредседателството ни, политиката на Балканите, разговорите на високо политическо ниво с президента на Гърция, с президента на Румъния са добра предпоставка за изпълнение на конкретни проекти", каза още държавният глава.

Румен Радев: Сигурността е неизменен приоритет
"Още от деня" - 12.10.2017

РЕКЛАМА