РЕКЛАМА


Най-зрелищната опера на Джузепе Верди по традиция се изпълнява всяка година във всички оперни фестивали на открито. Написана е по поръчка на хедив Исмаил, владетелят на Египет, който планирал откриването на Суецкия канал с внушителното оперно представление, с което да обърнат погледа на света към модернизиращата се страна.

За създаването на операта Верди поискал колосалния за времето си хонорар от 30 000 златни лири, както и правата върху изпълнението на "Аида" навсякъде по света, извън Кайро, плюс отчисления от всяко копие на партитурата. С тези пари по волята на композитора е изграден Каза ди Рипозо - пансион за възрастни музиканти в Милано. Той съществува вече близо 150 години и по думите на Верди е неговото "най-добро произведение". Така "Аида" става поводът някогашните Аиди, Виолети, Дон Карлос и множество още оперни персонажи да посрещат финала на живота си редом до Джузепе Верди. Защото именно в дома за възрастни оперни артисти почива наричаният от тях с любов Пепино.
Мащабът на музиката, пищността на декорите и блестящите солистични изпълнения са част от класическото решение на режисьора Нина Найденова, което събира много зрители в Античния театър в Пловдив. Солистката на Виенската опера Надя Кръстева, топ тенорът от световните сцени Камен Чанев, виртуозното сопрано Таня Иванова и диригентът Лучано Ди Мартино ни отвеждат зад кулисите на спектакъла, за да научим как се прави опера на открито.

На опера с БНТ2: "Аида"
"На опера с БНТ 2" - 31.10.2017

РЕКЛАМА