РЕКЛАМА


Историята на пеперуденото японско момиче Чочосан, което толкова обича своя американски лейтенант, че се подчинява на волята му да отведе сина им, за да бъде отгледан от американската съпруга на Пинкертон, развълнувала дълбоко Джакомо Пучини, когато в Лондон присъства на театрално представление по драмата на Дейвид Беласко „Гейша”.

От нея великият италиански мелодист създава музикална трагедия, многократно по-въздействаща от литературния първоизточник. „Мадам Бътерфлай” е първата опера от Джакомо Пучини, в която композиторът обръща поглед към екзотиката на Изтока, но не, за да изследва срещата на две култури. В центъра на произведението е психологическата драма и големият въпрос: може ли да се живее без мечти и без любов?

Във филма на БНТ Пловдив са използвани кадри от спектакъла на Държавна опера Пловдив, в който първото кино, донесено от американците в земята на изгряващото слънце, се превръща в метафора на мечтите и любовта. Защо това е единственото произведение на Пучини, което звучи изцяло piano, как в ритъма на ариите се оглежда ритъмът на сърцето и в какво се крие голямата тайна на музиката на „Мадам Бътерфлай” – гледайте в неделя, 7-ми октомври, 17.30 часа, БНТ2.

На опера с БНТ 2: "Мадам Бътерфлай"
"На опера с БНТ 2" - 07.10.2018

РЕКЛАМА