РЕКЛАМА"Да се изправят срещу голяма фармацевтична компания, която държи всички. "Голяма уста" не е достатъчна. Ще ги разкъсат на парчета - те имат екип и се занимават с това от 30 години" . "Разследването изисква средства, но те ще спасяват живот".

По книгата на Ирен Фрашон - "Медиатор. Колко са жертвите"

Режисьор Еманюел Берко

В ролите: Сидсе Бабет Кнудсен, Беноа Мажимел, Шарлот Ламел и др.


С английско заглавие "150 милиграма", "Момичето от Брест" отразява най-големия фармацевтичен скандал . Мястото е Франция, но територията е неограничена.

"Как дробовете и сърцето са зависими, с "помощта" на съставка в анорексично лекарство, продавано от група "антидиабетици" вместо "амфетамини".

Тази смъртоносна игра със здравето и живота на невинни, но зависими, пациенти е за сметка на пазар и политика с участието на фармацевти, съдебни лица и политици в общ кръг на влияние за разпределяне на дивиденти от лъжа, благовидно продавана в кутийка като "лекарство".

Ирен Фрашон е лекар, специалист-пулмолог в болницата в Брест, майка на четири деца.

Благодарение на нея, започва един от най-големите процеси в медицината от началото на ХХІ век.

Фармацевтичната компания "Сервие" ще отговаря в съда за "измама, злоупотреба с доверие, тежки физиологични увреждания и непредумишлени самоубийства", предизвикани от страничното действие на произведен от тяхната лаборатория медикамент. Лекарството е "Медиатор"150 мг, причинило смъртта на 2000 пациенти във Франция до изтеглянето му от мрежата през 2009, едва две години след първата регистрирана жертва през 2007. Новината от радиото е потулена, но след 20 часа излиза в медиите.

Аферата е стара , датира още от 70-те години на ХХ век, когато се появяват първите продукти със съставката Изомерид, уж безобидна, но с опасно вторично действие. Историята показва, че още по-назад е била и в друго лекарство на същата лаборатория, тогава - в германски продукт.

"Медиатор" се продава като лекарство за диабет с анорексичен ефект, предписвано за потискане на глада и за отслабване, но спада към групата на амфетамините.

Доктор Ирен Фрашон среща първата си болна жертва със странни симптоми през 2007 , но никой не може да обобщи откога и колко реално са фаталните случаи.

2 милиона пациенти са приемали "Медиатор" по общи данни, а производството е от 30 години... Продажбата му е спряна от Френската Агенция за защита на лекарствата през ноември 2009 заради "токсичност с риск за сърдечносъдовата дейност" , което води до смърт.

След сигнала на доктор Фрашон е изтеглен от мрежата, както и всички продукти на компанията.

През 2011 започва процесът срещу собственика на "Сервие", обвинен в "прикриване на измама със заплаха за здравето и живота на зависими пациенти". "Сервие" е еднолична собственост на Жак Сервие.

През 2010 излиза книгата на Ирен Фрашон - "Медиатор 150 мг. "Колко са жертвите" . Фармацевтичната компания "Сервие" се прикрива с аргумента за "защита на търговската тайна". Разследването свързва политика и министри. Оказва се, че бивш здравен министър Анри Нале е имал тесни връзки с компанията, като между 1997-2008 е получил 2.7 млн евро като консултант в "Сервие", магистратите го призовават за свидетел, свързан с "трафик на влияние".

За да се защити, той избира Ив Бодело, адвокат на "Сервие". Делото не е приключило и през 2015 обвиняем политик е предложен от Министърката на земеделието за Ордена на Почетния легион на Франция. Добър знак, че химичните престъпления са не само в медицината, но и в селското стопанство. Помислете си и за храната, и за всички продукти на "големия пазар"...

През 2011 на екран е филмът "Момичето от Брест" , посветен на историята на Ирен Франош и измамата с "Медиатор".

В ролята на доктор Ирен Фрашон е датската актриса Сидсе Бабет Кнудсен, позната от семейната сага "Борген", филмите "Ад", "Херцогът на Бургундия" и "Западен свят". Бащата на режисьора Еманюел Берко е сърдечен хирург в болница "Ларибоасиер" - с дълъг опит и познания в кардиологията.

Процесът продължава години. Финалът предстои.

*Златна Романова


Ирен Фрашон.Ирен Фрашон. "Медиатор разкрива опасен конфликт на интереси"/Швейцария

Номинации "Сезар" за най-добра актриса на Сидсе Бабет Кнудсен и адаптиран сценарий на Северин Бошем и Еманюел Берко от Френските филмови награди /2017/

Номинация за на-добър филм от Международните фестивали в Макао и в Сан Себастиан /2016/;

Номинация "Люмиер" за най-добра актриса на Сидсе Бабет Кнудсен от Наградите на чуждестранната преса във Франция /2017/;

Номинация "Магрит" за поддържаща актриса Изабел Д'Eрто от Белгийските филмови награди /2018/

БНТ новини Още новини
Изтеглят аварирал ТИР в района на пътен възел „Каспичан“

10:06

Изтеглят аварирал ТИР в района на пътен възел „Каспичан“

Изтеглят аварирал ТИР в района на пътен възел „Каспичан“
Гана потвърди, че оттегля признаването на Косово

09:49

Гана потвърди, че оттегля признаването на Косово

Гана потвърди, че оттегля признаването на Косово
Близо 100 кг тютюн без бандерол са иззети при проверка на лек автомобил

09:41

Близо 100 кг тютюн без бандерол са иззети при проверка на лек автомобил

Близо 100 кг тютюн без бандерол са иззети при проверка на лек автомобил

Филми в програмата днес
Сребристият жребец

БНТ 1 | 13.11.2019 14:45

Сребристият жребец

Сребристият жребец
Гимназия "Черна дупка"

БНТ 1 | 13.11.2019 15:10

Гимназия "Черна дупка"

Гимназия "Черна дупка"
Беър Грилс: Точка на пречупване

БНТ 3 | 13.11.2019 16:20

Беър Грилс: Точка на пречупване

Беър Грилс: Точка на пречупване

РЕКЛАМА