РЕКЛАМА


Солен пай с круши и сирена

За масленото тесто:


Брашно – 1 и ½ ч.ч.

Масло – 250 г

Вода – 2-3 с.л.

Сол

За плънката:

Круши – 3 бр.

Лимон - 1 бр.

Козе сирене - 200 гр


Крема сирене – 300 г

Черен пипер

Сол


Нарежете студеното масло на кубчета и поставете в блендера. Добавете брашното, щипка сол и 2-3 с.л. вода. Блендирайте до получаване на гладко и еднородно маслено тесто. Прехвърлете на плота и премесете на ръка за кратко. Оформете на топка, увийте в прозрачно фолио и приберете тестото в хладилника за 30 минути.

Почистете и обелете крушите и ги нарежете на кубчета. Поръсете плодовете с лимонов сок, за да не потъмнеят. Смесете в купа кравето сирене и крема сиренето. Настържете и добавете и кората на лимона. Смесете добре и прибавете крушите. Разбъркайте плънката и оставете настрана.

Извадете масленото тесто от хладилника. Разделете на две равни части. Приберете едната отново в хладилника. Разточете поливината на лист с дебелина от ½ сантиметър и размерите на формата, в която ще печете пая. Прехвърлете листа във формата и притиснете добре по стените на съда. Изрежете излишното тесто по ръбчетата с остър нож. Направете дупчици с вилица по тестото и прехвърлете в загрята фурна на 200 С за 10-12 минути. Извадете запечената основа от фурната и охладете за кратко.

Разточете втората половина, която ще послужи като капак за пая. Сипете плънката от круши и сирене върху основата, заравнете с шпатула и покрийте с горната кора. Притиснете краищата й към ръбовете на формата, за да не се отвори пая по време на печенето, и изрежете с нож излишното тесто. Направете дупчици с вилицата, за да излиза парата по време на печенето, прехвърлете пая във загрята фурна и печете на 200 С за 30-35 минути.


Кокосов пудинг с чия и боровинки

За чия пудинга:

Чия – 80 г

Кокосово мляко – 300 мл

Ванилова захар – 1 ч.л.

За боровинковото смути:

Кокосово мляко – 200 мл

Боровинки – 100 г

Кокосови стърготини - 30 г

Банан – 1 бр.

Мед – 2 с.л.

За декорация:

Боровинки – 50 г

Ягоди - 100 г

Черен шоколад – 50 г

Мента - 2-3 стръка

Накиснете семената от чия в кокосовото мляко. Добавете чаена лъжичка ванилова захар, разбъркайте и оставете настрана за 15 минути, докато семената набъбнат.

За боровинковото смути, блендирайте заедно кокосовото мляко, кокосовите стърготини, боровинките, меда и банана.

Сипете пласт от боровинково смути на дъното на чашите, в които ще сервирате десерта. Върху тях пласт от кокосовиия чия пудинг и отново пласт от смутито. Гарнирайте десерта с ягоди, сини боровинки или други пресни плодове по ваш вкус. Добавете цели парченца черен шоколад , листенца прясна мента за свежест и сервирайте.


Пай с круши и кокосов пуди с чия
"Храна за душата" - 07.05.2019

РЕКЛАМА