РЕКЛАМА


Режисьор Тоби Хейнс

В ролите: Том Бърк, Люк Паскуалино, Хауард Чарлз, Сантяго Кабрера, Питър Капалди, Тамла Кари, Раян Кейдж, Мейми Маккой, Александра Даулинг, Шарлът Солт, Марк Уорън, Хуго Спиър и др.

"Мускетарите не умират лесно". Това не е просто финалът на Първи сезон. Това е безсмъртието на Дюма и неговия роман. "Тримата мускетари" е най-екранизираната творба в киното и телевизията на различни езици. Александър Дюма-баща е най-сниманият автор, следван от Толстой, Юго, Дикенс и Зола.

Кралските мускетари срещу гвардейците на Кардинала! Съвременен сценарий в оригиналните граници.

БиБиСи Свят и БиБиСи Америка реставрират романа на Дюма с нови интриги и връзки между опорните герои. Остава враждата между Краля и Кардинала, важна е Кралицата, зад нея са мускетарите, срещу тях са гвардейците и причината са колизиите на една коварна жена в отмъщение. Над всички е Кардиналът! Нови са костюмите, музиката, шегите, капаните и романсите между героите, които не изневеряват на себе си.

Сценаристът Ейдриън Ходжис споделя желанието си "да възроди старите романтични рицари вместо модерните напоследък телевизионни антигерои":

"В създаването на сценария се опитвах да адаптирам максимално идеята на Дюма. Разговаряйки с хората, разбрах, че много малко са чели книгата, но повечето имат представа от съдържанието. Някои неща в драмата са съвсем близо до оригинала, други - не. Това е рамката. Например, двойката Атос-Милейди е взета изцяло от романа, но се развива в различни посоки. Форматът "история на седмицата" е със завършена фабула във всеки епизод до ново приключение в следващия. Повечето линии са специално написани за филма. Най-много от всичко исках да отдам почит към духа на романа и приключенския жанр, които обичах, докато растях - от Ерол Флин в "Робин Худ" до Джийн Кели в "Тримата мускетари" с изключителната за мен версия на Ричард Лестър от 1974 до нововъведенията в "Похитители на изчезналия кивот".

Ходжис уважава и внимава с хумора, за да не превърне историята в пародия: "Опасностите трябва да са истински, а смехът - естествен между мъже, готови да посрещнат опасността и дори смъртта като рутина".

"Ако съм искал шоуто да бъде забавно, то не е било за сметка на реалността в екшъна и драмата".

С два сезона в ефира /през 2014 и 2015/ публиката издига "Мускетарите" на първо място сред дебютните сериали във Великобритания. Излъчени са в САЩ, Норвегия, Швеция, Гърция, Австралия, Нова Зеландия и Латинска Америка. Третият сезон закъснява с обявената през януари 2016 премиера - сценаристът Ходжис се чувства изчерпан, сменят се актьори, но интересът на зрителите не отминава.

Френските замъци са снимани в Докси, на 30 км северозападно от Прага - Чехия, където архитектурата е най-запазена след разрушенията от Втората световна война. Музиката е оригинална от Пол Инглишби и Мъри Голд без търговски права за разпространение.


Сюжетът

През 1630 година в Париж Атос, Портос и Арамис са най-добрите кралски мускетари в отряда на капитан дьо Тревил, докато не срещат още един - самоук фехтовчик с бърз ум, топло сърце, силна воля и огромното желание да бъде Мускетар. Д'Артанян ще стане един от тях и ще действат като един, независимо от опитите да ги разделят с невидимата ръка на врага.

Актьори и Герои:

Тамла Кери е Констанс - очарователна, земна и безстрашна, тя търси утеха от нежелания брак с търговеца Бонасьо, среща Д'Артанян и става верен съюзник на мускетарите.

Сантяго Кабрера е Арамис - красив, самотен и верен приятел; точен стрелец с романтично сърце, много обожателки и дълбока вяра.

Том Бърк е Атос - смел, уверен и разумен водач с остра шпага, дълбока мисъл и тайна от миналото, която често е на път да го потопи в алкохола.

Хауард Чарлз е Портос - добър и великодушен боец, израснал в бедност, с чувство за хумор и страшна сила, която всеки би искал да има на своя страна.

Люк Паскуалино е Д'Артанян - безразсъден, импулсивен и харизматичен гасконец с мечта да стане мускетар и да спаси истинската любов. Опознал света от малък, той храни изострен апетит за справедливост, оценен по достойнство от Атос в свят на компромиси и измами.

Мейми Маккой е Милейди - тайнствена, красива и опасна жена със скрито оръжие, тъмно минало и коварни планове за отмъщение.

Хуго Спиър е Дьо Тревил - съветник на Краля, мъж на честта с безспорен авторитет и капитан на мускетарите, за които е като баща - загрижен за благоденствието и снизходителен към греховете им.

Марк Уорън е Рошфор - стар познайник на Кралицата, близък на Кардинала и враг на мускетарите, той се завръща в Двореца, но лоялността му към Франция е подозрителна, а номерата му са в ход.

Раян Кейдж е Крал Луи ХІІІ - абсолютният монарх е здрав, но слаб, умен, но мързелив, подкрепя мускетарите, но се подвежда от слуховете на останалите, разсеян с хранене и лов.

Александра Даулинг е Кралица Ана - разсъдлива и представителна, загрижена за престола и толкова сериозна, че отегчава Краля и очарова Арамис със скритата си женска страст.

Шарлът Солт е Маргьорит - доверената придворна на Кралицата е красива и самотна като Арамис, чийто намерения фатално се разминават с нейните очаквания.

Отгоре над всички!

Питър Капалди е Ришельо - амбициозният кардинал не спи и не сънува опасности, той ги създава и управлява живота на Франция и кралския двор по свой вкус с манипулации, които могат да бъдат избегнати само в движение. Капалди е двигателят на драмата, старият и новият "Доктор Ху" се разгръща с есенцията от най-тъмната и виртуозна страна на човешкия гений в ролята, която събира и разделя героите.


Златна Романова

Официален сайт

1 СЕЗОН

10 епизод • Мускетарите 1

Кардинал Ришельо поръчва на Милейди да убие мускетарите. Д'Артанян инсценира, че убива Атос, за да я заблуди и тя да го заведе при Кардинала. Уж Портос и Арамис го търсят, за да си отмъстят. Целта е да получат признание, че Милейди и Ришельо са организирали отвличането на Кралицата. Планът им успява. Атос няма сили да убие Милейди. Кралицата съобщава, че е бременна...

9 епизод • Мускетарите 1

В двореца на гости е граф Мелендорф заедно с дъщеря си Шарлот. Кралят много харесва Шарлот, която ходи на лов. Той си пожелава Кралицата да е мъртва. Кардинал Ришельо поръчва на Милейди убийството на  Ана Австрийска.  Наетият рицар Галагър напада кралицата. Мускетарите я приютяват в манастир. Там Арамис среща бившата си любима, която се е замонашила. Той и Атос остават да пазят Кралицата, докато Д`Артанян и Портос търсят подкрепление. Арамис и Атос отблъскват рицарите, а Арамис преспива с Ана. М...

Вижте повече

8 епизод • Мускетарите 1

Кардинал Ришельо и капитан Дьо Тревил спорят чий полк е по-добър – червените гвардейци на кардинала или мускетарите. Кралят предлага да се направи състезание с най-добрите представители от двата полка. За Д`Артанян това е шанс да влезе в мускетарския полк. В Бастилията е задържан Лабарж – изключително силен и кръвожаден човек, подложил на терор цяла Гаскония. Той ще бъде представител на Ришельо. Тревил решава той сам да участва, но е победен с нечестни похвати от Лабарж. На помощ му се притичва...

Вижте повече

7 епизод • Мускетарите 1

Едно момиче загива, докато се опитва да предаде на кралица Ана петиция за образованието на  жените. Нейната приятелка Фльор Боден е позната на Констанс и изчезва. Същевременно графиня Нинон дьо Ла Рок, радетелка за образование на жените, се появява в двореца. Мускетарите смятат, че Фльор е в дома й, но претърсването установява друго. В Париж е отец Лука Сестрини, пратеник на папата, който е обезпокоен от сближаването между Франция и Щвейцария. Отецът предлага на Ришельо да обмисли кандидатурата...

Вижте повече

Вижте всички епизоди

БНТ новини Още новини
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт

22:53

Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт

Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с премиера на Хърватия Андрей Пленкович

22:47

Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с премиера на Хърватия Андрей Пленкович

Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с премиера на Хърватия Андрей Пленкович
Президентът Радев се срещна с главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет

21:54

Президентът Радев се срещна с главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет

Президентът Радев се срещна с главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет

Филми в програмата днес
Хлапето 00:00:23

БНТ 1 | 29.02.2020 15:00

Хлапето

Хлапето
Мъж за милиони

БНТ 2 | 29.02.2020 15:30

Мъж за милиони

Мъж за милиони
Тайните на Силициевата долина

БНТ 1 | 29.02.2020 19:00

Тайните на Силициевата долина

Тайните на Силициевата долина

РЕКЛАМА