РЕКЛАМА


Поредното издание на предаването "Знание.БГ" от Русе ще отведе зрителите на БНТ 2 в Молдова. Там в продължение на 200 години българската общност пази ревностно родния ни език и култура. 63 000 са етническите българи, които живеят в бившата съветска република. Около 15 000 от тях са в Тараклия – административен и културен център на българите там.

26-минутната рубрика разказва за Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак", който чества 15 години от създаването си. Какви са предизвикателствата пред висшето училище да стане филиал на Русенския университет? Разговор с ректора на Тараклийската Алма матер доц. д-р Мария Паслар. Ще ви срещнем и с един от най-дългогодишните преподаватели в университета – доц. д-р Васил Кондов.

Ще ви разкажем и как Мирослава от Казанлък и Александър от Тараклия станаха семейство Тодорови и защо избраха да учат заедно в Тараклийския университет.

Ще надникнем и в Българския теоретичен лицей "Васил Левски" в Кишинев. Ще разберете защо деца от различни етнически групи избират да учат там. Бивши и настоящи възпитаници на училището споделят за любовта си към родния език и култура и защо за тях България е мечта.

Още по темата – в сряда, от 11 часа, в "Знание.БГ" по БНТ 2.

Предаването "Знание.БГ" гостува на бесарабските българи в Молдова
"Знание.БГ" - 02.10.2019

РЕКЛАМА