Последната песен на Апостола се възражда в музикален филм на БНТ

Обществената медия посвещава специални програми на 180-годишнината от рождението на Васил Левски на 17 и 18 юли

По случай 180-годишнината от рождението на Васил Левски Българската национална телевизия ще излъчи специални програми, посветени на събитието. Дискусионният формат „История. BG“ се връща в лятната програмна схема с извънредно издание на 17 юли (понеделник) в познатото време, за да даде възможност на зрителите да научат непознати детайли от героичния живот на един от най-великите българи. Веднага след него – от 22:00 часа по БНТ1 - е премиерата на музикалния филм „Песните на Левски“, който отдава почит на личния свят на Апостола на свободата.

Продукцията „Песните на Левски“ е различен поглед към духовното наследство на Дякона, защото е вълнуващо пътуване през времето и песенния му свят. За революционното дело на Васил Левски се знае много, но малцина съвременници са запознати с подробности за неговото лично пространство, в което песента е присъствала всеки ден - в мигове на усамотение и сред хора, в тъжни и радостни моменти.

БНТ издири 14 от любимите песни, които Левски е пял през краткия си живот. Това са хайдушки, исторически, революционни и възрожденски песни, както и църковни песнопения, като част от тях са запазени в неговия бележник. Те ще прозвучат в ефира на обществената медия с нови записи и аранжименти, специално създадени за филма. В изпълненията се включиха повече от 50 изявени певци, сред които тези от „Мистерия на българските гласове“, хор „Космически гласове от България“, квартетите „Юдит“, „Славей“, „Светоглас“, „Ева квартет“ и др. Новите аранжименти са дело на изтъкнатия български музиковед, фолклорист и композитор акад. Николай Кауфман, водещият на предаването „Иде нашенската музика“ на БНТ Милен Иванов, музикантът от Оркестъра за народна музика на БНР Недялко Недялков и др.

Идеята за включване последната песен на Васил Левски идва от друг проект на БНТ – „Родът на Апостола“. В процеса на работа по него редакторът на „По света и у нас“ Весела Смилец открива забележителна история, свързана с неговата смърт, която е документирана и в книгата „Моят роден град София“ на Райна Костенцева. Преди да отиде на бесилото, вместо последна дума, Дякона се изправил и започнал да пее песен на турски език.

„Тази история е изключително красива - да застанеш пред лицето на смъртта с песен. Няма категорични и безспорни доказателства за това, но легендата успя да провокира съвременните изпълнители да се докоснат до духовния свят на Апостола, да се доближат тихо до неговата болка и героизъм“ – разказва изпълнителният продуцент на филма и един от неговите автори Даниел Спасов.

Сценарист на черно-белия филм „Песните на Левски“ е Димитър Стоянович, режисьор – Димитър Шарков, а главен продуцент – Роберт Ковачев. Кадрите в него са дело на оператора Николай Илиев. Снимките са направени в Драгалевския и Кремиковския манастир, както и сред красивата природа на Искърското дефиле. Всички изпълнители зрителите ще видят в автентични старинни костюми, предоставени от фонда БНТ.

Пътеводител през времето е актьорът Борис Луканов, който разказва историята на всяка една от представените във филма песни. Сред тях са „На прощаване“ (Счита се, че именно Левски е един от първите изпълнители на известното Ботево стихотворение. Дори при преписването му в своето тефтерче Апостола прави някои малки изменения.), „Яничари ходят, мамо“ и „Снощи е Янка от Балкан слязла“ (В своята събирателска и изследователска работа акад. Николай Кауфман среща народни певци и певици, които буквално възкликват за тези две песни, че са били любими на Васил Левски.), „Все за тебе мисля, мамо“ (Някои изследователи приемат, че Левски е автор на тази песен и това е твърде възможно. Апостолът на свободата обичал не само да пее, но е имал и дарба да съчинява текстове за песни, а други редактирал по свой начин и подготвял в удобен вид за песен.), „Отдавна ли си, момне ле, калугерица“, „Слънцето трепти захожда“, „Провикна се мома башнакиня“ и „Не пей, славею“ (Последната песен на Апостола според преданието. Това свидетелство не е доказано. Захари Стоянов твърди, че Левски не говорел добре турски, но не е невъзможно да е знаел някои песни, тъй като по време на Възраждането много от популярните мелодии се появяват в различни варианти на Балканите.).

С помощта на Министерството на културата филмът „Песните на Левски“, както и документалната лента „Левски“, част от поредицата на БНТ „Великите българи“, ще бъдат издадени и на компакт диск. Инициативата е в рамките на кампанията „Да съхраним българския дух“ на министерството.

По традиция на 18 юли обществената телевизия ще излъчи тържествената заря от Карлово. Прякото предаване от родния град на Апостола е с начало 20:55 часа, а след него ще бъде показан последният епизод от младежкия проект „Левски в моя град“. Чрез него БНТ даде възможност на младите българи да тръгнат по стъпките на Апостола. Проф. Пламен Митев, който е консултант на проекта, оцени положително работата на децата и отличи хъса им критично да събират свидетелствата за Левски.

От 22:05 часа в ефира на БНТ1 ще бъде излъчена музикалната творба на композитора Боян Икономов – „Оратория – реквием „Васил Левски“ по текст на Димитър Точев. Спектакълът е съвместен проект за отбелязване на годишнината на Софийската опера и балет, Военната академия, Общобългарския комитет „Васил Левски”, БАН, Министерство на културата и Столична община.

Гледайте специалните програми, посветени на 180-годишнината от рождението на Васил Левски по БНТ1:

17 юли (понеделник)
21:00 часа - „История. BG
22:00 часа – „Песните на Левски“

18 юли (вторник)
20:55 часа – пряко предаване от Карлово на Тържествената заря
21:45 часа – „Левски в моя град“
22:05 часа – „Оратория „Васил Левски“

Акценти

Кампании Виж повече