РЕКЛАМА


Сценарий: Едуард Багиров, Дмитрий Новосьолов, Ренат Хайрулин

Режисьори: Вадим Перелман, Тимур Вайнщейн

В ролите: Евгений Миронов, Владимир Машков, Елена Лядова, Евгений Миронов, Сергей Гармаш, Чулпан Хаматова, Андрей Смоляков, Пьотр Мамонов и др.

Режисьорът Вадим Перелман снима първия си филм в Русия. Роден в Киев, той е американско-канадски режисьор на още два филма "Къща от пясък и дим" (2003) и "Мигове от живота" (2007). /Подобно завръщане в Русия снима и американскuят режисьор от Москва Александър Изотов - продуцент, сценарист и режисьор на трилъри /"Мисия: Пророкът"(2012), "Московска жега"(2004), "Търсачи на съкровища" (2007), документалния филм "Времето на промяната" (2005) и др./

Сериалът "Пепел" е замислен като голям проект, сравняван с "Ликвидация" и "Бялата гвардия". Но екипът не търси прилики: "Не го сравняваме с "Бялата гвардия", това е екранизация и за разлика от нея имаме предимството, че никой не знае как ще завърши историята в "Пепел".

Сценаристите са трима, сюжетът е познат - двама души от различни съсловия си сменят местата. Но защо е избран точно този период 1938 - 1948, а не някоя съвременна среща, например между работник и бизнесмен....

Сценаристът Тимур Вайнщейн отговаря: "Тази история се основава не на желания, а на реални събития. Крадецът, по прякор Пепел, за няколко години преди войната променя своята съдба. Той краде реални документи и даже живее като военен до момента, в който отново се проявява като крадец. Има много важни особености по това време в Русия - например, че във военната книжка няма снимка и ако ползваш чужда, никой няма да разбере кое е истинското ти име и кой си всъщност. Към този реален факт във филма е добавена огледална история - за съдбата на офицер, който става престъпник, също с фалшива самоличност".

Обясненията за размяната са най-малко две. "Кой какъвто си е, такъв си остава", независимо къде се намира. И ако "средата определя съзнанието", то двамата герои лесно се потапят в чуждия свят, защото явно тези два свята си приличат.

В главните роли са Владимир Машков и Евгений Миронов, придружавани от Елена Лядова, Чулпан Хаматова, Сергей Гармаш, Андрей Смоляков и др.

За режисьора Перелман филмът е първи рускоезичен проект:"За мен тази история в голяма степен е лична. Майка ми е загубила съпруга си, когато съм бил 9-годишен. След време отново се омъжила и бракът е сполучлив. Но понякога си мисля, какво би било, ако баща ми изведнъж се беше върнал.

Кого би избрала тя тогава? Струва ми се, че в "Пепел" се получава такава шексипровска дилема. Съпругата на единия герой живее с разказите на другия за него и не знае какво всъщност е станало"... Режисьорът се интересува от кармата: "ако извършиш нещо лошо, следва жестока разплата". В този случай бившият офицер губи любимата си жена и "историята на действието" се превръща в "история на чувствата", но без компромисите в..."Глухаря".

Какво впечатлява Евгений Миронов, в ролята му на Пепел: "Неговият живот толкова се преобръща, възгледите му минават през кардинална революция. И постепенно именно борбата за жената става главната в живота му. Всичко останало отива на втори план, остават само страстите и удовлетворението от нещо "мое". Накрая Пепел върши всичко заради това. Има и каскади - падане от покрив, сбиване, престрелки, прелследване с мотокциклет..."

Докато се опитват да придадат сантиментално-носталгичен или сталинистко-реваншистки тон с тези обяснения, посланието в "Пепел" независимо от периодиката изглежда по-прагматично и универсално: от съветския офицер лесно може да излезе неуловим престъпник, защото голяма разлика в действията и уменията им няма. И още: всеки може да ръководи каквото и да е в Русия или навсякъде - в продължение на десетилетия някой може да изпълнява чужда роля и колкото по-висока е длъжността, толкова е по-лесно да се скрие....


ФИЛМЪТ

СССР, 1938. Капитан от Червената армия Игор Петров пътува за Москва, ясно съзнавайки, че може и да не се върне у дома. Грози го наказание. Във влака Петров се озовава в едно купе с изпечения крадец Арсений Пепел, комуто бандата е доверила да достави печалбата на шефа. Неочаквано пред капитана се открива фантастичен шанс да измами съдбата.

Петров разменя дрехите и документите си с

тези на Пепел и животът им се променя. След 10 години бившият капитан Петров е станал опасен престъпник, когото всички издирват. В това преследване участва и бившият крадец Пепел, сега полковник. Заложник на тази игра е съпругата на Петров - Рита, в която Пепел се влюбва. Години наред героите са оцелявали в чуждия живот и следващата им среща е неизбежна...

Сериалът "Пепел" е излъчван по Първи канал на Руската телевизия от 28 октомври 2013 в 21.00ч.

*Златна Романова

Крадец и офицер. Владимир Машков и Евгений Миронов трябваше да играят противположни роли в сериала "Пепел"| Росийская газета

"Пепел" може да стане по-популярен от "Ликвидация" | Росийская газета

10 епизод • Пепел

Рита решава да замине за Ленинград без Пепел, за да помисли какво да прави. Пепел я изпраща и й дава сакото си. По пътя Игор вижда силуета и стреля...

Вижте повече

9 епизод • Пепел

Рита и Игор се срещат отново. Но тя е раздвоена между него и Пепел, чието дете носи. Куприянов продължава с опитите да разбере кой е Пепел. Игор и Пепел също се срещат отново, всеки с новата си самоличност, но Пепел не желае да върне Рита на Игор. Соня разбира за Рита и отива при Пепел.

Вижте повече

8 епизод • Пепел

Рита и Игор се засичат в Петрозаводск, но когато Рита го вижда, припада. Той разбира какво е направил Пепел и измисля план да си я върне, но не й се разкрива тогава. Въпреки това тя е убедена, че го е видяла, и започва да се съмнява в Пепел. Междувременно той се обяснява пред бандитите, които си търсят общата плячка. Игор отива на празненството на ротата на Пепел и се разкрива пред Рита.

Вижте повече

7 епизод • Пепел

Рита казва на Пепел, че е бременна от него. Пепел изгаря всички досиета в полицията за себе си. Куприянов обаче открива информатор, който може да го познае.

Вижте повече

Вижте всички епизоди

БНТ новини Още новини
ТИР се обърна на АМ "Тракия". Има жертва

18:12

ТИР се обърна на АМ "Тракия". Има жертва

ТИР се обърна на АМ "Тракия". Има жертва
Ивайло Иванов: Нека полицаите да не са отдушник на протестиращите

17:16

Ивайло Иванов: Нека полицаите да не са отдушник на протестиращите

Ивайло Иванов: Нека полицаите да не са отдушник на протестиращите
Главният секретар на МВР: Очакваме провокации на протеста

17:16

Главният секретар на МВР: Очакваме провокации на протеста

Главният секретар на МВР: Очакваме провокации на протеста

Филми в програмата днес
Шакълтън - смърт или слава

БНТ 1 | 12.07.2020 19:10

Шакълтън - смърт или слава

Шакълтън - смърт или слава
Съседката

БНТ 1 | 12.07.2020 21:00

Съседката

Съседката
Враг №1 - Никола Петков

БНТ 4 | 12.07.2020 21:40

Враг №1 - Никола Петков

Враг №1 - Никола Петков

РЕКЛАМА