РЕКЛАМА


Знаете ли, че славният стих "не щеме ний богатства" е писан от Стефан Стамболов?  Издаден е в стихосбирката "Песни и стихотворения" от Ботьова и Стамболова. Стамболовите стихове печелят голяма популярност и се запяват като бойни маршове в Априлското въстание.

За Стамболов Антон Страшимиров е казал:

"Той е толкова далече от обикновената мярка, че надхвърля и контурите на значителен обществен водител. Той е изключителен като такъв. От хората с такъв могъщ дух, че се явяват като лост, като динамика на епохални събития."

"Голямата роля, изиграна от него в нашия политически живот, е направила името му громко не само у нас, но и в цяла Европа. Много страни от духовната личност на человека са остали непознати за нашето общество или пък прекомерно идеализирани, или затъмнени от биографията му според становищата, в които са го поставили политическите страсти на времето", за него е казал Иван Вазов.

В това предаване се опитахме да се приближим до историческите измерения на личността Стефан Стамболов, след 160 години от онзи януарски ден, в който се е родил- далечната 1854 година. За разчитането и реконструкцията разчитахме на гостите в студиото:

Андрей Пантев - разсеяният професор от историческия факултет на Софийски университет, превърнал лулата в свой символ. Той е автор на над 300 публикации, 40 книги, исторически сборници и енциклопедии. Изследовател, който твърди, че в световните енциклопедии има трима българи - Стамболов, Стамболийски и Димитров. Носител е на приза "Голям платонов нобел на века" на Световната академия "Платон";

Нина Дюлгерова - професорът по международно право и международни отношения. Преподавател, който е видял Стамболов като първият български политик, отстояващ национални въпроси, без да е в плен на благодарност и зависимости. Тя е автор на десетки студии и статии в областта на историята и теорията на международните отношения. Специализант е в редица известни чужди университети;

Веселин Методиев - преподавател от Нов български университет. Историкът, констатирал с тъга, че младите българи не знаят кои са строителите на съвременна България. Народен представител от 37-то, 38-то и 40-то Народно събрание. Ученият, който е бил вицепремиер и министър на образованието и науката;

Димитър Иванов - софиянецът с много професии, но една същност. Историкът, журналистът, преподавателят, колекционерът. Авторът, върнал Стамболов в българската литература след 50-годишното му отсъствие. Директорът на Института по теория и практика на лидерството "Стефан Стамболов".

Стефан Стамболов - поет, бунтар и хъш (повторение)
"ИСТОРИЯ.BG" - 09.08.2016

РЕКЛАМА