Екипът на БНТ Варна, който създава документалната поредица “№1 - Туризмът”, спечели признанието на експертите от бранша. Работата на автора на предаването Бистра Варнева и режисьора Мариета Бобева спечели Годишната награда на Варненската туристическа камара (ВТК). Призът се връчва за последователно и задълбочено представяне на развитието на варненския туризъм и за популяризиране на Варна като туристическа дестинация.

Споделете с приятели


Председателите на ВТК Жельо Душев и на Сдружението за култура и туризъм на българския Североизток Димитър Дичев подчертаха, че поредицата е важен фактор не само за популяризирането на туристическия потенциал на региона, но е и един от летописците на българския туризъм.

Поредицата “№1 – Туризмът”, която се излъчва по БНТ 2 от 2012 г., разказва с документални факти, снимки и видеоматериали историята на създаването и развитието на туризма от Освобождението до наши дни.

Първият филм, с който стартира предаването - “Чешката връзка”, напомня за решението на варненските управници от началото на ХХ век да превърнат града в модерен европейски курорт и за стъпките, които те залагат в началото на 30-те години в своята дългосрочна стратегия. „№1 - Туризмът“ припомня на зрителите първите години от създаването на курортите “Златни пясъци” и “Свети Константин”, които и днес са емблема на черноморския ни туризъм. Поредицата представя интересни факти, снимки и архивни документи за развитието на крайбрежното плаване, разказва историята на първата туристическа реклама на Варна, на светските балове в началото на миналия век, на дефилетата за титлата „Царица на плажа“ – далечни предшественици на конкурсите за мис от наше време.

Предаването „№1 - Туризмът“ връща на малкия екран ценни кадри от архива на БНТ и Регионалния телевизионен център – Варна, които са запечатали спомените на хората, работили за създаването и развитието на туризма в България, дългогодишни специалисти от туристическия бизнес, университетски преподаватели, някои от които вече са част от историята.