Мистериозният витамин К2

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес в предаването "Здравето отблизо" разговаряме с ревматолога д-р Родина Несторова за едно ново откритие, което буквално подарява години към живота ни - витамин К2.

През 2009 година в страните от ЕС е регистрирана за употреба нова форма на Витамин К – натурален Витамин К2 и е потвърден неговият здравословен ефект, чрез редица престижни клинични проучвания. Те установяват множество позитивни ефекти при различни здравни проблеми и рискове. Витамин К2 е есенциален витамин от ново поколение и е необходим за правилното усвояване на калция в организма. Той подобрява здравината на костите и намалява значително риска от сърдечно-съдови заболявания. Дълго време не е правена разлика между различните форми на витамин К. За първи път той е открит още през 1930 г. от датския изследовател Хенрик Дам и американския учен Едуард Дойс. През 1943 г. Дам и Дойс получават Нобелова награда за своето откритие. Това, което Дам и Дойс откриват е Витамин К1. Днес под името „Витамин К“, най-често се има предвид Витамин К1 – елемент, който лесно се набавя с храната, съдържа се в големи количества в зелените листни зеленчуци и ролята му е в това, че помага за нормалното кръвосъсирване. През последните 10 години се установи, че витамин К е всъщност група от мастноразтворими витамини, като двете най-важни форми с естествен произход са Витамин К1 и Витамин К2. Ролята на Витамин К2 остава неизвестна дълго време. Установяване на неговото биологично значение дължим на дългогодишните опити на екип от учени под ръководството на професор Вермер от университета Маастрихт в Холандия. Екипът на проф. Вермер изследва населението в няколко южни провинции в Япония, привлечен от факта, че местните жители не страдат от остеопороза и имат малък брой случаи на сърдечно-съдови заболявания. Установяват, че този феномен се дължи на традиционната японска храна „натто“, която местните жители консумират редовно. Натто представлява ферментирали соеви зърна и се консумира в Япония от хиляди години. За съжаление има отблъскващ вкус и това може би е причината да не се разпространи в Европа и останалия свят. Екипът доказва, че основната причина за здравословния ефект от консумацията на натто се дължи на изключително високата концентрация на натурален Витамин К2 (приблизително 90%). През 2004-та учените предприемат мащабно изследване сред повече от 5000 жители на Ротердам, а резултатите от него показват силна връзка между дългосрочния прием на витамин К2 с храната като натурален продукт и положителния ефект върху костната и сърдечно-съдовата системи. Този малко познат витамин може да ни предпази от коронарна болест, инфаркт на миокарда, остеопороза, от  бръчките до различните видове рак и проблемите в менопаузата, Витамин К2 има отношение към нормалното функциониране на нашия организъм.