РЕКЛАМА


Говорите, че строите чехословашки социализъм с човешко лице! Тогава какъв е нашият, съветският социализъм?!“ – Леонид Брежнев към Александър Дубчек, 1968 г.

През 1968 г., в нощта на 20 срещу 21 август, войските на Варшавския договор провеждат военна операция с кодовото име „Дунав“. 200 хил. войници, обединени от заповедите на партийните лидери в СССР, България, Полша, Унгария и ГДР, настъпват срещу „контрареволюционна“ Чехсловакия, за да прекратят „заплахата срещу социалистическия строй“.

Военните части са посрещнати от местното население с викове: „Вървете си у дома“, „Това не е вашата страна“.

Либерално настроените управници в Чехословакия са премахнати, а страната е окупирана и върната в лоното на правия, съветски социализъм. Над 100 души губят живота си в сблъсъците с войските на ОВД. Крахът на комунизма се отлага с 20 години.

Участници в дискусията:

Проф. Искра Баева – преподавателка по Съвременна история в Софийския университет, изследователка на близкото минало.


Доц. Михаил Груев – председател на Държавна агенция "Архиви", автор на монографии, студии и статии по проблемите на комунистическия елит; изследовател на тоталитарния режим и историята на Народната република.

Тони Николов – журналист, философ и главен редактор на портал "Култура".


Боян Жеков – докторант, изследовател на проблемите на българската армия след 1944 г. и преподавател по история в столичното 132 СУ "Ваня Войнова".


Найо Тицин – журналист, фотограф, продуцент, и режисьор-документалист, автор на сайта „Пражка пролет 1968 – Софийско лято“.


Пражка пролет - 1968 година
"ИСТОРИЯ.BG" - 23.04.2018

РЕКЛАМА