site.'.bnt1 17 октомври
22:40 ч.
Национални съкровища на Чехия: Плечник
документален филм

РЕКЛАМА


Йозеф Плечник е словенски архитект с два основни проекта, които се явяват визитната картичка на Прага от началото на ХХ век - Пражкият дворец и църквата "Божието свято сърце".

Плечник е роден през 1872 в Любляна, Моравия, тогава Австро-унгарската империя. Учи във Виена при прочутия архитект Ото Вагнер и работи там 10 години, съчетавайки сецесион и модернизъм. Пристига в Прага през 1911, където преподава "Изкуство и занаяти" на художници и архитекти, от които ще се роди авангардният чешки кубизъм. Плечник придава на класиката нови нюанси - народни и съвременни.


Пред 1920 е избран от Томаш Гарик Масарик, Президента Освободител на първата Чешка република, за главен архитект по обновяването на Храдчани. Пражкият замък се нуждаел от нежно реновиране, в унисон с новата градска среда и интереса на обществото.

Средновековният дворец с хилядолетна история е доминантата на Прага, с панорамна гледка към целия град. Задачата на архитекта била да го направи по-достъпен, с гостоприемен вид, съчетавайки средновековната готическа структура с модерен стил.

Плечник преобразува защитните крепостни стени в Райска градина.

Обновяването продължава 14 години - отвън с красиви паркове, статуи, обелиск, Дорийска колонада, отвътре със стъкло, хромирано стълбище, окачени тавани и вградено осветление .

Другата извънредна задача на Йозеф Плечник е в района на Винохради, където през 1932 е построена църквата "Божието свято сърце", съчетание от египетска и раннохристиянска архитектура.


От многото църкви в Прага тази се отличава със своя модерен стил и с най-големия часовник в Чехия - полупрозрачен с диаметър 7.5 метра, на 42 метра височина върху стената на кула. В основата отвътре има зала за служба и олтар от бял мрамор, отвън - с 3-метрова фигура на Христос и 6 статуи на патроните на Бохемия.


През Втората световна война 6 от камбаните на Църквата са претопени за муниции, през 1992 две от тях са възстановени, от 2010 църквата е вписана сред Националните културни паметници на Чехия.

Между две войни Йозеф Плечник обединява старото и новото в архитектурата, търсейки хармония със заобикалящата среда, и създава две от емблемите на Прага с най-голям туристически интерес.

*Златна Романова


Режисьори: Иржи Диармад Новак и Ото Клаус

Оператор: Вит Белохрадски, Томаш Дардаки и др.

Водещ: Мирослав Таборски

Поредицата на Чешката телевизия - "Национални съкровища", представя уникалното архитектурно, художествено и урбанистично богатство на Чешката република , включено в Световното културно наследство на ЮНЕСКО . Зрителите имат възможност не само да разгледат в детайли обектите, но и да опознаят мястото, историята на създаването и значението им в съвременността, с отразената светлина на миналото....Балнеоложкият триъгълник епизод • Национални съкровища на Чехия

Лечебните извори на Западна БохемияКъде са релаксирали Крал Едуард VІІ, Фредерик Шопен и Йохан Волфганг фон Гьоте...Карлови вари, Марианске лазне и Франтишкове лазне са Балнеоложкият триъгълник на Западна БохемияКарлови вари е най-големият курортен град в Чешката република. Като лечебен комплекс съществува още от Средните векове, кръстен на император Карел ІV.Курортното му предназначение преобладава в историята и градът няма аналог на територията на страната, заобиколен от горски склонове по теч...

Вижте повече

Тршебон епизод • Национални съкровища на Чехия

Шаранът, розата и водите на ТршебонБлизо до границата с Австрия, в Южна Бохемия, на 400-500 метра под морското равнище се простира низина с дъбови гори, крепост, красиви сгради и ....много вода. През вековете околността с блата и мочурища е превърната в система от изкуствени езера, канали и басейни.Историята започва от ХІІ век. Оригиналното име на града е Витноу или "Ливадите на Витек", по името на техния владелец.Названието "Тршебон", за първи документирано през 1365, вероятно идва от чешкия из...

Вижте повече

Кладруби епизод • Национални съкровища на Чехия

Кралските коне в Кладруби - специални и много редки, с традиция от вековеКонефермата в Кладруби е една от най-старите в света за отглеждане на местна порода "кладрубер", селектирана и предназначена специално за дворцови церемонии.Коневъдството в района започва поне от ХІV век, свързано е с поминъка на дървосекачи и с природни условия с влажни терени.От 1492 Кладруби, което е част от владенията на Пардубице, преминава в ръцете на една от най-важните фамилии в Кралство Бохемия - Пернщайн, които им...

Вижте повече

Крусне хори епизод • Национални съкровища на Чехия

Чешкият хребет Крусне хори от планината Оре е най-дългата планинска верига в Чехия , която се явява естествена граница между чешката Бохемия и германската Саксония от 800 години. Неслучайно и двете страни го предлагат за уникална природна забележителност в Културното наследство на ЮНЕСКО.Първо Саксония през 1998, после като обща чешко-германска номинация през 2011, отново през 2014 и пак през юли 2019 в Баку, като и Чехия, и Германия изтъкват значението на мястото за единство им в историята, зап...

Вижте повече

Вижте всички епизоди

БНТ новини Още новини
Сухопътните войски провеждат полево лагерно обучение на учебен полигон "Корен"

17:42

Сухопътните войски провеждат полево лагерно обучение на учебен полигон "Корен"

Сухопътните войски провеждат полево лагерно обучение на учебен полигон "Корен"
Решаващи часове на преговори преди срещата на върха за Брекзит

17:26

Решаващи часове на преговори преди срещата на върха за Брекзит

Решаващи часове на преговори преди срещата на върха за Брекзит
МОСВ засилва контрола по нерегламентирано горене на отпадъци

17:08

МОСВ засилва контрола по нерегламентирано горене на отпадъци

МОСВ засилва контрола по нерегламентирано горене на отпадъци

Филми в програмата днес
Пътуване в миналото

БНТ 4 | 16.10.2019 17:05

Пътуване в миналото

Пътуване в миналото
Съкровище в двореца

БНТ 1 | 16.10.2019 19:00

Съкровище в двореца

Съкровище в двореца
Потомци на слънцето

БНТ 2 | 16.10.2019 20:00

Потомци на слънцето

Потомци на слънцето

РЕКЛАМА