РЕКЛАМА


Сценарий: Едуард Багиров, Дмитрий Новосьолов, Ренат Хайрулин

Режисьори: Вадим Перелман, Тимур Вайнщейн

В ролите: Евгений Миронов, Владимир Машков, Елена Лядова, Евгений Миронов, Сергей Гармаш, Чулпан Хаматова, Андрей Смоляков, Пьотр Мамонов и др.

Режисьорът Вадим Перелман снима първия си филм в Русия. Роден в Киев, той е американско-канадски режисьор на още два филма "Къща от пясък и дим" (2003) и "Мигове от живота" (2007). /Подобно завръщане в Русия снима и американскuят режисьор от Москва Александър Изотов - продуцент, сценарист и режисьор на трилъри /"Мисия: Пророкът"(2012), "Московска жега"(2004), "Търсачи на съкровища" (2007), документалния филм "Времето на промяната" (2005) и др./

Сериалът "Пепел" е замислен като голям проект, сравняван с "Ликвидация" и "Бялата гвардия". Но екипът не търси прилики: "Не го сравняваме с "Бялата гвардия", това е екранизация и за разлика от нея имаме предимството, че никой не знае как ще завърши историята в "Пепел".

Сценаристите са трима, сюжетът е познат - двама души от различни съсловия си сменят местата. Но защо е избран точно този период 1938 - 1948, а не някоя съвременна среща, например между работник и бизнесмен....

Сценаристът Тимур Вайнщейн отговаря: "Тази история се основава не на желания, а на реални събития. Крадецът, по прякор Пепел, за няколко години преди войната променя своята съдба. Той краде реални документи и даже живее като военен до момента, в който отново се проявява като крадец. Има много важни особености по това време в Русия - например, че във военната книжка няма снимка и ако ползваш чужда, никой няма да разбере кое е истинското ти име и кой си всъщност. Към този реален факт във филма е добавена огледална история - за съдбата на офицер, който става престъпник, също с фалшива самоличност".

Обясненията за размяната са най-малко две. "Кой какъвто си е, такъв си остава", независимо къде се намира. И ако "средата определя съзнанието", то двамата герои лесно се потапят в чуждия свят, защото явно тези два свята си приличат.

В главните роли са Владимир Машков и Евгений Миронов, придружавани от Елена Лядова, Чулпан Хаматова, Сергей Гармаш, Андрей Смоляков и др.

За режисьора Перелман филмът е първи рускоезичен проект:"За мен тази история в голяма степен е лична. Майка ми е загубила съпруга си, когато съм бил 9-годишен. След време отново се омъжила и бракът е сполучлив. Но понякога си мисля, какво би било, ако баща ми изведнъж се беше върнал.

Кого би избрала тя тогава? Струва ми се, че в "Пепел" се получава такава шексипровска дилема. Съпругата на единия герой живее с разказите на другия за него и не знае какво всъщност е станало"... Режисьорът се интересува от кармата: "ако извършиш нещо лошо, следва жестока разплата". В този случай бившият офицер губи любимата си жена и "историята на действието" се превръща в "история на чувствата", но без компромисите в..."Глухаря".

Какво впечатлява Евгений Миронов, в ролята му на Пепел: "Неговият живот толкова се преобръща, възгледите му минават през кардинална революция. И постепенно именно борбата за жената става главната в живота му. Всичко останало отива на втори план, остават само страстите и удовлетворението от нещо "мое". Накрая Пепел върши всичко заради това. Има и каскади - падане от покрив, сбиване, престрелки, прелследване с мотокциклет..."

Докато се опитват да придадат сантиментално-носталгичен или сталинистко-реваншистки тон с тези обяснения, посланието в "Пепел" независимо от периодиката изглежда по-прагматично и универсално: от съветския офицер лесно може да излезе неуловим престъпник, защото голяма разлика в действията и уменията им няма. И още: всеки може да ръководи каквото и да е в Русия или навсякъде - в продължение на десетилетия някой може да изпълнява чужда роля и колкото по-висока е длъжността, толкова е по-лесно да се скрие....


ФИЛМЪТ

СССР, 1938. Капитан от Червената армия Игор Петров пътува за Москва, ясно съзнавайки, че може и да не се върне у дома. Грози го наказание. Във влака Петров се озовава в едно купе с изпечения крадец Арсений Пепел, комуто бандата е доверила да достави печалбата на шефа. Неочаквано пред капитана се открива фантастичен шанс да измами съдбата.

Петров разменя дрехите и документите си с

тези на Пепел и животът им се променя. След 10 години бившият капитан Петров е станал опасен престъпник, когото всички издирват. В това преследване участва и бившият крадец Пепел, сега полковник. Заложник на тази игра е съпругата на Петров - Рита, в която Пепел се влюбва. Години наред героите са оцелявали в чуждия живот и следващата им среща е неизбежна...

Сериалът "Пепел" е излъчван по Първи канал на Руската телевизия от 28 октомври 2013 в 21.00ч.

*Златна Романова

Крадец и офицер. Владимир Машков и Евгений Миронов трябваше да играят противположни роли в сериала "Пепел"| Росийская газета

"Пепел" може да стане по-популярен от "Ликвидация" | Росийская газета

10 епизод • Пепел

Рита решава да замине за Ленинград без Пепел, за да помисли какво да прави. Пепел я изпраща и й дава сакото си. По пътя Игор вижда силуета и стреля...

Вижте повече

9 епизод • Пепел

Рита и Игор се срещат отново. Но тя е раздвоена между него и Пепел, чието дете носи. Куприянов продължава с опитите да разбере кой е Пепел. Игор и Пепел също се срещат отново, всеки с новата си самоличност, но Пепел не желае да върне Рита на Игор. Соня разбира за Рита и отива при Пепел.

Вижте повече

8 епизод • Пепел

Рита и Игор се засичат в Петрозаводск, но когато Рита го вижда, припада. Той разбира какво е направил Пепел и измисля план да си я върне, но не й се разкрива тогава. Въпреки това тя е убедена, че го е видяла, и започва да се съмнява в Пепел. Междувременно той се обяснява пред бандитите, които си търсят общата плячка. Игор отива на празненството на ротата на Пепел и се разкрива пред Рита.

Вижте повече

7 епизод • Пепел

Рита казва на Пепел, че е бременна от него. Пепел изгаря всички досиета в полицията за себе си. Куприянов обаче открива информатор, който може да го познае.

Вижте повече

Вижте всички епизоди

БНТ новини Още новини
БСП внесе вота на недоверие срещу кабинета. Темата: Корупцията

13:55

БСП внесе вота на недоверие срещу кабинета. Темата: Корупцията

БСП внесе вота на недоверие срещу кабинета. Темата: Корупцията
Вътрешният министър на изслушването му в НС: Полицията не е на площада, за да бие

13:50

Вътрешният министър на изслушването му в НС: Полицията не е на площада, за да бие

Вътрешният министър на изслушването му в НС: Полицията не е на площада, за да бие
Премиерът скърби за Николай Щерев: Ужасна загуба на млад спортист

13:40

Премиерът скърби за Николай Щерев: Ужасна загуба на млад спортист

Премиерът скърби за Николай Щерев: Ужасна загуба на млад спортист

Филми в програмата днес
Приключенията на Илайъс

БНТ 1 | 15.07.2020 14:30

Приключенията на Илайъс

Приключенията на Илайъс
Търсачи на реликви

БНТ 1 | 15.07.2020 15:00

Търсачи на реликви

Търсачи на реликви
Пристанище

БНТ 3 | 15.07.2020 16:00

Пристанище

Пристанище

РЕКЛАМА