На 23 януари в аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се проведе обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Тя беше организирана от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.


Споделете с приятелиВъв форума, който беше открит в аулата на СУ „Св. Климент Охридски“, участваха депутати, представители на изпълнителната власт, на неправителствени организации, експерти и други.

Основен проблем в текстовете на конвенцията се смята въвеждането на така наречения "трети пол" и това предизвика остър обществен и политически спор.

Три са основните позиции, които се очертават в Парламента: на ГЕРБ, които смятат, че документът трябва да бъде приет така, както е публикуван, "Воля" - според които конвенцията трябва да се приеме, но с особено мнение по спорните точки, и "Обединени патриоти" и БСП, които твърдо смятат, че документът трябва да бъде отхвърлен.

От Брюксел коментираха спорните текстове като грешка в превода и предложиха да бъде направен нов.

Светият Синод от своя страна излезе със становище, че не подкрепя Истанбулската конвенция и въвеждането на понятия, несъвместими с българския обществен ред и непознати в националната ни правна система.

Във форума, който се проведе в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“, участваха депутати, представители на изпълнителната власт, експерти и други. Около 200 неправителствени организации бяха заявили участие в дискусията.

Текстът на Конвенцията е публикуван на сайта на Народното събрание и организирането на общественото обсъждане предостави достатъчно време и възможност за запознаване с документа на всички заинтересовани страни.