"Песните на Левски" - нов филм в ефира на БНТ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Проектът "Песните на Левски" е един от най-знаковите на БНТ за тази година. Посветен е на 180-годишнината от рождението на един от най-великите българи. Той е опит да надникнем в духовното наследство на Апостола, в неговия вътрешен свят. Всички знаем за революционната му дейност, но като че ли не сме се опитвали да надникнем в света на човека Левски", каза Даниел Спасов.

Това са хайдушки, исторически, революционни и възрожденски песни, както и църковни песнопения, като част от тях са запазени в неговия бележник. Те ще прозвучат в ефира на обществената медия с нови записи и аранжимент, специално създадени за филма.

Някои изследователи приемат, че Левски е автор на песента "Все за тебе мисля, мамо". Сред тези песни и мелодии са „На прощаване" (счита се, че именно Левски е един от първите изпълнители на известното Ботево стихотворение). „Яничари ходят, мамо" и „Снощи е Янка от Балкан слязла" - в своята събирателска и изследователска работа акад. Николай Кауфман среща народни певци и певици, които буквално възкликват за тези две песни, че са били любими на Васил Левски.

Акценти