Писателката Теодора Димова ни повежда на вълнуващо пътуване по стъпките на народните будители - братята Димитър и Константин Миладинови в документален филм от поредицата „Срещи на първия ред” по БНТ2 . Във виртуална среща с миналото авторката търси отговори на своите въпроси извън застиналите в христоматийните шаблони факти и събития.

Споделете с приятели


Декор на разказа на Димова са местата, където споменът за възрожденците е най-силен - родният им град Струга и приказният Охрид. „Представете си как бащата на Димитър Миладинов провожда сина да се изучи в гимназията в Янина, като му дава последните си 98 гроша и заръката “да се учиш и да ни кажеш какво се чете в Евангелието”, което е било на гръцки. До Янина Димитър стига бос, за да запази обувките си за града. Там търпи глад и мизерия, но не забравя заръката”, разказва Димова поучителната случка, която бележи началото на едно изключително дело в услуга на българския род и духовност.

Венец на дейността на Миладинови е излезлият през 1861 г. епохален труд „Български народни песни“. В него те събират, подреждат и систематизират образците на българския песенен фолклор.

Като човек на изкуството и ваятел на словото Теодора Димова търси паралели между примера и завета на братя Миладинови и нашата съвременност, като задава все по-актуалния въпрос дали делата на тези „апостоли и мъченици на народното дело” ще намерят своите приемници днес.

Родени в Струга, образовани в Гърция, просветители, общественици и истински народни будители, Димитър и Константин Миладинови са радетели за укрепване на българщината срещу асимилаторската гръцка политика, настоятели за преподаване на български език в училищата, за самостоятелна българска църква и най-после за съхранение на фолклора и опазването на чувството за национална принадлежност. Преследвани от гръцките фанариоти и османските власти, обикалят България, събират съкровища от народното творчество и оставят на поколенията най-големия сборник с "Български народни песни, събрани от братя Миладиновци Димитря и Константина и издани от Константина” в 12 части, с 660 народни песни на различни диалекти и с описани български обреди, обичаи, вярвания, предания, игри, поговорки, гатанки, имена. В предисловието са отбелязани 2000 редки думи. Книгата завършва с малък речник на латиница („Slova“), обяснен и на хърватски. Животът на Димитър и Константин завършва с мъченическата им смърт в цариградските тъмници през 1862 година.

Филмът е продукция на БНТ2 Благоевград. Автори са Валери Яков и Красимир Кушев, оператор е Методи Стоилков, а режисьор – Валери Яков.

Гледайте „Срещи на първия ред: Теодора Димова с братя Миладинови” на 18 ноември в 15,10 ч. По БНТ2.