РЕКЛАМА


Защо вече не се правят филмови плакати? Отговорът на въпроса откриваме в разговора в студиото на "Денят започва с култура". Поводът е изложбата на филмови плакати, която се откри в галерия "БНТ".

Преди това обаче напомняме, че след месец и два дни изтича срокът на нашата анкета от кампанията на БНТ "Лачените обувки на българското кино".

Класацията на най-добрите български филми от 1 до 10 място в момента се подреждат от зрителите на БНТ.

До 6 юни може да гласувате на сайта на БНТ за филма, който най-много харесвате. По азбучен ред финалистите са: "Време разделно", "Всичко е любов", "Вчера", "Господин за един ден", "Козият рог", "Крадецът на праскови", "Лачените обувки на незнайния воин", "Опасен чар", "Оркестър без име", "Осъдени души".

Резултатите ще станат ясни на 7 юни, когато на специална гала вечер на "Лачените обувки на българското кино" ще бъде обявен любимият филм на зрителите.

В студио 5, което сега е превърнато в галерия "БНТ", създадена заедно с Националната художествена академия, днес откриваме новата изложба - на оригиналните плакати на филмите от ТОП 10 от времето, когато те са се появили на големия екран.

vlcsnap-2015-05-04-10h12m07s24

В издирването на плакатите ни помогна Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", Националната филмотека и уебсайта за съхранение на изкуство от времето на социализма socmus.com.

За съдбата на филмовия плакат днес в студиото разговорът е с художника Божидар Икономов и фотографа Никола Михов.

Според Икономов това, което сега се излага пред киносалоните е всичко друго, но не и плакат - снимки с текст, с безсмислено подреждане на всички участващи актьори и поставено името на филма. Художникът се връща във времето, когато той и колегите му започват да правят филмови плакати. Това поколение е имало шанса да реализира и да печата плакати от първи курс в академията. Тогава, спомня си Икономов, "се правеха много филми, а за българските филми се правеха по два плаката" като и изборът на плакат ставал с анонимен конкурс".

vlcsnap-2015-05-04-10h10m57s24

Защо е важно е важно филмите да имат авторски плакати? Защото плакатът е изкуство, а това, което виждаме в момента, не е изкуство, убеден е художникът. "Плакатът е идея. плакат без виц, без ирония, без чувство за хумор, за мене лично, не е плакат", казва Икономов. Според него авторът прави символичен образ като вплита рисуван портрет на актьора в колаж, може и със снимки.

Плакатите на филмите от Топ10 на българското кино
"Лачените обувки на българското кино" - 04.05.2015

РЕКЛАМА