Най-доброто от седмицата 29 октомври - 4 ноември

Вижте избрано от седмицата:

Най-доброто от седмицата 29 октомври - 4 ноември

Разходка в музея на пицата в Бруклин

Тя може да се яде на закуска, обяд и вечеря. Може да е със сирена или с екзотични плодове. Може да е малка или много голяма. Става дума за една от най-универсалните, може би, храни - пицата. Оказва се, че в нюйоркския квартал Бруклин има музей на тестеното изделие.

Сутрешният блок на БНТ1 ви предлага разходка из неговите зали.С пломбир в ръка на 330 метра височина

Русия е страна, където обичат рекордите. Там, в Москва, например, се намира най-високият небостъргач в Европа - 343-метровата кула на Федерацията "Запад". И в нея специален рекорд сега беше присъден на сладоледен цех. Той беше вписан в Книгата на рекордите на Русия като фабриката за сладолед, разположена на най-голяма височина.

Вижте подробностите от Цветана Кръстева в Сутрешния блок на БНТ1.


Ученици от Пловдив покориха планината Немрут

Ротарианското движение в Турция, се включиха хора с увреждания от над 10 държави. Целта на инициативата е да покаже, че няма невъзможни неща и дори хора в инвалидна количка могат да изкачат на 2150 м надморска височина.

Подробностите от Николай Райшинов и Александър Алексиев в Сутрешния блок на БНТ1.Домашното насилие на фокус - помощта и подкрепата на институциите

През изминалата седмица ГЕРБ внесоха промени в Наказателния кодекс, с които да се осигури по-голяма защита на жени и деца срещу домашното насилие. Според тях системното психическо насилие ще се наказва с до една година затвор или пробация. Ако престъплението е извършено в условията на домашно насилие, се предлага присъдата да е до 5 години затвор.

В Сутрешния блок на БНТ1 темата коментираха юристът от Центъра за възстановяване, консултиране, психотерапия и психоанализа Фондация "Асоциация Анимус" Диляна Маркова и психологът д-р Маргарита Бакрачева.16 български и румънски римски крепости дигитализирани по проект


На днешната дата преди 49 години е било изпратено първото съобщение между два компютъра чрез интернет. Революционната разработка даде възможност за виртуални мостове през времето и пространството.Китайци купуват все повече имоти в Гърция


В Гърция все повече китайци купуват недвижими имоти. 29-годишната Лиан е била счетоводител в Китай, но ослепителното слънце и изгодните цени я привличат към Гърция. Решава да купи имот в Атина.
Боил Банов: Има ясна тенденция на подкрепа на българската култура


В студиото на "Култура.БГ" разговаряхме с министъра на културата Боил Банов за бюджетът за култура през 2019 година, конкурсът за директор на Софийската опера, финансирането на българското кино и други актуални проблеми.Рисковото поведение на шофьорите и пътната безопасност - коментират експертите

Българският шофьор демонстрира високо самочувствие на фона на нарастващите инциденти на пътя. Това сочи окончателният доклад от първия по рода си изследователски проект, който анализира рисковото поведение на водачите, тоест индекса на безопасното шофиране. За резултатите от изследването и безопасността на пътя в студиото на Сутрешния блок на БНТ1 говориха Алекси Кисяков от Държавно-обществената комисия по безопасност на движението и социологът Боян Кутевски.


Мобилно приложение за защита на децата в интернет

Екипът ни се срещна със създателя на първото българско приложение за защита на децата в интернет пространството, което всеки родител може да инсталира на телефона на детето си. За българи приложението е безплатно, а създателят му Боян Благоев обещава това да не се променя. Как работи приложението и има ли ефект една година след създаването му?Адриан Андреев - новата надежда на българския тенис

Младата надежда на българския тенис Адриан Андреев спечели бронзовия медал на финалния "Мастърс" за юноши, който се проведе в китайския град Чънду и събра осемте най-добри младежи през годината. Според Андреев сезонът е бил доста добър. Той има два спечелени турнира тази година. Усещането му е, че се развива като тенисист. За следващата година той се надява да спечели титла от Големия шлем.Ансамбъл "Св. Йоан Кукузел - Ангелогласния" чества 50-годишен юбилей


Прочутият ансамбъл "Св. Йоан Кукузел - Ангелогласният" чества 50-годишен юбилей. За миналото, настоящето и големите успехи на хора говорихме с епископ Тихон, доц. Димитър Димитров, Георги Миков и Кристиан Попов, диригент, които гостуваха в студиото на "Култура.БГ".
Ден на народните будители


На 1 ноември отдаваме почит към просветителите, книжовниците, борците ни за национално освобождение, създали и съхранили духовните ценности на нацията. За първи път празникът се чества през 1909 година в Пловдив. Как всъщност 1 ноември е станал официален празник и кои са инициаторите, които стоят зад идеята за честването му? Вижте!


Формулата за успех: българският лекоатлет Валентин Андреев пред БНТ

В следващия репортаж ще ви срещнем с едно момче от Балчик. Отскоро той връща българската лека атлетика на картата на дисциплината хвърляне на чук. Завоюва сребърен медал на Младежките олимпийски игри и се казва Валентин Андреев. Вижте повече във видеото.50 години Катедра „Сценично движение“ в НАТФИЗ

Двудневна международна теоретична конференция, майсторски класове и концерт ще отбележат 50-годишнината на Катедра „Сценично движение“ в НАТФИЗ! Как продължава програмата разказва за "Култура.БГ" проф. Александър Илиев.


Ексклузивно интервю с проф. д-р Тимур Гюргяр


За първи път с интервю в България и то специално за "100% будни" – президентът на световната инвитро организация професор д-р Тимур Гюргар.

Елен Герджиков: Подменя се една инфраструктура, която не е пипана 110 години

"Инвестиционната програма на Столична община през последните години върви нагоре и това се вижда", каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Той обясни, че по ремонтите в столицата е хвърлена много енергия и много работа. Това, което остава е те да бъдат свършени качествено и да да се приемат от гражданите.За децата и гората


Горската педагогика е позната отдавна като начина за работа с децата по света. Първи американците организират занимания за деца в природата с цел да ги запознаят с богатството на горите. След това се пренася в Швейцария където горската педагогика получава своето название и започва интензивна работа с децата в Европа. Акцент вече не е богатството и забавлението в гората, а това как протичат процесите в гората, какво правят лесовъдите, какво трябва да се случва в гората - кое е добре и кое не е правилно. У нас горската педагогика се проявява през 2015 година.


Храм строен с жертви, премълчани в наши дни


а 29 октомври се навършиха точно 180 години от освещаването на Болградския катедрален храм - духовното средище на бесарабските българи. За миналото, настоящето и бъдещето на този великолепен български храм в Украйна разговаряхме в студиото на "Вяра и общество" с две бесарабски българки – Райна Манджукова и Жана Суслина.

Мовембър - месеца на мъжкото здраве


Месец ноември е месецът на мъжкото здраве. Започва прочутата кампания "Мовембър" - информационна кампания за борба с рака на простата и рака на тестисите. Д-р Калоян Давидов, шеф на урологията в "Токуда" беше гост на Георги Любенов. С него разговаряхме за здравето на мъжете.
"Възпитанието" с шамари


Въпреки моралното израстване на хората, безбройните медийни кампании и европейски ценности, повечето български родители продължават да използват шамарите като метод за възпитание. Според последните проучвания 2/3 от тях са удряли или затваряли детето си в килер или мазе. До какви последствия водят подобен вид "възпитателни" методи? По темата разговаряхме в "Отблизо с Мира" с клиничния психолог Екатерина Велева и Цвета Бресничка от Асоциация "Родители".


Момчето, което спасява книгите


17- годишният Кирил Балдев от Дома за деца, лишени от родителски грижи в пазарджишкото село Звъничево, събира книги и ги дарява на обществени библиотеки. Момчето е автор на инициативата „Да спасим книга”, благодарение на която вече три години различни читалища и социални центрове получават дарения от художествена и специализирана литература.

Кампании Виж повече