site.'.bnthd 06 юли
21:00 ч.
Най-големите удари на мафията
документален филм /САЩ, 2012 г./, режисьор Лу Естлейк /1 епизод/ (12)
site.'.bnt1 06 юли
23:35 ч.
Най-големите удари на мафията
документален филм /9 епизод/ (12)
site.'.bnthd 07 юли
00:55 ч.
Най-големите удари на мафията
документален филм /1 епизод/ /п/ (12)

РЕКЛАМА


7 епизод - Ал Капоне - "Филмираният "герой"


"Истинската" история на Ал Капоне - най-показният гангстер в САЩ, който си навлича гнева на мафията заради любовта си към светлината на прожекторите. Но за Ал Капоне всичко е позволено" до...време.

Нито една история не е истинска, само сценариите са оригинални, за да се играят, а понякога и да се снимат.

Алфонсо Капоне е най-популярният образ на гангстер в киното, независимо чия е историята и за кого е писана литературата. "Истинската история на Ал Капоне" е разказвана в епоси, умножаващи легендата за ...."Кръстникът"

Капоне напуснал училище както повечето гангстери, после влязъл в бой заради жена в едно заведение и получил белег, свързан с прозвището Белязания, което носи не един герой в мафията. В гангстерския свят Алфонсо първо се върти в Сицилианската петорка и Кастеламарските войни, продължава в "Комисията"на Лъки Лучано и накрая ръководи "Екипа" в Чикаго.

Бизнесът е все един и същ - проституция, рекет, хазарт. В йерархията се издига, благодарение на Джон Торио, който го вкарва в Синдиката на Големия Джим Колозимо, който търгува с всичко освен с алкохол през Сухия режим. Колозимо е застрелян в годината, в която Капоне пристига в Чикаго. Всички са сигурни, че е поръчан от Торио и Капоне е съучастник.

Торио наследва организацията на Колозимо и веднага влиза в алкохолната контрабанда, но лидерството му е кратко. През 1925 е прострелян - оцелява, но влиза в затвора с 9-месечна пирсъда за незаконно производство на дестилат. Оттегля се от бизнеса и Чикаго, връща се в Италия, но не завинаги - през 1934 в Ню Йорк е сред основателите на Комисията на американската мафия от 1934 с Лъки Лучано. Капоне поема "Екипа" в Чикаго. По това време той е "най-видимият" гангстер в Америка, работи с местните медии и общува с политици за образа на "бизнесмен, загрижен за своите съграждани". Никой от останалите гангстери няма да го изтърпи. Напрежението ескалира в Касапницата на Свети Валентин, на 14 февруари 1929, също силно екранизирана в киното. Капоне избива седем свои врагове в мафията и това показно убийство има една цел - да сложи край на конкурентите му със...страх.


По това време самият поръчител е на почивка със семейството си в Маями. Месец след това Капоне е осъден на 6 месеца за неявяване в съда след призовка. После във Филаделфия е обвинен в незаконно притежание на оръжие и осъден на 9 месеца затвор в Пенсилвания. Тези "спешни" присъди изглежда са фиктивни и необходими - пазят го, пестят време и куршуми в неизбежната вендета.

Големите неприятности започват едва когато Големия Ал Капоне /в мафията всички малки имена са големи/ е подгонен не за престъпленията си, а за неплатени данъци по Закон за облагане на незаконния бизнес с такси и налози, приет през 1927. Разследването се води от също толкова легендарния инспектор Елиът Нес в екип, наричан заради неподкупността си "Недосегаемите", приветстван с едноименен филм. Всъщност процесът срещу Капоне е засилен по пряко нареждане на Президента на САЩ - Едгар Хувър. На 18 октомври 1931 Ал Капоне е признат за виновен по 22 точки от Закона за събирането на такси и данъци от незаконен бизнес. Явно властта и законодателите са решили, че като не могат /или не искат/ да спрат престъпността, мога да печелят от нея - по-изгодно ще е и за бизнеса, и за политиката, при нужда.... Капоне е осъден на 11 години затвор - първо в Атланта, после в най-тежкия - Алкатраз. Затворникът обаче се разболява тежко от инфекция на сифилис, придобит още в младостта - разсъдъкът му става на 12-годишно дете. Прибира се у дома и умира във Флорида от инфаркт през 1947, на 48 години.

Мафиотът, който печели по 100 милиона годишно, само в кеш и без никакви издадени и подписани документи, за да не оставя следи, се оказва обвинен и осъден с нереални опции за доказателства. Но процесът е факт и историческо постижение на държавата в "борбата с организираната престъпност", което си заслужава да се филмира широко и многократно, с продължения и всички подробности, подсилващи ефекта на правораздаването и "Краят на дяволската мечта", каквото е заглавието на Ню Йорк Таймс по това време.

Разпространяваният кръвожаден образ на Капоне е за страх, неговите основни оръжия са заплахи и подкупи. Проблемът е, че всички, които той купува, продължават да се продават и купуват и от други, и някой е платил много по-скъпо, за да се смени съдебният състав в нощта преди деня на процеса, който го осъжда.

Алфонсо Капоне е само едно от 8-те деца в голямо неаполитанско семейство и един от братята му имал странна съдба - първо като поклонник на идианците из коренните им земи в Щатите, после като полицейски "агент под прикритие" през Сухия режим - той или друг е застрелян в акция срещу престъпността на новоизбрания кмет на Чикаго през 1924....

Кой знае кой за кого работи в държавата и в мафията и къде ще отидат парите следващия път...

Златна Романова


Имало едно време в Америка пет италиански фамилии.... Бонано, Лукезе, Гамбино, Геновезе и Коломбо

С изключителен достъп до секретни файлове на ФБР, в няколко сезона, поредицата"Най-големите удари на мафията" представя истории от подземния свят за най-големите имена в мафията, с разказите на тези, които са се опитвали да ги заловят.

Да се справят с организираната престъпност в САЩ дълго време е невъзможна задача. Разследващите не могат да очертаят обсега на действие на Мафията.

Преследваните винаги са крачка напред, превръщайки брутални килъри в прочути и уважавани бизнесмени от различни сфери на обществото. И така продължава до 1963, когато много от престъпленията се оказват... свързани.

В тази поредица някои от най-големите престъпления на мафията са представени от тези, които ги призовават в съда. Чарли "Лъки" Лучано, Джон Гати, Кармине Галанте, Вито Геновезе са разкрити. Бивш агент на ФБР, Джо Пистоне се внедрява в мафията, в продължение на 6 години, под името Дони Браско и това води до 100 повдигнати обвинения и много смърт.

Имената в Мафията невинаги съвпадат с образа, който се вижда и това е най-дълбокото прикритие.

*zr


6 Дъч Шулц епизод • Най-големите удари на мафията

6 епизод - Дъч Шулц - Малцът не свършва!"Сухият режим в САЩ. Един гангстер се оформя като "черната овца на мафията" – непокорният Дъч Шулц. Когато той заплашва да убие главния прокурор, мафията се намесва, за да не привлича внимание към себе си".След края на Шулц Бирата и Ликьорът не са мъртви...Артър Симон Флегенхаймер е роден на 6 август 1902, в Бронкс, син на германски евреи. Баща му напуска семейството, а Артър напуска гимназията. Забърква се в престъпния свят, лежи 17 месеца в затвора за кр...

Вижте повече

5 Ченгета-мафиоти епизод • Най-големите удари на мафията

5 епизод - "Ченгета Мафиоти" или Рекламният съдебен процес в гангстерската война..."През 80-те и 90-те години на ХХ век мафията продължава да контролира Ню Йорк. Известно е, че плащат и на ченгета, за да си "затварят очите" за престъпленията им. Но в началото на 2000 година серия от убийства разкрива, че "подземният свят е стигнал много далеч". Две ченгета са били наемни убийци, "нещо невиждано и нечувано"... "Това е най-големият случай на корупция в историята на Нюйоркската полиция" и... не е е...

Вижте повече

4 Джо Масино епизод • Най-големите удари на мафията

4 епизод - Джо Масино - "Големият Джо", "Ухото", "Последният Дон", "Джиджи", "Джо Вагона", "Джо Маспет"...."Джозеф Масино е легендарният кръстник на фамилия Бонано и последният от "старата гвардия". Той премазва всеки, нарушил закона за мълчанието в мафията - "омерта". Масино всява страх и славата му го предшества. Лоялността към фамилията и подчинението на правилата са това, което той следва. И все пак легендарният агент на ФБР Дони Браско пробива...""Големият Джо", "Ухото", "Последният Дон", "...

Вижте повече

3 Винсънт Джиганте епизод • Най-големите удари на мафията

3 епизод Винсент Джиганте - "Брадичката" или "Щурият Кръстник""Когато властите предприемат удара на века, за да поставят на колене американската мафия, те изпускат най-големия трофей. Винсент Джиганте "Брадичката" е най-интригуващият мафиотски бос в края на ХХ век век.В продължения на десетилетия, Джиганте извършва изумителна измама. Преструвайки се на психично болен, той бавно и тихо се превръща в един от най-могъщите мафиотски босове на всички времена. Таблоидната преса го описва като "Кръстни...

Вижте повече

Вижте всички епизоди

БНТ новини Още новини
Брюксел одобри използването на "Ремдесивир" срещу COVID-19

14:30

Брюксел одобри използването на "Ремдесивир" срещу COVID-19

Брюксел одобри използването на "Ремдесивир" срещу COVID-19
И трета яма с опасни отпадъци до Червен бряг. Общото количество – 120 тона

14:20

И трета яма с опасни отпадъци до Червен бряг. Общото количество – 120 тона

И трета яма с опасни отпадъци до Червен бряг. Общото количество – 120 тона
Макрон обяви новия премиер на Франция – Жан Кастекс

14:07

Макрон обяви новия премиер на Франция – Жан Кастекс

Макрон обяви новия премиер на Франция – Жан Кастекс

Филми в програмата днес
Точица

БНТ 1 | 03.07.2020 14:25

Точица

Точица
Мили Бате!...Писма на един дакел

БНТ 1 | 03.07.2020 14:35

Мили Бате!...Писма на един дакел

Мили Бате!...Писма на един дакел
Сребристият жребец

БНТ 1 | 03.07.2020 14:50

Сребристият жребец

Сребристият жребец

РЕКЛАМА