site.'.bnt1 23 април
22:00 ч.
Нощният управител
тв филм /8, последен епизод/(14)
site.'.bnt1 24 април
01:50 ч.
Нощният управител
тв филм /8, последен епизод/п/(14)

РЕКЛАМА


Режисьор Сузане Биер

В ролите: Том Хидълстън, Хю Лори, Оливия Коулман, Том Холандър, Елизабет Дебики, Дъглас Ходж и др.

Хю Лори и Том Хидълстън в игра на тайни

Британски агент "под прикритие" влиза в живота на милиардер, свързан с нелегална търговия на оръжие в Средния изток.

Екипът

"Нощният управител" е съвременна интерпретация на романа от Джон льо Каре, продуцирана от Инк Фактори, БиБиСи и мрежата АМС /Американска филмова класика/. Снимките са в Лондон, Египет, Мароко, Швейцария и основно - Испания /Майорка, Балеарски острови/. Изпълнителни продуценти са Стивън Гарет, Сузане Биер и фамилия Корнуел - Джон льо Каре и синове/ Саймън и Стивън Корнуел/. Сценаристът Дейвид Фар сменя времето и мястото на действие във филма - от ЛАтинска Америка през 60-те години на ХХ век в романа към съвременността - ХХІ век в Средния Изток, две години след Арабската пролет. Фар споделя, че има личен интерес към събитията и работи заедно с писателя Джон Ло Каре. Не всички романи могат да се "актуализират", защото невинаги историята позволява, но сценаристът Фар има свобода и заменя ключов мъжки образ с женски. Фабулата е по схемата - герой, антигерой със свита, задължително омайна жена плюс още една с ръководна роля.

Писателят-шпионин

Кой е Джон льо Каре? Версията: Джон льо Каре е псевдоним на Дейвид Корнуел, избрал другото си име от витрина, видяна от автобус. Баща му бил мошеник и насилник, осъден на затвор, майка му напуснала семейството, докато с брат му били още деца. Служил в Кралската артилерия, бързо влязъл в Разузнавателните служби - през 1951 е изпратен в Грац, през 1958 е в МИ-5, през 1960 - в МИ-6. Работи в Хамбург, когато е разобличен като агент от журналист в "Сънди таймс". Посочва Ким Филби за свой предател и двоен агент на Британия и Русия. Създава "романния език" в шпионажа. Пише книги и не харесва Джеймс Бонд и лустрото около него.

Реалността

Джон Льо Каре закъснява, фикциите вече изостават, съвременната действителност се покрива и надскача въображението, защото историята в света се повтаря и ескалира - престъпността се издига в официална политика на лидери и държави. Но британската традиция за героизиране на романни агенти продължава. Срещу Флеминг /и "Джеймс Бонд "/ е Джон льо Каре - друг британски писател или шпионин...: "Шпионинът, също като писателя, живее извън общия човешкия поток". "Писателят, също като шпионина, е един илюзионист - създава образи, които крие вътре в себе си".

Филмът

Бивш британски войник от Ирак, Джонатан Пайн е нощен управител на луксозния хотел "Нефертити" в Кайро. Разобличаващи документи за незаконна търговия с оръжие, разкрити му от гост на хотела, са причина за смъртта й. Няколко години по-късно в Швейцария, Пайн е назначен от Агенцията и Анджела Бър да служи на Британското разузнаване. Трябва да разследва корумпиран бизнесмен, свързан с черната военна търговия. Ричард Онслоу Роупър е добре образован, изискан и очарователен милиардер, бизнесмен и филантроп, зад чиято приветлива маска се крие друго лице. Той е опасен и подозрителен към всеки, не допуска грешки и близост.

Пайн е трениран войник на нощта, където мълчанието и търпението са по-сигурните оръжия. За да проникне в живота на Роуп, трябва да мине през фасадата. В дома на семейството има "късмет - спасява детето на Роуп, но това не печели доверието му. За "изкусителен капан", агентът е привлечен от тайнствената любима на милиардера - Джед Маршал, която бяга от живота, но все още не приема крайния изход. Около тях постоянно е местната мафия със своя корумпиран и безскрупулен лидер Хамид, а всички са под окото на дясната ръка - майор Ланс Коркоран, който дебне и няма да издаде нищо, докато не получи достатъчно доказателства, но от кого...

Златна Романова

Нощният управител в мрежата АМС

Нощният управител - BBC

3 награди "Златен глобус" за главни роли на Том Хидълстън, Хю Лори, Оливия Коулман /2017/

3 награди от БАФТА за поддържаща роля на Том Хидълъстън, монтаж и звук /2017/

Награда "Импайър" за най-добър британски телевизионен сериал /2017/

Голямата награда за телевизионна драма от Международния филмов фестивал в Сеул /2017/

6 епизод • Нощният управител

Действието се пренася в Истанбул. Джед изцяло се доверява на Пайн и вече е влюбена в него. Устройват клопка на стоката, но се оказва, че Роупър ги е надхитрил. Английските служби са бесни, че са подведени и използваният ресурс е бил напразно. Но всичко води до факта, че висши служители на англичаните са в комбина с Роупър отдавна. Така го прикриват.

5 епизод • Нощният управител

Роупър замисля сериозна операция, за която му трябва „сламен човек”. Избира това да е Пайн. Ще бъде под името Андрю Бърч – търговец, предприемач с прилична професионална биография, който търгува със земеделска техника и гарантира бързи печалби. Пред всички обявява, че Пайн е вече част от тях. Неговата връзка с тайните служби е бременна жена, която единствена знае за него. Тя се тревожи от огромния риск, на който се подлага покрай тази сделка.

4 епизод • Нощният управител

Джед е изключително красивата жена на Роупър. Той живее с нея, след като я спасява от мизерен и унизителен живот и тя е негова покорна робиня. Има своя тайна, която упорито крие. Между нея и Пайн се поражда връзка, която не е само приятелска. Това също е тайна. Но един от доверените хора на Роупър надушва, че нещо става. Той подозира Пайн и в предатество.

3 епизод • Нощният управител

Роупър и свитата му заедно с Хамид и хората му отиват с яхти на обяд в отдалечено заведение. Откъм морето ги атакуват със стрелба. Това са албанци, които отвличат за заложник едно от децата в компанията. Искат огромен откуп и тогава ще пуснат момчето. Пайн успява да се внедри сред приближените на Роупър. След като спасява живота на сина му, той се ползва с безрезервното му доверие. Но въпреки това Роупър му устройва капани и го следи непрекъснато.

Вижте всички епизоди

БНТ новини Още новини
МВФ прие нови регламенти за по-системно оценяване на корупцията

19:02

МВФ прие нови регламенти за по-системно оценяване на корупцията

МВФ прие нови регламенти за по-системно оценяване на корупцията
Овладян е пожарът в небостъргача в Дубай

18:50

Овладян е пожарът в небостъргача в Дубай

Овладян е пожарът в небостъргача в Дубай
Британски таблоид назова извършителя на престъплението срещу Скрипал

18:30

Британски таблоид назова извършителя на престъплението срещу Скрипал

Британски таблоид назова извършителя на престъплението срещу Скрипал

Филми в програмата днес
Какво се крие под Америка

БНТ 1 | 22.04.2018 19:00

Какво се крие под Америка

Какво се крие под Америка
Шотландски боец. Последното измерение 00:00:36

БНТ 2 | 22.04.2018 20:45

Шотландски боец. Последното измерение

Шотландски боец. Последното измерение
Чудният Бокачо 00:00:28

БНТ 1 | 22.04.2018 21:15

Чудният Бокачо

Чудният Бокачо

РЕКЛАМА