Най-доброто от седмицата 1 - 7 юли

Избрахме за вас:

14:50, 07.07.2019
Най-доброто от седмицата 1 - 7 юли


Слаб сезон на българското Черноморие

Въпреки слънчевите дни, топлото море и чистите плажове, все още по Южното Черноморие не се усеща наплив на туристи. Хората от туристическия бранш се опасяват, че летният сезон ще бъде много слаб. Освен спад на чуждестранните туристи хотелиерите отчитат и спад на българи по морето.

Подробностите от Веселин Григоров в Сутрешния блок на БНТ1.




Джулай морнинг в Тутракан за седми път

За седма поредна година на брега на Дунав в Тутракан хиляди любители на рока и свободния дух посрещат първото юлско утро.

И този път на Джулай морнинг си дават среща утвърдени рок музиканти и млади изгряващи изпълнители. За трета поредна година освен български рок изпълнители, сред които са Васко Кръпката, "Подуене блус бенд" и Б.Т.Р., на сцената в Тутракан се качва и легендарния музикант и вокалист от "Юрая хийп" Джон Лоутън.



"Православен джулай" в Каварна"

Край Каварна местните хора посрещнаха на 1 юли първите слънчеви лъчи без рок и фестове. След 5:00 часа християните от църквата "Свето Успение Богородично" в Каварна проведоха литийно шествие, водени от отец Василий. Те се изкачиха до върха на нос Чиракман, като по пътя разчистваха святото място от сухи треви и храсти. Малко по-късно отец Василий отслужи акатист за мощите на св. Йоан Рилски и молебен, в който се включиха и много хора от други населени места.

Каква беше атмосферата и защо хората избраха да отбележат 1 юли по този начин? Вижте във видеото.

Новите технологии в неврохирургията

Клиниката по неврохирургия в Пирогов вече разполага с уникален микроинструментариум. С него специалистите ще могат да оперират деца и възрастни с тумори, съдови и гръбначни заболявания. Инструментариумът е дарение, което допълва модерната 3D апаратура, с която работят в клиниката от началото на годината.




Как да се предпазим от дехидратиране?


Как да останем хидратирани в топлото време навън? В Западна Европа бяха регистрирани температурни рекорди и въпреки, че в България не се очакват рекордни такива, Столична община организира раздаване на минерална вода заради високите летни температури през тази седмица. Колко опасна е дехидратацията и как се отразява тя на сърцето разказа д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на Софийските лекари.


Мария Оряшкова: Зад успеха стои многогодишен труд


В неделя приключиха вторите Европейски игри в Минск, в които страната ни успя да завоюва 18 медала. Три от тях са златни и бяха донесени от три наши спортистки. Златната медалистка в самбото Мария Оряшкова гостува в студиото на Сутрешния блок на БНТ.






Гвардейският оркестър набира музиканти

Националната гвардейска част търси музиканти за попълване на редиците на духовия оркестър. Какви са изискванията към кандидатите за една от най-престижните роли в армията?







Заради грешка при проектирането спря ремонтът на Западен парк в София


Спря ремонтът на Западен парк заради грешка при проектирането. По време на реконструкцията на главния вход е установено, че фундаментите при козирката са проектирани върху магистрален водопровод. Обновяването трябваше да приключи още преди началото на лятото, но заради лошото време срокът беше удължен до октомври. Налага ли се сега да има ново удължаване и ще има ли глоби - вижте във видеото.

Солени глоби за кучета без намордник и повод. Ще има ли ефект?

Глоба от 1 000 лева за стопаните, които разхождат агресивни кучета над 5 кг без намордник и повод. По-строгите правила в Закона за ветеринарната помощ бяха приети от депутатите на първо четене вчера. Промените са заради зачестилите инциденти с домашни кучета.

Кои други глоби стават по-солени и как се приемат промените? В Сутрешния блок на БНТ1, на живо от столичния парк "Заимов", темата коментираха д-р Тихомир Пърлев - главен инспектор от Столичния инспекторат, и треньорът на кучета Димитър Трифонов.


Колко струва сянката на плажовете по Северното Черноморие?

След повишаването на градусите много хора предпочитат да се разхладят край морето. Екип на БНТ провери дали е скъпо удоволствие да си наемем чадър и шезлонг на плажа.

В един от най-посещаваните курорти у нас "Златни пясъци", трябва да броим по 10 лв за чадър и шезлонг. Летовниците, които искат допълнителен комфорт, могат да платят и 5 лв за матрак.



Какво трябва да знаем за летните вируси?


Бум на летните вируси сред децата в Бургас, алармираха медици. Какво трябва да знаем за летните вируси, как да се предпазим и излекуваме, разговаряхме с д-р Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор.




Между Северна и Южна Корея - най-строго охраняваната зона

Екип на БНТ посети границата между Южна и Северна Корея - едно място с много история, едно място, познато и като най-охраняваното в света. Но ще остане ли то като едно място, спокойно от войната, както го наричат местните? Какви впечатления добива един човек, който го посети?

Журналистката от БНТ Геновева Радева сподели впечатленията си от тази линия на почивка от войната, както наричат това място южнокорейците. Тя припомни, че войната започва 1950 г., през 1953 г. е подписано само временно примирие, мирен договор до ден днешен няма.


История за лекаря от малкия град - репортаж от Павликени

Много често пациентите на доктор Никола Христов са по-млади от него. На 82 той е най-старият действащ лекар в Павликени. Когато за първи път дошъл в болницата, тук нямало нито рентген, нито скенер.

Сега има, но лекари няма.

Ексклузивно: актьорът-легенда Гойко Митич

Сръбският актьор Гойко Митич даде специално интервю за Българската национална телевизия. Как един актьор от Балканите изигра успешно емблематичните роли на индиански вождове?

Гойко Митич: Мисля, че всички балкански народи като че ли мъничко си приличаме с индианците, имаме някои общи черти и най вероятно зад това се крие успеха на тези филми.

Производството на малини у нас


България е на трето място в Европа по производство и износ на малини след Полша и Сърбия. Българските производители на малини са сред най-прогресивните на Стария континент. Производителят на малини от гр. Лозница Айхан Хашимов разказа повече за отглеждането на червените плодчета. Вижте!


Има ли туристи по нашето Черноморие?

Една от горещите теми на седмицата е спорът има или няма туристи по нашето море. В студиото на "Денят започва с Георги Любенов" своя коментар на случващото се направиха журналистът Лияна Панделиева и музикантът Васил Гюров. За провал ли трябва да се приемат думите на министър Ангелкова, че до 8% ще има спад на туризма това лято?




Лавандуловите полета на България – европейски бизнес с бъдеще


През последните години България стана най-големият производител и износител на лавандулово масло в света. Позабравените традиции в отглеждането на лавандула бързо се възродиха с помощта на евросубсидии. Днес страната ни все още държи първото място, но постиженията се запазват трудно. Площите с лавандула в България вече са 170 хиляди декара. Лавандуловото ни масло се използва не само в парфюмерията, но и в медицината. За бъдещето и възможностите на ароматния бизнес - Цанка Николова и Станислав Ангелов се срещнаха с производителите, за които началото на юли е най-важната част от годината.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад