РЕКЛАМА


В околностите на град Габрово,сред висока борова гора се издига сграда с форма на морски кораб. Тя е построена около 1942 година от видния габровски индустриалец Пенчо Семов и трябвало да бъде девически пансион, но всъщност се превърнала в болница. И досега габровци я наричат „Парахода“.

Пенчо Иванов Семов е роден през 1873 в село Цвятковци край Габрово. Още е малко момче, когато тръгва с баща си из България като пътуващ търговец. По-късно започва производство на прежди, гайтани, аби и пояси. През 1906 г. с баща си и брат си основава фабрика за прежди и плетива. Пенчо Семов е умен и предприемчив, а успехът му е бърз и впечатляващ: той става главен акционер в двайсет и осем дружества в България, сред които три банки и две застрахователни компании. Пенчо Семов е не само ярка личност в икономиката, но и щедър дарител. Легенда разказва, че през 1919 година предприемачът-патриот е дарил триста хиляди златни лева на двама католически свещеници, за да лобират в полза на България при сключването на Ньойския договор.

Фондацията на индустриалеца дарява триста хиляди долара за сградите на Аграрния факултет на Софийския университет и за Института по заразни и паразитни болести в България. С лични средства Семов основава и фонд за борба с туберкулозата През 1936 г. той дарява своята вила за приют за възрастни и част от чифлика си във Варна. След смъртта си през 1945 година индустриалецът оставя капитали на стойност близо милиард и сто милиона лева, равняващи се на около девет милиона щатски долара.

А сградата на Пенчо Семов с форма на параход, според габровци била построена заради скандал между него и варненски индустриалци, които го отстранили от председателството на Българското търговско параходно дружество. Тогава той се заканил да сътвори параход, който да засенчи и морските кораби. Така в гората над Габрово около 1942г. била издигната красивата и малко странна триетажна вила от стоманобетон, която и до днес си има палуби с перила, кръгли прозорчета, комини и нос.

Волята на Пенчо Семов била сградата да подслони средно училище и девически пансион за сто деца, но съдбата решава друго. На 15-ти март 1945г. в "Парахода" се настанява военна болница за ранени от Втората световна война, а от юни 1948г. сградата става Държавен санаториум за туберколозно болни. В днешно време тук работи Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести, кръстена на името на своя дарител, Пенчо Семов.

„Парахода“ или белодробната болница в Габрово
"10 000 крачки" - 11.06.2019

РЕКЛАМА