РЕКЛАМА

Здравето отблизо | Нови светове: Антропология на човешкия вид | Части от предаването - 4

Най-новият метод в лапароскопската хирургия 00:39:15

БНТ 1 | 29.01.2018 | Здравето отблизо

Най-новият метод в лапароскопската хирургия

Най-новият метод в лапароскопската хирургия
Гимнастика за бременни 00:13:25

БНТ 1 | 29.01.2018 | Здравето отблизо

Гимнастика за бременни

Гимнастика за бременни
Нови светове: Антропология на човешкия вид 00:08:18

БНТ 1 | 29.01.2018 | Здравето отблизо

Нови светове: Антропология на човешкия вид

Нови светове: Антропология на човешкия вид
Медицина на бъдещето: Флуоресценция в лапароскопската хирургия 00:12:11

БНТ 1 | 29.01.2018 | Здравето отблизо

Медицина на бъдещето: Флуоресценция в лапароскопската хирургия

Медицина на бъдещето: Флуоресценция в лапароскопската хирургия

Голям мит се оказва твърдението, че далечните ни предци са били дребнички и невзрачни хора. Най-новите антропологични изследвания доказват, че не епохата оказва влияние на ръста на хората, а храненето и начина на живот.

По неписан закон всички красиви хора, дори и да не са особено интелигентни, успяват повече от хората с не толкова съвършен външен вид. Високата фигура е даденост, която веднага дава преднина на своя притежател. Високите и стройни хора са по-представителни, забелязват се веднага и са наслада за очите. Смята се, че еволюционно населението нараства с 2 см. на а поколение, но дали е действително така?Ръстът на хората няма нищо общо с вековете, а с начина на живот - уседнал или в движение.

Футуролозите твърдят, че генетичните фактори отговарят за между 60 и 80 на сто от окончателната височина на хората. Но кои са точните фактори, които влияят на външния ни вид? Морфологията на хората е различна според начина на живот, социалния статус и диетата на хранене. Мъжете в древността са по-едри и силни, а жените по- дребни и слаби.

Ако предположението, че диетата и средата на обитаване влияе не само на ръста, но и на половата морфология на човека са верни, то перспективата за външността на наследниците ни е доста смущаваща. Ето няколко варианта за това как ще изглеждат „красивите” хора след няколко века.

Първата теория предвижда абсолютен екологичен апокалипсис, който ще принуди човечеството да засели Марс. Преселниците на Марс, искат или не, постепенно ще станат по-дребни от земните хора, заради ниската гравитация. Ръцете им ще се издължат, за да могат по-лесно да се хващат за околните предмети и да се придвижват по-бързо в условията на намалена гравитация. Анатомично нашите наследници на Марс ще се доближават по структура и пропорции към днешните орангутани. Тези, които оцелеят на Земята, ще трябва да се приспособят към ледниковата епоха, която ще настъпи. Човекът от ледниковия период ще е със значително по-големи размери спрямо днешния. Кожата му ще е много по-бледа, за да усвоява по-добре витамин D. Полярникът ще е покрит с руси, почти бели косми и ще има сериозен слой подкожни тлъстини, за да запазва топлината на тялото. Ако тенденциите в човешката еволюция се запазят и в прехранването на населението се включват почти готови и преработени продукти, то размерите на техните челюсти значително ще намалеят, а зъбите направо ще изчезнат. В крайна сметка хората ще заприличат на извънземни.

Нови светове: Антропология на човешкия вид
"Здравето отблизо" | "Най-новият метод в лапароскопската хирургия" - 29.01.2018

РЕКЛАМА