РЕКЛАМА


Време за приготвяне: 60 мин.

За охлювчетата:

½ с.л. суха мая

120 мл хладка вода

120 мл пълномаслено мляко

100 г масло – разтопено

4 жълтъка

1 ч.л. ванилова есенция

1 ч.л. сол

70 г захар

375 г брашно

За крема:

250 мл пълномаслено прясно мляко

20 г царевично нишесте

70 г захар

ванилия или ванилова захар

3 жълтъка

кората на 1 лимон

25 г меко масло

75 г сушени червени боровинки или стафиди

Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесете маята с леко топлата вода. Оставете маята да се разтвори за около 3-4 мин. Добавете млякото, захарта, солта, жълтъците, ванилията и разтопеното масло. Внимателно разбъркайте докато всичко се смеси.
В друга купа пресейте брашното и оформете кладенче. Изсипете течната смес в кладенчето и замесете лепкаво тесто, като се въздържате да прибавяте много брашно.

Покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете тестото да втаса за около 2 часа на стайна температура.

През това време направете крема. Сложете млякото с ванилията на котлона. Междувременно разбийте жълтъците със захарта и нишестето с миксер за кратко. Темперирайте жълтъците с млякото и загрейте на котлона до сгъстяване. Махнете от котлона и прибавете корите от лимона и маслото. Разбъркайте добре и оставете да се охлади.

Когато тестото е готово го премесете леко и го разточете на правоъгълник, намажете с крема и поръсете с боровинките.
Нарежете на ленти с дебелина около 3-4 см и навийте на руло, като подвиете единия край под самото охлювче, за да не губи форма при печенето.

Наредете охлювчетата в тава и оставете още половин час да втасат отново. Печете в предварително загрята на 180 C фурна за около 12-15 мин. или до златисто. Оставете леко да се охладят и поръсете с пудра захар. Най-хубави са в същия ден!

Охлювчета с ванилов крем
"Бързо, лесно, вкусно" - 19.03.2018

РЕКЛАМА