На 15 октомври (неделя) от 8:30 часа БНТ2 ще излъчи пряко откриването на новоизградения храм „Въздвижение на Светия Кръст Господен“ в столичния квартал „Лозенец“. Освещаването ще бъде извършено с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Споделете с приятели


Строителството на ъгъла на булевардите „Джеймс Баучер“ и „Черни връх“ започва през 1998 година и една 20 години по-късно, със съдействието на Столична община, са издадени всички необходими документи за довършването на градежа. Църквата „Въздвижение на Светия Кръст Господен“ е изградена почти отново с дългогодишните усилия на граждани, църковни и общински власти, а за довършването му основни ктитори стават семейство Арабаджиеви.

Новата църква е построена на едно от най-високите места в града, където през 1878 г. е издигнат каменен кръст в чест на Освобождението и в памет на загиналите воини. Кръстът над София е бил първият мемориален паметник в България. По-късно кръстният знак е свален, а местността е наречена „Кръста“.

Кръстът от 1878 г., който през 2005 г. е обявен за паметник на културата, до днес е бил пазен ревностно от настоятелството на църквата „Преображение Господне“. Неговата уникалност е в своеобразното единство между опълченските и оброчните гробищни кръстове. В двора на църквата „Въздвижение на Светия Кръст Господен“ каменният оброчен кръст от преди 139 години ще бъде издигнат отново.