РЕКЛАМА


Продуцент Ричард Даунс

Режисьор Деклан Хийли

Оператор Аластер Маккормик

Консултант Доктор Брайън С. Блек


3000 г.пр. Хр. го откриват. През ХХ в. нефтът превзема света за по-малко от времето на един човешки живот! Как черното злато управлява живота ни?

Професор Йън Стюарт представя "Нефтената планета: Съкровището, което завладя света" - документален филм на БиБиСи-2, Шотландия.

Ние не сме първите в историята, използвали нефт. Някои от древните цивилизации изцяло са разчитали на суровината. Суровият нефт извира на повърхността на земята в Древния Изток. Вавилонците /дн.Ирак/ го ползвали за водоустойчиво покритие на лодките и като хоросан в строителството на сгради. Минават хилядолетия след първите сведения за употреба на нефт и по-малко от век преди тайнствената черна субстанция да разкрие пълния си потенциал в съвременността и да се превърне в силата, която движи света.

50 години по-късно е по-малко от ясно колко остава до края. Както обяснява професор Йън Стюарт в поредицата на БиБиСи: "Нефтът не е просто страст за научни и инженерни изобретения. Това е икономическа, политическа и стратегическа военна калкулация, която принуждава Великобритания и САЩ да търсят начини за по-малка зависимост от добивите в Средния Изток". Добивите обаче движат световната икономика.

Какво би станало, ако се откажем от нефт?

Когато пионерите в Северно море го откриват за първи път, те имат малки очаквания, че биха могли да добият и една трета от залежите. Следващото гигантско находище - 2 млрд.барела на Йохан Сведруп до Ставангер в Норвегия е с добив от 70%. До 2050, през третия век от нефтената индустрия, с новите технологии би могло да се добива и още, ако запасите са неограничени. Постоянно се говори за Нефтения пик, когато цените ще скочат заради липсата на алтернативна суровина. Последните десет години не дават глобални признаци в тази посока. Вероятно най-големите производители ще предложат и най-добрите заместители, когато залежите пресъхнат, но никой не знае кога? Дотогава всички инициативи остават изолирани и "спасителни" рекламни площадки на еколози, политически лидери и модни климатични конференции...

Светът се управлява чрез контрола върху нефта. Нефтът е причина за войни, прави едни държави - богати, а други поставя на колене. Искаме или не, но засега нефтът управлява!


В документалния филм на БиБиСи-2 професор Йън Стюарт върви по пътя на нефта - в историята и в географията на планетата, от първите залежи до водещите държави - производители. Въпросите са как да се замени нефта, какви са другите източници - ядрени и възобновяеми, къде са първите опити и как за по-малко от един човешки живот сме толкова зависими от една суровина, която през XXI век се явява заплаха за бъдещето и климата?

Златна Романова

3 епизод • Нефтената планета

В началото на XXI век светът харчи нефт, газ и въглища както никога досега. Въпреки страховете от Нефтения пик професор Йън Стюарт разкрива, че докато големите технологични предимства помагат за разработване на съществуващите нефтени находища, се търсят нови неконвенционални енергийни източници като шистов газ и смолисти вещества, допълвайки въглевоводордната ера. Спектърът от "врагове" на климата се увеличава и въпросът е абсолютен: да пресушим планетата или да търсим алтернативни енергийни изт...

Вижте повече

2 епизод • Нефтената планета

След 50-те години на XX век настъпва времето на свещения триумвират - нефт, пластмаса и изкуствен тор. Професор Йън Стюарт забелязва как, докато нефтените производители изискват по-голям дял в печалабите от западните енергийни компании, нефтените и газови находища в Средния Изток стават център на държавни преврати и военни конфилкти. В Северно море търсят алтернативни източници на повърхността, но вълните се разбиват в Американското крайбрежие. Офшорните разкрития през 70-те доказват смяна в "...

Вижте повече

1 епизод • Нефтената планета

С откриването на нефта, човечеството отваря Кутията на Пандора, която ще промени света завинаги. От нефта зависи движението на автомобили, производството на пластмаса, електроенергия за бита и промишлеността, дори храната ни чрез съдържанието му в почвата. Нефтът променя начина ни на живот, предизвиква междудържавни войни - един обикновен природен източник, на пръв поглед, се превръща в най-мощното политическо оръжие, познато някога на този свят. Професор Йън Стюарт посещава най-богатите находи...

Вижте повече
БНТ новини Още новини
Коронавирусът повлия и на шоколада

23:20

Коронавирусът повлия и на шоколада

Коронавирусът повлия и на шоколада
81-годишна жена е със счупена ръка след нападение от 14-годишен младеж

23:08

81-годишна жена е със счупена ръка след нападение от 14-годишен младеж

81-годишна жена е със счупена ръка след нападение от 14-годишен младеж
Над 10 000 жертви на COVID-19 и във Франция

22:40

Над 10 000 жертви на COVID-19 и във Франция

Над 10 000 жертви на COVID-19 и във Франция

Филми в програмата днес
Приключенията на Илайъс

БНТ 1 | 08.04.2020 14:30

Приключенията на Илайъс

Приключенията на Илайъс
Разследването на Мун

БНТ 1 | 08.04.2020 14:40

Разследването на Мун

Разследването на Мун
72-те най-сладки животни

БНТ 1 | 08.04.2020 15:10

72-те най-сладки животни

72-те най-сладки животни

РЕКЛАМА