Откриха и унищожиха около 200 дка канабисови насаждения в Петричко

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Хората от село Първомай разказаха, че нелегалните плантации с канабис винаги се правят на труднодостъпни места - там, където полицаи не минават. Стига се само с високопроходим джип или се ходи часове пеша.

Според полицията обаче голяма част от нелегалните наркоплантации са картографирани и известни още преди да стартира акция “жътва”, защото дори най-затънтените терени в планините се оглеждат с хеликоптер. Така се виждат и най-малките ниви.

Главен комисар Светлан Кичиков, директор на Главна дирекция "Гранична полиция": Имаме открити около 60 такива ниви с канабисови насаждения, които са унищожени. Имаме образувани 83 досъдебни производства и към 25 лица има повдигнати обвинения.

От началото на сезона, в който канабисът започва да зрее, до момента са иззети и унищожени над 6 тона канабис.

Главен комисар Светлан Кичиков, директор на Главна дирекция "Гранична полиция": По-малко е това количество в сравнение с миналата година, поради факта, че стартирахме по-рано операцията. И тия насаждения в началото не бяха толкова големи. Така че това е единствената причина, поради която не са големи количествата.

Тези, които отглеждат плантации с наркотичното вещество в землището на Беласица са заложили на произвдството на холандски канабис.

Семената са внос и са от най-високо качество. Районът на Огражден планина пък е изцяло засят с канабис от Албания.

Главен комисар Светлан Кичиков, директор на Главна дирекция "Гранична полиция": По наша констатация семената се внасят и не само семена - и готови такива растения, имахме заловени точно такива, които бяха приготвени, за да бъдат засаждани разсад по-точно готов разсад.

Все по-изобретателни стават нарушителите в отглеждането на наркотичното растение. При една от последните акции полицаите са открили нива между дърветата в планината с капково напояване, захранвано от надуваем басейн.

Мъж от Първомай: Без поливка не става нищо.

Специализираната операция срещу наркопроизводството и разпространението на дрога ще продължи докато не бъдат открити и унищожени всички насаждения с канабис в региона на Сандански и Петрич, увериха от Гранична полиция.

Главен комисар Светлан Кичиков, директор на Главна дирекция "Гранична полиция": Ще използваме всякакви средства и хеликоптери, и каквото е необходимо, така че тоя бизнес, който е абсолютно незаконен в България, колкото може да бъде прекратен.

Усилено се работи и по предотвратяването на вноса на суха наркотична маса. От началото на годината заловеният сух
канабис е над 550 кг.