РЕКЛАМА


По едноименния роман на Иван Вазов и мотиви от произведенията му "Чичовци", Хаджи Ахил", "Неотдавна", "Епопея на забравените"

Сценарий: Янко Янков

Режисьори: Янко Янков, Нина Янкова

Оператор Цветан Чобански

Музика Генко Генков

В ролите: Андрей Слабаков, Елена Маркова, Илия Караиванов, Любен Чаталов, Кирил Варийски, Георги Георгиев - Гец, Георги Парцалев, Георги Калоянчев и др.

Продукция: Българската телевизия, Унгарската телевизия

КАК Е НАПИСАН романът "ПОД ИГОТО"

Рядко българска творба е имала щастливата съдба на романа "Под игото"

Издаден за първи път през 1889 година, днес той е преведен на повече от 50 езика.

В предговора към английското издание/1894/ големият английски литературен критик Едмънд Гос определя "Под игото" като "първостепенно гениално творение, написано на език, запазил все още всичката си сочност…,безспорно един български шедьовър, един от най-добрите романи, които Източна Европа е изпратила на Запад…"

В предговора към френското издание/1897/ изтъкнатият славист проф.Луи Леже, преподавател по Славянска литература в Сорбоната, оценява високата художествена стойност на романа:"Под игото" заема в литературата на балканските славяни също толкова славно място, каквото заема "Война и мир" в руската литература".

Литературната дейност на Иван Вазов започва преди Освобождението и продължава цели петдесет години. Той оставя огромно наследство, здраво вградено в основите на българската духовна култура. Приживе никой български литератор не се е сдобивал с титлата "народен поет". Талантът на Иван Вазов, проявил се в различни жанрове, го прави най-известният и издаван български автор у нас и в чужбина.

Вазов пише романа "Под игото" в Русия, където емигрира след преврата от 9 август 1886 г. за сваляне на Александър Батенберг. В Одеса, където отива след Цариград, е приет възторжено от руси и българи-мигранти. В първите дни животът в Одеса го очарова, но скоро започва да му дотяга.

Носталгията по отечеството все повече го завладява. "Мъката ми се засиляше…Безделието ми тежеше, скуката се увеличаваше - България, България исках сега, но България беше далеко…", пише Вазов в писмата си до приятели в родината. "Аз се чувствувах, въпреки ласкавия прием, немил-недраг на чужбина, ненужен и безполезен. И тогава, за да запълня времето и заглуша скуката на безделния живот, намислих да напиша романа "Под игото":. "Поставих си за цел да изобразя живота на българите в последните дни на робството и революционния дух в епохата на Априлското въстание. Целта, родена една нощ в главата ми, скоро почна да се осъществява…", разказва писателят в спомените си пред проф. Шишманов

Вазов изцяло се посвещава на работата си над романа.Той е единствената му утеха в живота зад граница, защото чрез спомените, които пробужда в него, го държи в постоянна връзка с родината. Много от епизодите в "Под игото" са плод на лични наблюдения на писателя, той е бил непосредствен свидетел и участник в много от описаните събития. Повечето от героите му са истински личности от Сопот, дадени с други или преиначени имена. Някои моменти са обогатени от спомени и впечатления на български емигранти в Одеса, пред които Вазов чете глави от романа си.

Романът "Под игото" е отпечатан за първи път през 1889г. в първите три книжки на "Сборник за народни умотворения, наука и книжнина", списание, издавано от Министерството на народното просвещение. Като самостоятелно издание излиза през 1894 г. и оттогава досега има над 50 издания на български език и е преведен на над 50 езика.

Мария Колинкоева */по материали от периодичния печат/

9 Историята на един невъстанал народ епизод • Под игото /сериал/

Тосун бей иска да превземе Бяла черква с хитрост и изпраща черкези, облечени с въстанически униформи на хълма край града. Поп Ставри е заключил бленовете на комитета в избата, за да не се пролее кръв, но при вестта, донесена от Колчо, че на хълма са забелязани московци, въстаниците се събират на площада. Скороте разбират измамата и се разпръскват, но турците вече нахлуват в града. Остават шепа хора, които отстъпват към училището. Спасява се само Соколов, който се отправя към воденицата, преоблеч...

Вижте повече

8 Стремската долина паднала епизод • Под игото /сериал/

В Бяла черква всички са събрани на погребението на Лалка, умряла от тежка простуда. Предвождани от Тосун бей, черкезите настъпват срещу въстаниците. Чорбаджиите молят бея да пощади Бяла черква. Градът не въстава. Взел подкуп от първенците, Тосун бей продължава към Клисура. Преоблечен като турчин, Огнянов се опитва да се добере до Бяла черква, но е задържан от черкезите. Въстаналите клисурци са излезли с жените и децата си като на празник. Викентий не успява да доведе никого от Бяла черква. Башиб...

Вижте повече

7 Пиянството на един народ епизод • Под игото /сериал/

Кипи трескава подготовка за въстанието. Дори сдържаният и предпазлив чорбаджи Марко дава една от черешите си за изработката на топ. Заманов започва да играе двойна игра - изнудва заговорниците, но не издава нищо на Хюсни бей. Кандов решава да остане в България и моли да го включат в революционния комитет. Докато жените везат знаме и пекат сухари, Димянчо Григорът шие въстаническите униформи. чорбаджи Юрдан, Кирияк Стефчов и Рачко Пръдлето подготвят предателство. Лалка чува техните кроежи и хуква...

Вижте повече

6 Бог високо, цар далеко епизод • Под игото /сериал/

Соколов е освободен от конака. Дъщерята на чорбаджи Юрдан - Лалка, която докторът обича, е омъжена за Стефчов. Всички, които познават Огнянов, се изпокриват. Бързобегунек разказва на Соколов за срещата си с Бенковски и Волов и за инструкциите, които са му дали. В дома на бай Цанко има седянка. Стайка пристава на Боримечката. В съседната стая Бойчо Огнянов провежда събрание с членовете на революционния комитет в Клисура. След като всички се разотиват, в къщата идват две заптиета, които намират за...

Вижте повече

Вижте всички епизоди

БНТ новини Още новини
Обединената албанска опозиция организира шести пореден национален митинг

22:24

Обединената албанска опозиция организира шести пореден национален митинг

Обединената албанска опозиция организира шести пореден национален митинг
Президентът на Индия назначи Нарендра Моди за премиер

22:18

Президентът на Индия назначи Нарендра Моди за премиер

Президентът на Индия назначи Нарендра Моди за премиер
Южнокореецът Бон Джун Хо спечели „Златна палма“ от фестивала в Кан

22:10

Южнокореецът Бон Джун Хо спечели „Златна палма“ от фестивала в Кан

Южнокореецът Бон Джун Хо спечели „Златна палма“ от фестивала в Кан

Филми в програмата днес
Колизеумът - Римската арена на смъртта

БНТ 1 | 26.05.2019 14:15

Колизеумът - Римската арена на смъртта

Колизеумът - Римската арена на смъртта
Капитан Петко войвода

БНТ World | 26.05.2019 14:15

Капитан Петко войвода

Капитан Петко войвода
Семейство Даръл 3

БНТ 1 | 26.05.2019 15:10

Семейство Даръл 3

Семейство Даръл 3

РЕКЛАМА