РЕКЛАМА


Сценарий: Димитър Стоянович

Режисьор: Станимир Трифонов

Оператор: Цветан Недков

Сценография: Боряна Семерджиева

Музика: Георги Стрезов

В ролите: Мартин Димитров, Димо Алексиев, Борис Луканов, Вельо Горанов, Валентин Танев, николай Урумов, Илияна Коджабашева, Дарин Ангелов, Богомил Атанасов, Меглена Караламбова, Росица Обрешкова, Иван Панев, Ана Топалова, Асен Левов, Атанас Найденов, Иван Несторов и др.

Продукция на Българска национална телевизия и Инкомс проджeкт

Филмът е част от Национална културна програма, посветена на 100-годишнината от Първата световна война.

"Поводът е важен, защото участието на България в Първата световна война е оставило много не само недописани, но и бели страници в нашата история. Самият аз, връщайки се към сборника "Край Места", си дадох сметка за наднационалния, планетарен начин, по който Йовков се е опитал да осмисли емоцията, ужаса и болката от безсмислието на войната.

Мнозина казват, че по особен начин Първата световна война е дори по-жестока от Втората, по време на която не се използват отровни газове, както през 1914-1918 г. Българската литература и кино са представяли малко този период, въпреки че най-хубавият игрален филм "Крадецът на праскови" е свързан с Първата световна война."Станимир Трифонов


На границата в бурни времена...

На границата между любовта и самотата...

На границата между живота и смъртта...

На границата на безкрая... Как се оцелява?

"Два свята, отдалечени един от друг почти столетие, които сякаш нямат нищо общо помежду си. Но път между тях има и той ще бъде извървян от едно 17-годишно момче, което в миналото ще открие смисъла на настоящето, приятелството, доверието, любовта и човешкото достойнство."

Герой от съвременността влиза в ранните военни разкази на Йордан Йовков от цикъла "Край Места", където в началото на века минава българската граница. Действието се развива паралелно - в дом за изоставени деца в наши дни и на гранична застава в навечерието на Първата световна война.

Оригиналната форма - с мост във времето, е заслуга на сценариста Димитър Стоянович. Проектът е замислен отдавна. Режисьорът Станимир Трифонов приема реализацията му след оттеглянето на Лъчезар Аврамов и признава, че жребият е труден, защото "литературата е друго изкуство и въпреки съвършенството в езика "Йовков трудно се филмира".

Българската национална телевизия е единствената медия, която реализира игрален проект, свързан с участието на България в Първата световна война.

"Когато преди две години селектирахме сериала, комисията беше впечатлена от смелостта, с която през една съвременна история се влиза в съвършения свят на Йовков. И това доведе до много висока оценка за проекта. Много важна е реакцията на зрителите, защото това е задължаващ киноразказ, за отчайваща битка, за ценности, които всяко поколение води в своята си война". Севда Шишманова /Програмен директор, 2014/

Снимките на сериала започват през февруари. В търсене на подходящ терен, снимачният екип обикаля страната от Синеморец до западната граница.

"На границата" е филм-балада за българското войнство и ехото от мъжеството, което стига до нас днес.

"За мен едно от най-важните неща в този проект е, че в него няма да има перхидрол и силикон. Няма да има бухалки, черни тениски и черни леки коли от ХХ и ХХI век. Вместо това ще има място за любов, смях, сълзи. За човека с неговата противоречива същност и вечно търсене на отговори. За щастлив финал, с който сценаристът Димитър Стоянович иска да подари на хората надежда." Станимир Трифонов

На границата

6 Светата нощ епизод • На границата

В дома се подготвят да посрещнат Рождество Христово. Приближаващият празник е променил всички, а и този път наистина има повод за радост: Валентин има предложение да напусне Дома и да започне нов живот, за който доскоро не е подозирал - с надежда и смисъл. Стареца е обещал да му помогне да влезе в университет, като поеме и издръжката. Асен-Дедовия също е на прага на нещо ново. Точно когато щастието изглежда безоблачно, Стареца получава инфаркт.

На границата

5 Наблюдател епизод • На границата

Агресивният и отблъскващ учител по литература - Рангелов е в криза. Посяга физически на децата и е заплашен от сериозни санкции. Възможна причина е грижата за възрастния му баща, с когото са в обтегнати отношения. В дома се случва чудо: дядото на Асен наистина пристига... Невиждана радост обхваща всички. Асен напуска. Разделя се с Валентин.

На границата

4 Чудния епизод • На границата

Чужденци оглеждат деца за осиновяване... Обичаен ден от живота на Дома. Необичайното е край близкото езеро, където Асен случайно открива момче в странно състояние - не говори, не реагира, гледа в една точка. Учителите и полицията търсят чие е детето и защо е в това състояние. Установяват, че момчето има следи от стари травми и счупвания на крайниците.

На границата

3 Предвестникът епизод • На границата

Домът за изоставени деца е в паника. Пристига съобщение, че се очаква посещение на френска делегация, която да провери условията за отглеждане на децата. Започва истерична подготовка - боядисване, чистене, пране. Репетира се и програма, в която децата рецитират Марсилезата на френски... Учителският съвет решава най-проблемните възпитаници да бъдат изолирани от останалите, за да не направят някой "гаф" – между тях е и Валентин.

Вижте всички епизоди

БНТ новини Още новини
Затварят улици в София заради превозването на бюлетините

09:11

Затварят улици в София заради превозването на бюлетините

Затварят улици в София заради превозването на бюлетините
​В Италия 46 милиона избират евродепутати

09:10

​В Италия 46 милиона избират евродепутати

​В Италия 46 милиона избират евродепутати
Назначиха заместници на неявили се титуляри от СИК - Пловдив

09:02

Назначиха заместници на неявили се титуляри от СИК - Пловдив

Назначиха заместници на неявили се титуляри от СИК - Пловдив

Филми в програмата днес
Колизеумът - Римската арена на смъртта

БНТ 1 | 26.05.2019 14:15

Колизеумът - Римската арена на смъртта

Колизеумът - Римската арена на смъртта
Капитан Петко войвода

БНТ World | 26.05.2019 14:15

Капитан Петко войвода

Капитан Петко войвода
Семейство Даръл 3

БНТ 1 | 26.05.2019 15:10

Семейство Даръл 3

Семейство Даръл 3

РЕКЛАМА