„Християнството изчезва с ударни темпове от Близкия Изток”

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве
  • Томичовият псалтир – български писмен паметник от световно значение. Преди да отпътува за Москва, където се съхранява вече два века, екипът ни засне оригиналът на един от най-прочутите български ръкописи, украсен с изящни миниатюри. Ще имате възможност да се докоснете до това великолепие, създадено по времето на цар Иван Александър, което доказва значимостта на българската духовност през ХІV в. Чуйте и увлекателния разказ на специалистите – д-р Емилия Шулгина и проф. Аксиния Джурова – защо илюстрациите на този ръкопис правят връзка между Стария и Новия Завет.
  • «Под политически натиск в Турция искат отново да превръщат стара църква-музей в джамия» Политологът Явор Сидеров коментира тревожните тенденции, които се наблюдават в съседна Турция, откакто управлението на страната е поето от президента Т.Ердоган, както и за възстановяването на някои практики на Османската империя. «Решението за църквата «Христос Пантократор», по известна като «Хора» вероятно ще се превърне в прецедент за отнемането на статута и на църквата «Св. София» в Истанбул. И двете църкви са обект на Юнеско. Едва ли световната организация ще се съгласи това, но в крайна сметка решението на турския съд е политическо». В действителност православната църква „Христос-Хора” е построена в западната част на Константинопол през ХІV век и украсена с изящни мозайки, които днес са едни от малко запазените образци на високата византийска култура. Този храм през XVI в. е превърнат в джамия, но през 1948 година е обявен за музей и уникалните му мозайки са разкрити. Със своето решение апелативният съд де факто обявява, че е законно храмът-музей „Хора” отново да стане джамия. Я.Сидеров, който освен политолог е и изследовател, споделя своите преки впечатления от изпитанията, пред които са изправени християнските малцинства в Близкия Изток: «В Близкия изток има невероятни християнски паметници и стари християнски общности, но с ударни темпове християнството там си отива. Ние сме изключително зле информирани по темата. Свободното волеизявление на християните там е потиснато. Погива цяла една древна култура и мълчанието по темата е срамно.»
  • Спасителят на Сливен – памет за Сливенския митрополит Серафим, от чието рождение през тази есен се навършиха точно два века. От неговата праправнучка Мариана Караджова ще научите за живота на този почти непознат български архиерей, който започва духовното си служение като свещеник и баща на пет деца, става първият екзархийски митрополит на Сливен, спасява града от турско клане и е един от основателите на БЧК след Освобождението. Единствено в предаването ще видите част от богатия архив на митрополита и негови лични вещи, които пазят потомците му.
  • «В Православието харизматиците са именно светците» Една притегателна личност, увлякла след себе си хиляди търсещи упование в Христос наскоро беше канонизирана от Цариградската патриаршия - стареца Софроний (Сахаров). Пламен Сивов от „Православие” БГ разказва за новия светец на Православието. „Нито една харизма не се е тълкувала еднозначно. В случая със Софроний от значение е неговата способност да представи вечните младост и старост на Православието. Винаги е имало хора, които са се смущавали от нещо. Но много отдавна той е признат за световен отец, сега вече и за световен светец на Православието.” Ще ви припомним биографията на новоканонизирания светец и откровенията за живота му на едно от неговите духовни чеда, които той сподели с нас в специално интервю за предаването ни преди 11 години. Това е архимандрит Захариас от манастира „Св. Йоан Предтеча” в Есекс, основан от св. Софроний (Сахаров).
  • «100 рождественски ясли във Ватикана» – една традиционна изложба, приютена за първи път от Ватикана. Творбите от стъкло, тесто, прежда и хартия са вдъхновени от евангелското събитие – раждането на Спасителя.

Ако сте пропуснали първото излъчване на «Вяра и общество», може да проследите предаването и чрез неговите повторения:по БНТ 1 – в понеделник от 12.30 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч., в понеделник срещу вторник от 2.50 часа и в петък от 12.30ч., а по БНТ 2 – в събота от 7.00 часа.

Екипът на „Вяра и общество”

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад