РЕКЛАМА


Правителството отпусна 50 млн. лева за увеличение на заплатите на медицинските сестри и професионалистите по здравни грижи. Така стартовата им заплата става 950 лева. Решението обаче не удовлетвори медицинските сестри, а от Българския лекарски съюз реагираха остро. Защо? Отговорът в студиото на "Още от деня" от председателя на БЛС д-р Иван Маджаров.

Д-р Маджаров обясни, че позицията на БЛС е, че не е редно по този начин да се финансират заплати, защото вече 20 години живеем в друго време.

Д-р Иван Маджаров: Не е законно в момента правителството да финансира заплати в търговски дружества, каквито са лечебните заведения. В момента сме свидетели на това как се правят опити да се постигнве максимата "разделяй и владей".

Той беше категоричен, че българските лекари уважават своите специалисти по здравни грижи, своите рехабилитатори, кинезитерапевти, лаборанти и всички, с които работят екипно.

Д-р Иван Маджаров: Методиката, която министърът е подготвил, не визира само специалистите по здравни грижи. Визира тези пари да бъдат дадени там, където е необходимо, където имаме регионални проблеми, заради които има опасност населението да бъде оставено без адекватна медицинска грижа.

Той подчерта, че пари трябва да бъдат осигурени за всички в системата.

Д-р Маджаров поясни, че е запознат с начина, по който функционира едно лечебно заведение - и общинско, и държавно, и частно. "Няма как в лечебно заведение, в което в момента фонд "Работна заплата" е около 90%, защото има такива, каквато и да е външна помощ да осигури заплащане от порядъка на тези цифри, които чуваме в момента. Затова ние призоваваме да се вземат мерки, да се дадат пари не директно за заплати, а там, където е необходимо, за преструктуриране на лечебни заведения, които вече са пред закриване, защото нямат персонал, нямат пациенти, населението се нуждае от съвсем друг вид медицинска помощ", обобщи той.

Със стартова заплата от 950 лв. една медицинска сестра ще получава повече от началник на отделение, тъй като минималният праг, на който се назначават лекари е 980 лв., заяви д-р Маджаров.

Иван Маджаров: Методиката може да функционира, когато има достатъчно приходи за лечебното заведение -за да стане това, трябва да има увеличение на клиничните пътеки и лимитите.

Д-р Маждаров подчерта, че напрежение между колегите му няма, защото "ние сме свидетели, че в крайна сметка в случая става дума за една групичка кресливи специалисти по здравни грижи, които са пред Министерство на здравеопазването".

Вижте целия разговор във видеото.

По ръба на недоволството - заплатите на раздора
"Още от деня" - 11.04.2019

РЕКЛАМА