РЕКЛАМА


Победата се обръща в загуба, светлината - в мрак, надеждата - в отчаяние, вярата - в недоверие...

Революцията не променя морала, само разменя позициите между потиснати и потисници. Постоянна човешка грешка в дългата история на света...

Един от най-мрачните романи на Чарлз Дикенс и вторият исторически след "Барнеби Радж", "Повест за два града"  е за Париж и Лондон, времето е Френската революция, а темата - несправедливостта. Дори и да презира аристокрацията, писателят не може да съчувства на тиранията,  разменена и приложена впоследствие от бившите слуги към бившите им господари. Дикенс не вярва в справедливостта и прогреса на революцията, която се обръща срещу самата себе си, защото бунтовниците бързо се превръщат в тираните, срещу които са воювали. Саможертвите на герои заради принципи, чест и достойнство не помагат на обществото. Редките примери на изключителен подвиг остават изолирани явления за почит и спомен в архивите, без последователи.

Класическата литература е гаранция за достоверност на екрана. Произведенията на Чарлз Дикенс са удостоени с едни от най-верните с оригинала телевизионни адаптации. Френско-английската копродукция събира логично екип от двете страни в повествованието.

Фабулата с любовен триъгълник следва авторското наблюдение на територията на две държави  - преди и по време на Френската революция.

5-сериен телевизионен филм.

Драма.

Великобритания, Франция, 1989г., 50 мин.

По едноименния роман на Чарлз Дикенс.

Режисьор Филип Моние

В ролите: Джеймс Уилби, Ксавие Делюк, Серена Гордън, Джон Милс, Жан-Пиер Омон и др.

След 18 години затвор доктор Аликзандър Манет е освободен от Бастилията в Париж с усилията на доверен семеен авдокат  и за радост на своята дъщеря Луси, която почти не познава. По обратния им път към Лондон споделят компанията на мистър Чарлз Дарни - красив млад мъж с тайнствено минало. Всъщност той е Шарл Сен Евремонд, племенник на жестокия маркиз дьо Евремонд, отговорен за смъртта и мизерията на множество бедни и отчаяни хора в Париж. Чарлз бяга от знатното потекло към достоен живот. Влюбва се в Луси Манет, към която изпитва чувства и адвокат Сидни Картън- един от свидетелите в странния съдебен процес срещу Дарни, приключил с оттгеляне на всички обвинения, благодарение точно на него. Картън е безотговорен и скандален ерген, без приятели и добра слава. Чарлз и Луси се женят, но щастието им е прекъснато от спешно завръщане на благородника в Париж за спасяване на верен слуга на чичо му от новия терор в столицата на революцията. Там е заловен, затворен, обвинен за предател и осъден на смърт от Трибунала. Ще оцелее ли френският аристократ или ще бъде наказан за своето благородство? И дали любовта на един англичанин може да го издигне до най-високото ниво на саможертва заради щастието на жената, която обича и не може да има...

Златна Романова

5 епизод • Повест за два града

Чарлз е осъден на смърт. Заради любовта си към Луси, Сидни решава да му помогне. Благодарение на приликата си с Чарлз и с помощта на шпионина Барсад, Сидни заема мястото на Чарлз в затвора. Д-р Манет, Луси и Чарлз заминават за Англия. Сидни е екзекутиран....

4 епизод • Повест за два града

Във Франция е арестуван верен слуга на Чарлз, който заминава за Париж да го освободи и също е арестуван. Обвинен е в нарушаване на френските закони. Д-р Манет и Луси също заминават за Франция, за да го спасят. Разкрива се стара история в семейството на Чарлз, заради която съдът настоява да бъде обезглавен. Главни обвинители са семейство Дефарж.

3 епизод • Повест за два града

Сидни Картън признава чувствата си на Луси, без да очаква взаимност. Той търси приятелство с Чарлз. Чарлз разкрива на д-р Манет истинската си самоличност. Луси и Чарлз се женят. Избухва Френската революция. Бастилията пада. Дефарж търси писмо, написано от д-р Манет и скрито в килия в Бастилията. Започват масови екзекуции, в които дейно участва госпожа Дефарж.

2 епизод • Повест за два града

Чарлз Дарни е наследник на френски благороден род, но категорично се разграничава от жестокостта на чичо си - Сен Евремонд и покойния си баща. Той официално иска ръката на Луси от баща й. Чичото на Чарлз е убит за отмъщение. Около г-н и г-жа Дефарж се оформя кръг от хора, противници на благородниците.

Вижте всички епизоди

БНТ новини Още новини
Отрязаха с флекс толкамера край Бистрица

12:13

Отрязаха с флекс толкамера край Бистрица

Отрязаха с флекс толкамера край Бистрица
България се прекланя пред живота и делото на Апостола на свободата

12:01

България се прекланя пред живота и делото на Апостола на свободата

България се прекланя пред живота и делото на Апостола на свободата
Приеха обхвата на толсистемата

11:53

Приеха обхвата на толсистемата

Приеха обхвата на толсистемата

Филми в програмата днес
Приключенията на Илайъс

БНТ 1 | 19.02.2020 14:30

Приключенията на Илайъс

Приключенията на Илайъс
Островът на сините птици 00:00:17

БНТ 1 | 19.02.2020 14:45

Островът на сините птици

Островът на сините птици
Историята, която трябваше да се случи

БНТ 2 | 19.02.2020 16:15

Историята, която трябваше да се случи

Историята, която трябваше да се случи

РЕКЛАМА