РЕКЛАМА


В селско училище в Родопите, накрая на България, вършат чудеса, но скромно казват, че просто си вършат работата. На матурата по биология в края на учебната 2018-2019 година училището в смолянското село Чепинци се класира на трето място в страната, изпреварвайки много елитни гимназии.

Документалният филм "Наука за живота" разказва за тайната на успеха. В селото знанието е издигнато в култ, а учителите са на почит. Те учат децата да успяват в живота. Учителката Даниела Куцева съзнателно насочва учениците си към биологията, защото е убедена, че тя ще им помогне да се реализират успешно. 40 нейни ученици от последните години вече работят като лекари, медицински сестри, фармацевти, кинезитерапевти, ветеринарни лекари. Още много учат в момента медицина. Исмегюл е първото момиче от селото, което от тази година учи медицина във Великобритания. С парите от наградата от Министерството на образованието за постигнатия успех на матурата Даниела Куцева купува микроскопи за учениците. Сега учителката мечтае за модел - скелет, за да преподава по-лесно анатомия на човека. Не я изкушават предложенията за работа в София и не иска да дава частни уроци, защото е "учител, а не едноличен търговец".

Сценарист на филма е Геновева Радева. Режисьор е Николай Василев, който разказа вълнуващата история на учителя по физика Теодосий Теодосиев в документалния филм "Формулата на Тео". Оператор е Недялко Данов.


Наука за живота
"В кадър" - 29.09.2019

РЕКЛАМА