site.'.bnthd 09 юли
21:00 ч.
Най-големите удари на мафията
документален филм /4 епизод/ (12)
site.'.bnt2 09 юли
22:00 ч.
Най-големите удари на мафията
сериен документален филм /2 епизод/ (12)
site.'.bnt2 10 юли
00:30 ч.
Най-големите удари на мафията
сериен документален филм /2 епизод/п/ (12)

РЕКЛАМА


10 епизод - Санто Трафиканте - "Тихият Дон" или "Мълчаливият Кръстник"

Защо Мълчанието е злато!

"През 50-те години Санто Трафиканте превръща Куба в хазартен рай. Тъкмо когато е на път да стане най-богатият мафиот Санто е предаден от един държавен глава, а после и от друг. Дали той е свързан с убийството, което шокира Съединените щати – на президента Кенеди през 1963?"

В 48 щата го търсят, когато е на 43 години. През 80- те години на ХХ век състоянието на Санто Трафиканте се изчислява на 25 милиарда долара, но той живее скромно - кара стандартни коли, живее в нормален дом, има една вярна съпруга и не демонстрира богатство и влияние. Описван е като тих човек, от което идва и прозвището му "Тихият Кръстник".


Неговото мълчание наистина е златно! Ако беше разказл и половината от истината, историята на Америка щеше да е различна или.. същата, но с други действащи лица.

Баща и син Трафиканте са свързани с клана Бонано, воюват с Гамбино и с боса на Чикаго, но във Флорида стават Тампа фамилия и влизат в "най-голямото развитие на "бизнеса" след Сухия режим - освен с хазарт, проституция и рекет, мафията започва скъпата търговия с наркотици.

В този трафик престъпността е още "по-организирана" с участието на властите - политици, съдии, агенти и военни, затова дори и да има убийства, присъди и свидетели няма освен... подставени.

Роден в Тампа, Флорида през 1914, Санто Трафиканте е наследник във фамилия с корени в криминалния свят. Баща му Санто Трафиканте Старши е мигрант от Чинцана, Сицилия. В Мафията е ветеран от "Кървавата ера" на войните между Чикаго и Ню Йорк, после държи печалбите от лотарийната игра "Болита" , популярна във Флорида и Куба.

Със смъртта на боса в Тампа - Игнасио Атинори, Трафиканте поема контрола на подземния свят в щата като боса на Тампа фамилия. Санто Трафиканте-син навлиза по-дълбоко в хазарта от баща си - с трафик на наркотици между САЩ и Куба, от пристанищата до игралните зали.


Междувременно се провежда Прочутата среща в Апалачите на 56-ма гангстери, които трябва да решат какво ще правят след убийството на Албърт Анастасия и с други "новости" в бизнеса. Изглежда че, Източното и Западното крайбрежие продължават голямата "работа" на юг, към Карибския басейн.

В Куба Трафиканте върти казина с редовен трафик на хероин, в комбина с Лъки Лучано и Майер Лански. Тримата могат да си оспорват господството и първенството в бизнеса, но явно печалбата се дели така, че да не започват гангстерска война. Вместо това започват друга - с новата власт на Острова на свободата. Американската мафия няма проблеми с режима на диктатора Батиста, който печели от тях, но с идването на революционера Кастро това не може да продължи или може, но вече от негово име и по негова сметка.

Кастро одържавява заведенията, за да търгува сам с казината - Сан Суси, Капри, Тропикана, Севиля-Балтимор, Хавана-Хилтън, Комодоро и т.н..

Американските власти не са съгласни, защото този кубински президент няма да дели с тях. Тогава ЦРУ подготвя покушението срещу Фидел Кастро, за което е обвинен и Санто Трафиканте .

В САЩ обаче също се сменят президентите.

Ирландецът Джо Кенеди използва мафията, за да издигне сина си Джон Франсис Кенеди като президент на демократите, но веднъж встъпил в Белия дом, той вече е готов да воюва с тези, които са платили за поста му.

Информацията изтича от леглото на една от многото му любовнци. Кенеди е застрелян в Далас, страната е в шок и естествено за убийството му ще бъдат заподозрени мафиотите - като отмъстители за неблагодарност или ченгетата - като техни съдружници, без подозрение и с благодарност.

Трафиканте е главният свидетел особено когато е мъртъв, за да отнесе тайната със себе си. През всички години той никога не е обвинен пряко и не е съден. Умира на 17 март 1987 в Клиниката по сърдечни заболявания на Тексас, в Хюстън.

След смъртта му семейният дом е продаден за 950 000 долара. През 2016 негови лични вещи се продават в аукцион, защото през 2017 ще излезе филмът "Санто Трафиканте". Някой пак се е сетил за шоу и търговия със смъртта след 30 години...

Историята на Трафиканте е най-видимото доказателство за връзките и сделките на политиците, службите и военните във "властта" - всички в джоба на мафията, от която печелят, ако...не сбъркат някой ден.

Златна РомановаИмало едно време в Америка пет италиански фамилии.... Бонано, Лукезе, Гамбино, Геновезе и Коломбо

С изключителен достъп до секретни файлове на ФБР, в няколко сезона, поредицата"Най-големите удари на мафията" представя истории от подземния свят за най-големите имена в мафията, с разказите на тези, които са се опитвали да ги заловят.

Да се справят с организираната престъпност в САЩ дълго време е невъзможна задача. Разследващите не могат да очертаят обсега на действие на Мафията.

Преследваните винаги са крачка напред, превръщайки брутални килъри в прочути и уважавани бизнесмени от различни сфери на обществото. И така продължава до 1963, когато много от престъпленията се оказват... свързани.

В тази поредица някои от най-големите престъпления на мафията са представени от тези, които ги призовават в съда. Чарли "Лъки" Лучано, Джон Гати, Кармине Галанте, Вито Геновезе са разкрити. Бивш агент на ФБР, Джо Пистоне се внедрява в мафията, в продължение на 6 години, под името Дони Браско и това води до 100 повдигнати обвинения и много смърт.

Имената в Мафията невинаги съвпадат с образа, който се вижда и това е най-дълбокото прикритие.

*zr


9 Бъгси Сийгъл епизод • Най-големите удари на мафията

9 епизод - "Бъгси" Сийгъл - Красавецът с чужда слава"Бъгси Сийгъл е мафиотът плейбой". Този безмилостен гангстер, воден от желанието си за пари и власт, поставя началото на Лас Вегас, какъвто го познаваме днес, но си навлича гнева на мафията, след като става ясно, че е крадял големи суми".Това обаче е полувярно. Всеки гангстер е представян като "безмилостен", всеки се стреми към власт и пари и един ден всеки е наказан от някой друг - по-алчен и по-жесток.Бъгси може и да е плейбой, но не е голям...

Вижте повече

8 Джо Гало епизод • Най-големите удар ина мафията

8 епизод - Джоуи Гало - "Интелигентният" луд"Джоуи Гало изпъква в историята на американската мафия като "вълк единак", почитател на насилието и бохемския живот. Той започва една от най-кървавите войни сред мафиотите, но въпреки това е харесван от холивудския елит, а Боб Дилън пише песен за него"...Джоузеф Гало е от Бронкс, роден на 7 април 1929. Баща му търгува с мафията през Сухия режим, а Джо влиза в кръга след него. Още в младостта си е освидетелстван с параноидна шизофрения след арест. Извес...

Вижте повече

7 Ал Капоне епизод • Най-големите удари на мафията

7 епизод - Ал Капоне - "Филмираният "герой""Истинската" история на Ал Капоне - най-показният гангстер в САЩ, който си навлича гнева на мафията заради любовта си към светлината на прожекторите. Но за Ал Капоне всичко е позволено" до...време.Нито една история не е истинска, само сценариите са оригинални, за да се играят, а понякога и да се снимат. Алфонсо Капоне е най-популярният образ на гангстер в киното, независимо чия е историята и за кого е писана литературата. "Истинската история на Ал Капон...

Вижте повече

6 Дъч Шулц епизод • Най-големите удари на мафията

6 епизод - Дъч Шулц - Малцът не свършва!"Сухият режим в САЩ. Един гангстер се оформя като "черната овца на мафията" – непокорният Дъч Шулц. Когато той заплашва да убие главния прокурор, мафията се намесва, за да не привлича внимание към себе си".След края на Шулц Бирата и Ликьорът не са мъртви...Артър Симон Флегенхаймер е роден на 6 август 1902, в Бронкс, син на германски евреи. Баща му напуска семейството, а Артър напуска гимназията. Забърква се в престъпния свят, лежи 17 месеца в затвора за кр...

Вижте повече

Вижте всички епизоди

БНТ новини Още новини
Отмениха всички културни събития, организирани от Община Русе

14:00

Отмениха всички културни събития, организирани от Община Русе

Отмениха всички културни събития, организирани от Община Русе
Синдикат: Онлайн обучението – неприложимо за най-малките

13:41

Синдикат: Онлайн обучението – неприложимо за най-малките

Синдикат: Онлайн обучението – неприложимо за най-малките
Ще обяви ли турски съд превръщането в джамия на храма "Света София"?

13:24

Ще обяви ли турски съд превръщането в джамия на храма "Света София"?

Ще обяви ли турски съд превръщането в джамия на храма "Света София"?

Филми в програмата днес
Приключенията на Илайъс

БНТ 1 | 09.07.2020 14:30

Приключенията на Илайъс

Приключенията на Илайъс
Търсачи на реликви

БНТ 1 | 09.07.2020 15:00

Търсачи на реликви

Търсачи на реликви
Дивия Франк и Даран

БНТ 3 | 09.07.2020 16:15

Дивия Франк и Даран

Дивия Франк и Даран

РЕКЛАМА