РЕКЛАМА


Режисьор: Сузане Биер

В ролите: Том Хидълстън, Хю Лори, Оливия Коулман, Том Холандър, Елизабет Дебики, Дъглас Ходж и др.

Хю Лори и Том Хидълстън в игра на тайни

Британски агент "под прикритие" влиза в живота на милиардер, свързан с нелегална търговия на оръжие за Средния изток

Екипът

"Нощният управител" е съвременна интерпретация на романа от Джон льо Каре, продуцирана от Инк Фактори, БиБиСи и мрежата АМС /Американска филмова класика/. Снимките са в Лондон, Египет, Мароко, Швейцария и основно - Испания /Майорка, Балеарски острови/. Изпълнителни продуценти са Стивън Гарет, Сузане Биер и фамилия Корнуел - Джон льо Каре и синове/ Саймън и Стивън Корнуел/.

Сценаристът Дейвид Фар сменя времето и мястото на действие във филма - от ЛАтинска Америка през 60-те години на ХХ век /както е в романа/ към съвременността през ХХІ век и в Средния Изток, две години след Арабската пролет. Фар споделя, че има личен интерес към събитията и работи заедно с писателя Джон Ло Каре. Не всички романи могат да се "актуализират", защото невинаги историята позволява, но сценаристът Фар има свобода и заменя ключов мъжки образ с женски. Фабулата е по схемата: герой - антигерой (със свита), задължително омайна жена, плюс още една - с ръководна роля.

Писателят-шпионин

Кой е Джон льо Каре? Версията: Джон льо Каре е псевдоним на Дейвид Корнуел, избрал другото си име от витрина, видяна от автобус. Баща му бил мошеник и насилник, осъден на затвор, майка му напуснала семейството, докато с брат му били още деца. Служил в Кралската артилерия, бързо влязъл в Разузнавателните служби - през 1951 е изпратен в Грац, през 1958 е в МИ-5, през 1960 - в МИ-6. Работи в Хамбург, когато е разобличен като агент от журналист в "Сънди таймс". Посочва Ким Филби за свой предател и двоен агент на Британия и Русия. Създава "романния език" в шпионажа. Пише книги, но не харесва Джеймс Бонд и лустрото около него.

Реалността

Джон Льо Каре закъснява, фикциите вече изостават, съвременната действителност се покрива и надскача въображението, защото историята в света се повтаря и ескалира - престъпността се издига в официална политика на лидери и държави. Но британската традиция за героизиране на романни агенти продължава. Срещу Флеминг /и "Джеймс Бонд "/ е Джон льо Каре - друг британски писател или шпионин...: "Шпионинът, също като писателя, живее извън общия човешкия поток". "Писателят, също като шпионина, е един илюзионист - създава образи, които крие вътре в себе си".

Филмът

Бивш британски войник от Ирак, Джонатан Пайн е нощен управител на луксозния хотел "Нефертити" в Кайро. Разобличаващи документи за незаконна търговия с оръжие, разкрити му от гостенка на хотела, са причина за смъртта й. Няколко години по-късно в Швейцария Пайн е назначен от Агенцията и Анджела Бър да служи на Британското разузнаване.

Трябва да разследва корумпиран бизнесмен, свързан с черната военна търговия. Ричард Онслоу Роупър е добре образован, изискан и очарователен милиардер, бизнесмен и филантроп, зад чиято приветлива маска се крие друго лице. Той е опасен и подозрителен към всеки, не допуска грешки и близост.

Пайн е трениран войник на нощта, където мълчанието и търпението са по-сигурните оръжия. За да проникне в живота на Роуп, трябва да мине през фасадата. В дома на семейството има "късмет", като спасява детето на Роуп, но това не печели доверието му.

В "изкусителен капан" агентът е привлечен от тайнствената любима на милиардера - Джед Маршал, която бяга от живота, но все още не приема крайния изход. Около тях постоянно е местната мафия със своя корумпиран и безскрупулен лидер Хамид, а всички са под окото на дясната ръка - майор Ланс Коркоран, който дебне и няма да издаде нищо, докато не получи достатъчно доказателства, но от кого...

*Златна Романова

Нощният управител в мрежата АМС

Нощният управител - BBC

3 награди "Златен глобус" за главни роли на Том Хидълстън, Хю Лори, Оливия Коулман /2017/

3 награди от БАФТА за поддържаща роля на Том Хидълъстън, монтаж и звук /2017/

Награда "Импайър" за най-добър британски телевизионен сериал /2017/

Голямата награда за телевизионна драма от Международния филмов фестивал в Сеул /2017/

8 епизод • Нощният управител

Роупър възлага на съпругата на един от доверените си хора да шпионира приятелката му Джед. Пайн успява да убие Корки, без да бъде заподозрян. След провала на акцията с конвоя на границата, Пайн и партньорката му остават без подкрепа. Тя иска да го изтегли, но той отказва, защото са близо до целта. Пристигат документите за доставката и Роупър ги прибира в сейфа си. Джед успява да види кода и Пайн се сдобива със списъка. Но Джед е разкрита, пребита и затворена. Следва развръзката...

7 епизод • Нощният управител

Роупър заедно с хората му са във военен лагер в Сирия. Джед е единствената жена там и се чувства унизително. Тя започва да чувства, че е в смъртна опасност. Пайн разкрива пред Джед, че е изпратен от британското разузнаване да следи оръжейната сделка на Роупър. Тя решава да му помогне. И понеже всички търсят предателя, Пайн й казва да натопи Корки. А той е единственият, който подозира Пайн. Камионите с оръжие пътуват към сирийската граница. Свръзката на Пайн успява да уреди там конвоят да бъде сп...

Вижте повече

6 епизод • Нощният управител

Действието се пренася в Истанбул. Джед изцяло се доверява на Пайн и вече е влюбена в него. Устройват клопка на стоката, но се оказва, че Роупър ги е надхитрил. Английските служби са бесни, че са подведени и използваният ресурс е бил напразно. Но всичко води до факта, че висши служители на англичаните са в комбина с Роупър отдавна. Така го прикриват.

5 епизод • Нощният управител

Роупър замисля сериозна операция, за която му трябва „сламен човек”. Избира това да е Пайн. Ще бъде под името Андрю Бърч – търговец, предприемач с прилична професионална биография, който търгува със земеделска техника и гарантира бързи печалби. Пред всички обявява, че Пайн е вече част от тях. Неговата връзка с тайните служби е бременна жена, която единствена знае за него. Тя се тревожи от огромния риск, на който се подлага покрай тази сделка.

Вижте всички епизоди

БНТ новини Още новини
Турция стартира военна операция „Лапа-3” в Северен Ирак

10:46

Турция стартира военна операция „Лапа-3” в Северен Ирак

Турция стартира военна операция „Лапа-3” в Северен Ирак
„Союз МС-14” не успя да се скачи с Международната космическа станция

10:25

„Союз МС-14” не успя да се скачи с Международната космическа станция

„Союз МС-14” не успя да се скачи с Международната космическа станция
Земетресение от 5 по Рихтер в Япония

09:53

Земетресение от 5 по Рихтер в Япония

Земетресение от 5 по Рихтер в Япония

Филми в програмата днес
Духове в старите къщи на София

БНТ 2 | 24.08.2019 15:00

Духове в старите къщи на София

Духове в старите къщи на София
Господин Селфридж 00:00:27

БНТ 1 | 24.08.2019 15:00

Господин Селфридж

Господин Селфридж
Кит

БНТ 2 | 24.08.2019 16:05

Кит

Кит

РЕКЛАМА