РЕКЛАМА


Режисьор: Сузане Биер

В ролите: Том Хидълстън, Хю Лори, Оливия Коулман, Том Холандър, Елизабет Дебики, Дъглас Ходж и др.

Хю Лори и Том Хидълстън в игра на тайни

Британски агент "под прикритие" влиза в живота на милиардер, свързан с нелегална търговия на оръжие за Средния изток

Екипът

"Нощният управител" е съвременна интерпретация на романа от Джон льо Каре, продуцирана от Инк Фактори, БиБиСи и мрежата АМС /Американска филмова класика/. Снимките са в Лондон, Египет, Мароко, Швейцария и основно - Испания /Майорка, Балеарски острови/. Изпълнителни продуценти са Стивън Гарет, Сузане Биер и фамилия Корнуел - Джон льо Каре и синове/ Саймън и Стивън Корнуел/.

Сценаристът Дейвид Фар сменя времето и мястото на действие във филма - от ЛАтинска Америка през 60-те години на ХХ век /както е в романа/ към съвременността през ХХІ век и в Средния Изток, две години след Арабската пролет. Фар споделя, че има личен интерес към събитията и работи заедно с писателя Джон Ло Каре. Не всички романи могат да се "актуализират", защото невинаги историята позволява, но сценаристът Фар има свобода и заменя ключов мъжки образ с женски. Фабулата е по схемата: герой - антигерой (със свита), задължително омайна жена, плюс още една - с ръководна роля.

Писателят-шпионин

Кой е Джон льо Каре? Версията: Джон льо Каре е псевдоним на Дейвид Корнуел, избрал другото си име от витрина, видяна от автобус. Баща му бил мошеник и насилник, осъден на затвор, майка му напуснала семейството, докато с брат му били още деца. Служил в Кралската артилерия, бързо влязъл в Разузнавателните служби - през 1951 е изпратен в Грац, през 1958 е в МИ-5, през 1960 - в МИ-6. Работи в Хамбург, когато е разобличен като агент от журналист в "Сънди таймс". Посочва Ким Филби за свой предател и двоен агент на Британия и Русия. Създава "романния език" в шпионажа. Пише книги, но не харесва Джеймс Бонд и лустрото около него.

Реалността

Джон Льо Каре закъснява, фикциите вече изостават, съвременната действителност се покрива и надскача въображението, защото историята в света се повтаря и ескалира - престъпността се издига в официална политика на лидери и държави. Но британската традиция за героизиране на романни агенти продължава. Срещу Флеминг /и "Джеймс Бонд "/ е Джон льо Каре - друг британски писател или шпионин...: "Шпионинът, също като писателя, живее извън общия човешкия поток". "Писателят, също като шпионина, е един илюзионист - създава образи, които крие вътре в себе си".

Филмът

Бивш британски войник от Ирак, Джонатан Пайн е нощен управител на луксозния хотел "Нефертити" в Кайро. Разобличаващи документи за незаконна търговия с оръжие, разкрити му от гостенка на хотела, са причина за смъртта й. Няколко години по-късно в Швейцария Пайн е назначен от Агенцията и Анджела Бър да служи на Британското разузнаване.

Трябва да разследва корумпиран бизнесмен, свързан с черната военна търговия. Ричард Онслоу Роупър е добре образован, изискан и очарователен милиардер, бизнесмен и филантроп, зад чиято приветлива маска се крие друго лице. Той е опасен и подозрителен към всеки, не допуска грешки и близост.

Пайн е трениран войник на нощта, където мълчанието и търпението са по-сигурните оръжия. За да проникне в живота на Роуп, трябва да мине през фасадата. В дома на семейството има "късмет", като спасява детето на Роуп, но това не печели доверието му.

В "изкусителен капан" агентът е привлечен от тайнствената любима на милиардера - Джед Маршал, която бяга от живота, но все още не приема крайния изход. Около тях постоянно е местната мафия със своя корумпиран и безскрупулен лидер Хамид, а всички са под окото на дясната ръка - майор Ланс Коркоран, който дебне и няма да издаде нищо, докато не получи достатъчно доказателства, но от кого...

*Златна Романова

Нощният управител в мрежата АМС

Нощният управител - BBC

3 награди "Златен глобус" за главни роли на Том Хидълстън, Хю Лори, Оливия Коулман /2017/

3 награди от БАФТА за поддържаща роля на Том Хидълъстън, монтаж и звук /2017/

Награда "Импайър" за най-добър британски телевизионен сериал /2017/

Голямата награда за телевизионна драма от Международния филмов фестивал в Сеул /2017/

8 епизод • Нощният управител

Роупър възлага на съпругата на един от доверените си хора да шпионира приятелката му Джед. Пайн успява да убие Корки, без да бъде заподозрян. След провала на акцията с конвоя на границата, Пайн и партньорката му остават без подкрепа. Тя иска да го изтегли, но той отказва, защото са близо до целта. Пристигат документите за доставката и Роупър ги прибира в сейфа си. Джед успява да види кода и Пайн се сдобива със списъка. Но Джед е разкрита, пребита и затворена. Следва развръзката...

7 епизод • Нощният управител

Роупър заедно с хората му са във военен лагер в Сирия. Джед е единствената жена там и се чувства унизително. Тя започва да чувства, че е в смъртна опасност. Пайн разкрива пред Джед, че е изпратен от британското разузнаване да следи оръжейната сделка на Роупър. Тя решава да му помогне. И понеже всички търсят предателя, Пайн й казва да натопи Корки. А той е единственият, който подозира Пайн. Камионите с оръжие пътуват към сирийската граница. Свръзката на Пайн успява да уреди там конвоят да бъде сп...

Вижте повече

6 епизод • Нощният управител

Действието се пренася в Истанбул. Джед изцяло се доверява на Пайн и вече е влюбена в него. Устройват клопка на стоката, но се оказва, че Роупър ги е надхитрил. Английските служби са бесни, че са подведени и използваният ресурс е бил напразно. Но всичко води до факта, че висши служители на англичаните са в комбина с Роупър отдавна. Така го прикриват.

5 епизод • Нощният управител

Роупър замисля сериозна операция, за която му трябва „сламен човек”. Избира това да е Пайн. Ще бъде под името Андрю Бърч – търговец, предприемач с прилична професионална биография, който търгува със земеделска техника и гарантира бързи печалби. Пред всички обявява, че Пайн е вече част от тях. Неговата връзка с тайните служби е бременна жена, която единствена знае за него. Тя се тревожи от огромния риск, на който се подлага покрай тази сделка.

Вижте всички епизоди

БНТ новини Още новини
В Сидни събраха помощи за пострадалите от пожарите с 10-часов концерт

23:00

В Сидни събраха помощи за пострадалите от пожарите с 10-часов концерт

В Сидни събраха помощи за пострадалите от пожарите с 10-часов концерт
​Китайските власти ограничиха още повече движението в провинция Хубей

22:39

​Китайските власти ограничиха още повече движението в провинция Хубей

​Китайските власти ограничиха още повече движението в провинция Хубей
Фандъкова: Пътуването от "Красно село" до "Патриарх Евтимий" ще отнема 5 минути

22:08

Фандъкова: Пътуването от "Красно село" до "Патриарх Евтимий" ще отнема 5 минути

Фандъкова: Пътуването от "Красно село" до "Патриарх Евтимий" ще отнема 5 минути

Филми в програмата днес
Приключенията на Илайъс

БНТ 1 | 17.02.2020 14:30

Приключенията на Илайъс

Приключенията на Илайъс
Сид - дете на науката 2

БНТ 1 | 17.02.2020 14:45

Сид - дете на науката 2

Сид - дете на науката 2
Магна аура - изгубеният град

БНТ 1 | 17.02.2020 15:10

Магна аура - изгубеният град

Магна аура - изгубеният град

РЕКЛАМА