РЕКЛАМА

Референдум с Добрина Чешмеджиева | Парламентът и изборът за членове на ВСС | Части от предаването - 5

Парламентът и изборът за членове на ВСС 00:59:08

БНТ 1 | 19.09.2017 | Референдум с Добрина Чешмеджиева

Парламентът и изборът за членове на ВСС

Парламентът и изборът за членове на ВСС
Според вас, парламентарната квота на ВСС представлява по-скоро: 00:00:10

БНТ 1 | 19.09.2017 | Референдум с Добрина Чешмеджиева

Според вас, парламентарната квота на ВСС представлява по-скоро:

Според вас, парламентарната квота на ВСС представлява по-скоро:
Как бихте оценили посоката, в която се развива съдебната система? 00:00:10

БНТ 1 | 19.09.2017 | Референдум с Добрина Чешмеджиева

Как бихте оценили посоката, в която се развива съдебната система?

Как бихте оценили посоката, в която се развива съдебната система?
Трябва ли Европейската комисия да продължи мониторинга? 00:00:10

БНТ 1 | 19.09.2017 | Референдум с Добрина Чешмеджиева

Трябва ли Европейската комисия да продължи мониторинга?

Трябва ли Европейската комисия да продължи мониторинга?
Смятате ли, че обновяването на ВСС от НС ще подобри работата на съдебната власт? 00:00:10

БНТ 1 | 19.09.2017 | Референдум с Добрина Чешмеджиева

Смятате ли, че обновяването на ВСС от НС ще подобри работата на съдебната власт?

Смятате ли, че обновяването на ВСС от НС ще подобри работата на съдебната власт?

В предаването вижте:

Парламентарните сили в навечерието на техния избор за членове на ВСС. Отговорът на политиците към очакванията за независимо правосъдие и борба с корупцията.

Дискусия с Данаил Кирилов от ГЕРБ, председател на Правната комисия в НС, Крум Зарков – зам.-председател на ПГ "БСП за България", зам.-председателя на НС от ПГ "Обединени патриоти" Явор Нотев и Хамид Хамид, зам.-председател на ДПС .


Данаил Кирилов, председател на Правната комисия в Народното събрание, депутат от ГЕРБ: Подчертавам, че сме изцяло в законовите срокове, които са разписани в Закона за съдебната власт, единственото изместване беше за насрочване на изслушването, тъй като то съвпадаше с интервала между лятната и есенната сесия на парламента и по тази причина то се проведе на 7 септември. Това изместване е в смисъла да има повече обществен дебат на кандидатурите от една страна и от друга страна да има повече време за запознаване с концепциите на кандидатите, както и за поставяне на въпроси.

Крум Зарков, зам.-председател на ПГ на БСП, член на Правната комисия: Трудно ми е да кажа еднозначно да или не дали имаше обествен дебат за кандидатурите. От една страна действително кандидатурите в продължение на два месеца, така както са изискванията, бяха в публичното пространство и се появиха коментари за тях. Получиха се становища, които подкрепят дадени кандидати, получиха се и критики към други. Не съм сигурен, че се е получил дебат и истината е, че този дебат не е толкова лесен, тъй като в концепциите на кандидатите пише сравнително еднакви неща. Тези хора, които се явяват пред нас, са съгласни кои са важните въпроси за съдебната власт и какво трябва да се случи, за да бъде подобрена тя. За съжаление 5 години о-рано подобни концепции бяха представени и от сега напускащите от ВСС. Тоест имаше ли дебат, достатъчно дълбоко ли влезнахме в темата "Съдебна реформа" и необходимостта от промени, като че ли отговорът е по-скоро не.

Явор Нотев, зам.-председател на Народното събрание, член на Правната комисия, депутат от ПГ на Обединени патриоти: Тогава, когато едно обсъждане на кандидати за членове на ВСС или пък за друг орган, например Инспектората, протече без скандал, свързан с изнесена информация или несъгласие с определена личност, като че ли оставаме с впечатлението, че дебатът е вял. Имаме пред себе си кандидати, които са доближени по своята концепция, представена като платформа за тяхната лична кандидатура. По същия начин можем да кажем, че добрите намерения и очаквания са свързани с новия ред, който сега за първи път ще се осъществи при избор на ВСС. Много е надяваме, че този ред дава повече увереност да подбере най-добрите кандидати. Още утре ще бъдем изправени пред изпитание на тази процедура, която е заложена, защото тя предизвиква двупосочни въпроси - от една страна има ли разговори между парламентарните групи, които са заявили своите кандидатури и подкрепят тези кандидатури или пък няма, за да се отрече възможността за някакви предварителни уговорки - задкулисни и тайни - за гражданите. Каква оценка ще даде обществото ще видим още в деня на избора. На мен ми се струва, че заложените критерии са своеобразна гаранция и поне опит за такава гаранция, за добър, качествен състав на ВСС.

Хамид Хамид, зам.-председател на ПГ на ДПС, зам.-председател на Правната комисия: Всички 18 кандидати заслужават подкрепа, въпросът е, че от всички тях ние трябва да изберем 11. Ние сме парламентарна група и преди всяко важно гласуване взимаме своите решения и след това гласуваме. В нашите решения сме единни и сме го доказали през годините. Неслучайно при измененията на Конституцията и Закона за съдебната власт е въведе това квалифицирано множество от 160 плюс народни представители. Идеята беше да се търси по-голяма, по-широка обществена подкрепа за всеки един кандидат, т. е. идеята беше да е търси консенсус между повече от една партии, за да се излъчат такива кандидати. Ако стигнем до хипотезата, че всяка партия сама подкрепя само кандидатите, които излъчи, изборът е невъзможен. Но аз не наричам това договорки, трябва да се търси консенсус между партиите, за съжаление нас никой не ни е потърсил за такъв консенсус и ние ще гласуваме според нашите решения утре, но така или иначе аз съм оптимист, че избор ще има - има достатъчно достойни кандидат.

Вижте целия дебат.

Гледайте "Референдум" всеки вторник от 21:00 часа!

Парламентът и изборът за членове на ВСС
"Референдум с Добрина Чешмеджиева" - 19.09.2017

РЕКЛАМА