РЕКЛАМА


В „Домът на вярата“ ви срещаме със свещеник Теодор Стойчев, доцент по новозаветно богословие в Шуменския университет. Най-напред духовникът тръгва по пътя на протестантизма, но не след дълго настъпва основната промяна в живота му – преминаването от това движение към Православието. Това е един труден за свещеника период, тъй като промяната, както казва той, е свързана с дълбоко духовно разтърсване на човешката личност.

Според отец Теодор, младите хора имат нужда от Бога. Те са в криза, защото са загубили ориентира. Не могат да си намерят половинка. Въпросът е: къде и какво се е загубило? Още за проблемите, пред които са изправени младите хора и техните родители от свещеник Теодор Стойчев, който служи в най-стария действащ храм във Варна „Св. Успение Богородично“. Храм "Успение Пресвета Богородица" познат и като църквата ”Света Богородица Панагия. Сред варненци е известен като “Малката Богородица”, вероятно заради интересния иконостас "Малката Света Богородица". Но също може да се срещне като "стария храм" "Свето Успение Богородично". Историческите данни за този храм датират още от 1602 г.

Според отец Теодор, младите хора имат нужда от Бога. Те са в криза, защото са загубили ориентира. Не могат да си намерят половинка. Въпросът е: къде и какво се е загубило? Още за проблемите, пред които са изправени младите хора и техните родители от свещеник Теодор Стойчев, който служи в най-стария действащ храм във Варна „Св. Успение Богородично“.

Храмът "Успение Пресвета Богородица" познат и като църквата ”Света Богородица Панагия. Сред варненци е известен като “Малката Богородица”, вероятно заради интересния иконостас "Малката Света Богородица". Но също може да се срещне като "стария храм" "Свето Успение Богородично". Историческите данни за този храм датират още от 1602 г.

Отец Теодор от храма "Свето Успение Богородично" във Варна
"Домът на вярата" - 12.04.2020

РЕКЛАМА