РЕКЛАМА


Две старинни сгради привличат вниманието в центъра на Дупница - старата джамия и Околийската къща. Постройките оформят интересен архитектурен комплекс, устоял на изпитанията на времето. В годините на турското робство Околийската къща е била конак. След освобождението на града къщата е купена от Янаки Бисеров - Околията, откъдето е останало названието ѝ.

Неговият син Димитър Бисеров – Околията е виден възрожденски деец. През 1858 година той е основал дупнишкото читалище „Зора", което е четвъртото в страната. Будният дупничанин създава учебници и учебни пособия, превежда книги, събира пословици и поговорки, пише дописки до български вестници и списания. В читалището се пази оригиналът на написаната от него „Добавка към славянската граматика" от 1856 година. Създава я когато е едва 16-годишен.

Околийската къща през последните десетилетия се утвърждава като своеобразно средище на местните творци и почитателите на културата. Джамията също е превърната в изложбена зала. В двете сгради свои картини показват художници както от региона,така и от страната и чужбина.

Околийската къща в Дупница
"10 000 крачки" - 22.04.2019

РЕКЛАМА