Радан Кънев: Дясното трябва драматично да се раздалечи от ГЕРБ и Борисов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според Радан Кънев участието на демократичното дясно в европарламента е изключително важно за България. Политикът призна, че съдбата на Реформаторския блок влиза в категорията "излагация".

"И без анализ на целия този процес защо се случи това, без сравнението с Обединени патриоти в момента, което е доста основателно, ние не можем да си дадем сметка по какъв начин България да има такава политическа сила в център дясно, която да дърпа държавата напред, а не да бъде използвана за пример за излагация."

Що се отнася до необходимостта от равносметка, Кънев смята, че тя трябва да бъде направена в две посоки: в посока единство на политически субект и в посока зависимост от по-голям партньор. Той визира ГЕРБ - доминираща политическа сила в продължение на 10 години и на Борисов като доминиращ национален лидер. Затова съдбата на по-малките политически сили е свързана с това какъв тип взаимоотношения с водещата сила те избират.

"И ние трябва да си направим извода, че без истинско вътрешно единство - не декларативно, а структурно единство в център и дясно, и без много ясно разграничаване, драматично раздалечаване от ГЕРБ и Борисов, няма как да изиграем тази роля на двигател, на модернизатор, на една прогресивна дясна политическа сила, която избирателите очакват от нас."
Акценти