РЕКЛАМА


По мотиви от романа "Островът" на Александър Секулов

Сценарий: Павлина Божкова, Дечо Таралежков, Симон Еди Шварц, Пламена Велковски, Сабина Иванова, Емил Стефанов

Режисьори: Кристина Грозева, Петър Вълчанов

Оператори: Крум Родригес, Калоян Божилов

Монтаж: Виктория Радославова

Художник: Ивелина Минева

Музика: Христо Намлиев

Автор на текста на песента: Веселка Кунчева

Песента изпълняват: Матей Бърнев и Деян Профиров. Хор: Мила Лафазанска, Павел Стоев. Тромпет: Ян Дунев

В главните роли: Матей Бърнев, Деян Профиров, Калоян Христов, Ирина Вълкова, Антониа Димитрова

Участват още: Маргита Гошева, Иван Бърнев, Ива Огнянова, Венцислав Константинов, Свежен Младенов, Михаил Мутафов, Мариана Крумова, Николай Тодоров, Милко Лазаров и др.

Креативен продуцент: Милко Лазаров

Изпълнителен продуцент: "Ред Карпет" - Веселка Кирякова

Продуцентски екип БНТ: ПЦ "Студия Екран" - Боряна Пунчева, Янко Терзиев

"Островът на сините птици" е приключенски сериал за цялото семейство, който води към вълшебния детски свят, изпълнен с пакости и копнежи. Филмът е заснет по мотиви от романа "Островът" на Александър Секулов, писател и драматург от Пловдивския драматичен театър. Книгата, подобно на сериала, връща забравен жанр в българската литература - романа за деца, който с удоволствие ще прочетат и малки, и големи.

Режисьорският тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов споделят: "Едни от най-ярките ни детски спомени са свързани с ваканциите през лятото, прекарани на морето. Първите опити да плуваш, издигането на огромни пясъчни замъци, дегизирането с пиратски бради от водорасли, морски битки с водни колелета, гмуркания с маска и шнорхел покрай скалисти плажове, страховити приключенски разкази на стари рибари… Всички тези картини от детството изплуваха в съзнанието ни, докато се запознавахме със сценария на „Островът на сините птици“ и зареждаха творческите ни батерии за бъдещата работа.“

След като майка му конфискува мобилните телефони на цялото семейство, на вманиачения влогър Ники му се очертава да прекара най-тъпото море в целия му 12-годишен живот – десет дни без интернет! На всичкото отгоре му се налага да се грижи и за по-малкия си братовчед Алекс, който му къса нервите с детинщините си.

Скуката обаче се оказва мираж, когато двамата братовчеди неусетно се забъркват в търсенето на легендарно пиратско съкровище. Твърди се, че то е заровено на Острова на сините птици – мистериозно парче суша навътре в морето, забранено за достъп и недостъпно без лодка. Братовчедите се убеждават в това по трудния начин, когато Алекс насмалко да се удави. За късмет на Ники, който тъкмо се чуди какво ще обяснява на родителите, на помощ се притича Габриела - 12-годишен морски археолог и водолаз, по която той безнадеждно хлътва. Оцелелият Алекс също се сдобива с обожател макар и против волята си.

Фантазьорката Зоица е дъщеря на домакина на курорта и има важна мисия - да докаже, че изчезналият вид синя птица отново се е появил. Но кой ли има време за птици, когато трябва да се търси съкровище? Напрежението се покачва, когато се появява страховитият стар пират Жерминяк. За разлика от момчетата, той си има лодка и по-всичко личи, че ще се добере до съкровището преди тях.

Братовчедите намират за свой съюзник Армандо – връстник на Ники, комуто се е наложило да работи в ресторанта на курорта през ваканцията. Той отдавна планира да забогатее, за да отърве себе си и майка си от гадния им шеф. Ще намерят ли петте деца съкровището преди страшния стар пират? Ще запазят ли приятелствата, любовта и… живота си?

Очертава се една много натоварена ваканция...

Гледайте "Островът на сините птици" от 1 юни 2019, всяка събота и неделя от 19:00 часа по БНТ 1!

8 епизод • Островът на сините птици

Вижте повече

7 епизод • Островът на сините птици

Вижте повече

6 епизод • Островът на сините птици

Николай чака съобщение от Габриела и учи любовни стихотворения. Любовно писмо обаче получава Алекс - от Зоица, за среща при камъка-сърце. Бележката, оставена от Габи, е намерена от Армандо, който отива на срещата. Той лъже, че Ники се е разболял. Габриела му споделя, че ключът от моторницата ще бъде в шкафа и Мани се отправя натам. Но Габриела разказва и на братовчедите си, и Мани е заловен. Чичо й отива при майка му и шефа й, който уволнява и двамата. Мани се опитва да стигне до острова. А межд...

Вижте повече

5 епизод • Островът на сините птици

В края на състезанието, когато отборът на "Сините птици" е на път да спечели, Николай помага на Габриела, чиято ръка е заклещена в кафеза с рибите ринг под водата. В резултат, двата отбора – този на Габи и на Николай, остават последни. Армандо е гневен на Николай, че са загубили заради Габи. Нарича я кифла и се сбива с Ники. При сбиването се пука надуваемата лодка, която Армандо е откраднал от французина Рю дьо Жерминяк. Алекс и Зоица отиват в бунгалото му. Зоица показва снимката, на която са ба...

Вижте повече

Вижте всички епизоди

БНТ новини Още новини
Босна отвори границата си със Сърбия

15:11

Босна отвори границата си със Сърбия

Босна отвори границата си със Сърбия
Вече 14 дни повече хора намират работа отколкото губят

14:39

Вече 14 дни повече хора намират работа отколкото губят

Вече 14 дни повече хора намират работа отколкото губят
Гръцките хотелиери са предпазливи за отваряне на хотелите от 1 юни

14:22

Гръцките хотелиери са предпазливи за отваряне на хотелите от 1 юни

Гръцките хотелиери са предпазливи за отваряне на хотелите от 1 юни

Филми в програмата днес
Любовното лято на един льохман

БНТ 2 | 30.05.2020 15:00

Любовното лято на един льохман

Любовното лято на един льохман
Рикардо Пикио

БНТ 1 | 30.05.2020 15:00

Рикардо Пикио

Рикардо Пикио
Пристанищата на света

БНТ 1 | 30.05.2020 15:45

Пристанищата на света

Пристанищата на света

РЕКЛАМА